Kun lähihoitaja ja sairaanhoitajaopiskelija Timo Vesterlund aloitti lähihoitajana keikkailun Seuressa keväällä 2017, hän oli suorittanut LOP-verkkokurssin (lääkehoidon osaamisen perusteet). Verkkokurssilla opiskellaan lähihoitajan ammatissa tarvittavia tietoja erilaisista lääkkeistä ja lääkkeenantotavoista, ja se pitää sisällään LOP- ja PKV-teoriatentit sekä LOP-lääkelaskutentin.
– Tenttejä ei kannata pelätä yhtään, mutta huolellinen valmistautuminen ja asioiden sisäistäminen kannattaa, Timo sanoo.
Timo oli sisäistänyt opiskelemansa asiat niin hyvin, että hän selviytyi kymmenen teoriakysymyksen ja viiden lääkelaskun tentistä seitsemässä minuutissa ja 32 sekunnissa. Aikaa olisi ollut käytettävissä kaksi tuntia. Timon mielestä verkkokurssiin kuuluvien lääkelaskujen yllä leijuu kummallinen huono maine. Laskut ovat tosiasiassa varsin simppeleitä.
– Jos kyse olisi omista rahoista, kukaan ei laskisi väärin. Matematiikkaa voi treenata niin, että ryhtyy vain laskemaan päässä sen, minkä yleensä laskee laskimella. Googlaamalla löytyy esimerkkejä lääkelaskuista, Timo vinkkaa.
– Minusta on tärkeää muistaa, että me emme opiskele tenttiä, vaan ammattiamme varten.
LOP-verkkokurssin menestyksekäs suorittaminen ei kuitenkaan vielä riitä varsinaisen lääkehoitoluvan saamiseen. Kurssin suorittamisen jälkeen täytyy osoittaa, että osaa opiskelemansa asiat myös käytännössä. Tässä vaiheessa Timon tarinaa Seure astui mukaan kuvioihin. Sopiva paikka käytännön näyttöjen antamiseen oli hetken hakusessa, kunnes löytyi kesäkuuksi Riistavuoren monipuoliseen palvelukeskukseen kuuluvasta Hopeatien palvelutalosta.
– Kun asia oli sovittu Seuren kanssa, pian sen jälkeen sairaanhoitaja Hopeatieltä otti yhteyttä ja kertoi ottavansa näytöt vastaan. Varmuuden vuoksi aikaa varattiin koko päivä, mutta lopulta meni neljä tuntia siihen, että löytyi oikeat tilanteet näyttöjen antamiseksi. Tuolta ajalta minulle maksettiin palkka.
Timon mielestä on hyvä, että tilanteet ovat aitoja, vaikka se saattaakin hieman jännittää. Näyttö tehdään oikealle ihmiselle oikealla lääkkeellä.
– Päivä meni hyvin ja näytöt vastaanottanut sairaanhoitaja oli mahtava ammattilainen!
Timon näytöt menivät kerralla läpi. Parisen viikkoa näyttöjen antamisen jälkeen paperityöt oli tehty, ja Timolla oli taskussaan viisi vuotta voimassa oleva PKS-lääkehoitolupa. PKS-lääkehoitolupa on pääsylippu moniin työtehtäviin PKS-kunnissa eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Keravalla.
– Kun lupa on hankittu, töitä saa paremmin. Lupaa tarvitaan esimerkiksi kotihoidossa, Timo summaa.
Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.