Terveydenhuollon työntekijäpulaan useita ratkaisuja – Seure suunnittelee satojen hoitajien työllistämistä Filippiineiltä

Suomessa pula sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstöstä ei hellitä tulevina vuosina. Kevan arvion mukaan jo yksin Uudellamaalla alan työntekijöitä eläköityy yli 230 joka vuosi. Eläköitymistä ja muuta alalta poistumista ei voida enää korvata ainoastaan koulutuspaikkoja lisäämällä tai alalle palaajien houkuttelulla, vaan tarvitaan lisää vaihtoehtoja.

Seure Henkilöstöpalvelut Oy on sopinut yhteistyöstä filippiiniläisten sairaanhoitajien rekrytoimiseksi ja työllistämiseksi Suomeen. Tavoitteena on, että sata filippiiniläistä sairaanhoitajaa aloittaa vuosittain uransa Seuressa. Ensimmäisten sairaanhoitajien on tarkoitus saapua Suomeen tänä vuonna. ”Olemme erittäin haastavassa tilanteessa ja uusien työntekijöiden rekrytoiminen ulkomailta on yksi uusista keinoista parantaa työvoiman saatavuutta asiakkaillemme,” Seuren toimitusjohtaja Anne Sivula sanoo.

Alusta loppuun asti suunniteltu läpinäkyvä rekrytointi

”Meille on tärkeää, että toimintamme on eettistä ja läpinäkyvää,” Sivula kertoo. ”Meillä on täysi tarkastusoikeus koko työhöntuloprosessiin ja myös Valviraa on pyydetty mukaan auditointiin. Näin pidämme huolta esimerkiksi siitä, että mikään taho ei voi kerätä lähtömaassa hakijoilta ylimääräisiä rekrytointimaksuja.”

”Tuemme hoitajien Suomeen saapumista ja opintojen viimeistelyä tarjoamalla mahdollisuuden kieliopintoihin ja täydennyskoulutukseen, sekä kumppanimme kautta maahan saapumiseen ja kulttuuriin sopeutumiseen liittyviä palveluja. Käytännössä ennen työnteon ja asumisen aloittamista Suomessa vain lentolipun joutuu maksamaan itse.”

Rekrytointiprosessissa hakijoiden osaaminen ja motivaatio käydään läpi tarkkaan. Jopa puolta vuotta aiemmin aloitettavat suomenkielen opinnot, sekä työlupa- ja terveydenhuoltoalan työntekijöiltä vaadittava laillistamisprosessi paitsi valmistavat työntekijöitä työhön Suomessa, myös sitouttavat heitä jatkamaan alalla ja Seuren työntekijöinä pitkään.

Huolellisen valmistautumisen vuoksi hoitajat voivat aloittaa työnteon hoitajina tai hoiva-avustajina Suomessa lähes heti saavuttuaan. Sairaanhoitajina työskentelyyn he voivat siirtyä täydennyskoulutuksen ja Valviran laillistuksen jälkeen. Hoitajaksi laillistamisen edellytyksiä on myös YKI3- tasoinen suomen- tai ruotsin kielen taito.

Yhteistyötä Valviran ja eri tahojen kanssa

Filippiiniläisten sairaanhoitajien rekrytointi on laaja prosessi. ”Haluamme tarjota sujuvan siirtymisen Suomeen ja myös itse sitoutua siihen, että rekrytoidut sairaanhoitajat pääsevät nopeasti koulutusta vastaavaan työhön,” Sivula sanoo.

Lupaprosesseista pyritään tekemään mahdollisimman jouhevia sopimalla toimintatavoista Valviran kanssa ja aloittamalla prosessit hyvissä ajoin jo ennen Suomeen saapumista.

Seure on kilpailuttanut itselleen kumppanit rekrytointiin Filippiineillä, lupa-asioiden hoitoon ja kotouttamiseen. Kumppaneina toimivat Henkilöstöpalvelut Silkkitie Oy sekä konsortio Arffman Oy & Barona Oy.

Täydennys- ja kielikoulutuksen osalta aloitamme yhteistyön Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa.

Suomen tarjoamisessa vaihtoehdoksi Filippiiniläisille hoitajille lähtömaassa sekä paikallisessa sopeutumisessa taas haemme yhteistyötä Filipino Nurses Association – Nordicin eli FiNAN kanssa.

Seure

Seure

Seure on kunta-alan henkilöstöosaaja. Tehtävämme on turvata asiakkaidemme henkilöstön saatavuus. Työntekijöillemme tarjoamme monipuolisia ja joustavia työmahdollisuuksia.