Aurora Enroth: Arjessa koettu, huonoksi havaittu? – Päiväkotitoiminnan kehityskohteita

Olet pelaamassa kahden lapsen kanssa lautapeliä, kun yksi lapsi toisaalla laskee alleen ja hänet pitää suihkuttaa. Pelisessio keskeytyy, kun ei ole ketään muuta, joka ehtisi hoitaa odottamattoman työtehtävän. Hoitajien käsien riittämättömyys on suuri syy siihen, miksi isot lapsiryhmät eivät ole järkevä vaihtoehto päiväkotien arjessa.

Entäpä sitten luottamus lasten turvallisuuden takaamisesta? Koska laki ei salli rikostaustaotteen tarkistamista alle kolmen kuukauden työsuhteissa, keikkalaisen ei tarvitse, eikä hän edes voisi, todistaa nuhteetonta rikostaustaansa.

Lapset tarvitsevat yksilöllistä huomiota, jota isossa ryhmässä harvoin ehtii antaa tarpeeksi.

Lapset tarvitsevat yksilöllistä huomiota, jota isossa ryhmässä harvoin ehtii antaa tarpeeksi. Äänekkäimmät ja rauhattomimmat yksilöt vievät suurimman osan hoitajien energiasta. Silloin hiljaisemmat lapset jäävät väkisinkin taka-alalle puuhaamaan omia juttujaan. Monet tärkeät asiat jäävät silloin aikuisille jakamatta. Lisäksi isoissa ryhmissä sattuu vahinkoja pieniä ryhmiä enemmän, sillä hoitajat eivät ehdi näkemään kaikkia tilanteita ajoissa.

Vielä olisi varaa parantaa.

Onnettomuuksien ja muiden negatiivisten sattumuksien ennaltaehkäisy on tärkeää, mutta kuinka se mahtaa onnistua tiukoilla työntekijämäärillä? Mielestäni muutosta ei voi lykätä siihen asti, kunnes jotain ikävää oikeasti tapahtuu. Eihän kukaan halua lukea lehdestä päiväkodissa tapahtuneesta skandaalista, joka olisi voitu estää.

Arki ja hommat toimivat päiväkodeissa mielestäni suurimmaksi osaksi hyvin, mutta vielä olisi varaa parantaa. Lisähenkilökunnan palkkaaminen helpottaisi suurten lapsiryhmien arkea, ja silloin myös aikuisten huomio jakautuisi tasaisemmin eriluontoisten lasten kesken. Keikkalaisten kuuluisi pystyä todistamaan rikostaustansa puhtaaksi, myös silloin, jos he työskentelisivät tiettyjen lasten kanssa vain muutaman päivän ajan. Se olisi oikein sekä työnantajaa, työntekijöitä että lapsia kohtaan.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.