Nicole Fredriksson: Att kombinera jobb med studier

Studierna för sjukskötare är mångsidiga. Vi har perioder med yrkespraktik och teoristudier. Att få möjligheten att upprätthålla sina praktiska färdigheter under teoristudierna är idealet. Seure erbjuder denna möjlighet.

Efter mitt andra år som sjukskötarstuderande (120 studiepoäng), ansökte jag om jobb på Seure. Jag kombinerar nu studier med arbete inom min egen bransch.

Det är fantastiskt att kunna kartlägga olika arbetsplatser, upprätthålla sitt kunnande och samtidigt få ny kunskap varje gång du arbetar.

Mitt arbetsområde är främst barn inom sjukvården men även inom dagvården och skolan. Vid sidan om detta gör jag även arbetsskift inom sjukvården för vuxna patienter. När mina studier framskrider och min kompetens ökar har jag möjligheten att kunna expandera mitt arbetsområde.

Stressen från skolan kan ofta kännas tung, främst p.g.a. mycket skriftliga arbeten och ett levande schema. Seure som arbetsplats är därför perfekt. Jag bokar själv mina arbetsturer enligt min tidtabell och utan onödig press, man behöver inte välja bort den ena. Detta är väldigt uppfriskande i jämförelse med vanliga arbetskontrakt. Du kan själv skräddarsy dina tider.

Det minskar stressen att veta att arbete finns när jag behöver pengar och om jag inte hinner behöver jag inte vara rädd för att få sparken.

Barnen ger mig massor av positiv energi, men även den härliga personalen sätter ens humör på topp. Det behövs mycket vikarier inom sjukvården, dagvården och skolorna. Personalen ger ofta en god introduktion inför arbetspasset och är samarbetsvilliga. Det känns bra att kunna dela kunskap och hjälpa till. Ibland känns det som en yrkespraktik för att jag lär mig mycket nytt, men jag blir glatt överraskad när lönen strömmar in på kontot.

Jag vill dock inte ljuga, klart det kommer jobbiga stunder emellanåt. Speciellt utmanande är det om man behöver pengar och måste arbeta före eller efter skolan. Vanligtvis är detta inte ett problem, men om en avdelning är underbemannad och passet råkar vara väldigt hektiskt blir man väldigt utmattad. Det är nu viktigt att komma ihåg att själv ta en paus för att orka.

För alla arbetstagare är det viktigt att känna till sina egna begränsningar.

Personligen börjar jag alltid med att presentera mig som en sjukskötarstuderande samt året jag studerar. Detta ger en grov bild om hur kompetent jag är. God kommunikation är nyckeln till bra patientsäkerhet. Därför är det viktigt att ALLTID FRÅGA när man är lite osäker. Var ärlig och säj vad du inte kan! För att ett samarbete skall fungera måste team-medlemmarna lita på varandra.

Vårdpersonal bör ge vård, som är evidensbaserad. Dessutom hör till personalens skyldigheter att utveckla sig själv och uppdatera kunskapen regelbundet. Seure erbjuder gratis fortbildning för sina arbetstagare. Jag har hittills deltagit i 2 utbildningspass vilka var väldigt högklassiga och givande. Vid sidan om det och undervisningen i skolan, läser jag mera information inför olika arbetsturer. Om jag vet att jag skall vårda en baby med cancer under natten och babyn går igenom cytostatikabehandling, repeterar jag fakta om detta.

Vi måste alltid utvecklas och vår kompetens ökar med arbetserfarenhet.

Människor omkring oss bär på massor av information, kunskap och erfarenhet. Det lönar sig att både lyssna och berätta. På detta vis kan vi förbättra kunskapen inom branschen och därmed öka patientsäkerheten.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.