Josefiina Annanolli: Keikkatyö – Vapautta ja vastuuta työelämässä

On hurjaa ajatella, miten nopeasti neljä vuotta koulunpenkillä kului ja nyt kirjoitan tätä blogia vastavalmistuneena terkkarina. Neljään vuoteen on mahtunut työelämänkin puolesta paljon sekä hyviä että haastavia kokemuksia.

Kun lukio oli omalta osaltani taputeltu purkkiin ja täytyi pohtia mitä tulevaisuudeltani haluan, ei selkeää johtotähteä löytynyt. Päätinkin viettää välivuoden töitä tehden ja matkustellen. Ensimmäistä kertaa otin yhteyttä Seureen ja yhteinen matkamme alkoi.

Välivuoden jälkeen hain opiskelemaan terveydenhoitajaksi ja ilokseni pääsinkin sisään. Opintojen ohella keikkailin laitoshuoltajana sairaaloissa, palvelutaloissa ja missä milloinkin. Opintopisteiden karttuessa aloitin keikkailun lähihoitajana ja myöhemmin sairaanhoitajana. Seuraavana suunnitelmissani on aloittaa keikkailu terveydenhoitajana Seuren eri työkohteissa.

Tulee olla utelias, jotta voi oppia ja omaksua uutta

On ollut avartavaa nähdä ja kokea työpaikkojen arkea niin monesta eri näkökulmasta, useiden työnimikkeiden ansiosta. Olen työskennellyt yhdessä keikkatyöpaikassani sekä laitoshuoltajana, lähihoitajana että sairaanhoitajana. Vitsailimmekin laitoshuoltajakollegani kanssa, että seuraavana tähtäimessä voisi olla vielä osastonhoitajuus. Toimivan yhteistyön tavoitteleminen korostuu, kun on itse nähnyt omakohtaisesti eri töiden haastavuudet ja positiiviset puolet.

Mitä sopeutuminen vaihtuviin työnimikkeisiin ja työpaikkoihin vaatii sinulta itseltäsi? Asennetta, uteliaisuutta ja armollisuutta. Tulee olla hyvä ja avoin asenne työtä kohtaan, jotta sopeutuminen vaihtuviin työpaikkoihin ja työyhteisöihin sujuu jouhevasti. Jatkuva kyseleminen, uusien ihmisten tapaaminen ja talon tapojen opettelu vie paljon energiaa ja aivokapasiteettia. Tulee olla utelias, jotta voi oppia ja omaksua uutta. Ennen kaikkea tulee olla armollinen itselleen. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja aina voi ja saa kysyä. Tyhmyyttä ei ole kysellä, vaan toistaa sama virhe uudestaan.

Olen päässyt tutustumaan mahtaviin kollegoihin ja tehnyt työtä, jolla on merkitystä.

Mitä voit saada? Suurinta osaa meistä motivoi raha, mutta sen lisäksi koen oppineeni ihan valtavasti muutenkin kuin ammatillisesti. Sopeutuminen uusiin työyhteisöihin tapahtuu nykyään minulta vaivattomasti ja pääsen nopeasti osaksi työyhteisöä. Lisäksi olen päässyt tutustumaan mahtaviin kollegoihin ja tehnyt työtä, jolla on merkitystä. Yhtenä keikkatyön suurimpana plussana pidän vapautta: Vapaus valita otatko vastaan päivän, viikon tai kuukauden mittaisen keikan vai pidätkö ansaitun vapaapäivän. Valinta on sinun.

Haluaisinkin rohkaista juuri sinua kokeilemaan jotain tavallisesta ja tutusta poikkeavaa ja ylittämään itsesi. Ei ole parempaa onnistumisen kokemusta kuin itsensä voittaminen! Itsensä haastamisen ei välttämättä tarvitse liittyä juuri työkohteiden vaihtelemiseen tai olla jotain suurta, vaan se voi olla esimerkiksi uuden työmatkareitin kokeileminen.

Inspiroivia itsensä haastamisen hetkiä kaikille!

Lue lisää Seuren sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoista.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.