Vilma Nikkilä: Kesätöihin toimistohommiin – 16-vuotiaana?

Kesätöissä toimistolla alle 18-vuotiaana voi kuulostaa oudolta, ja totta puhuen minustakin se kuulosti aluksi hieman vieraalta. Varsinkin, kun muut kesätyötä saaneet ystäväni ovat töissä esikerkiksi kaupassa hyllyttämässä, rippileirillä isosen hommissa tai jäätelökioskilla.

Sain vinkin äidiltäni, että Seure haki kesätyöntekijöitä. Muutaman viikon päästä sainkin jo puhelun, että pääsisin työhaastatteluun. Minua jännitti todella paljon, sillä en ollut ennen käynyt työhaastattelussa. Työhaastattelu näköjään meni hyvin, sillä täällä sitä ollaan, oikeissa töissä. En olisi uskonut, että saisin paikan, sillä heti työhaastattelun jälkeen tuntui siltä, kuin olisin mokannut koko haastattelun.

Kanssani täällä on ollut kaksi muuta kesätyöntekijää. Olen kesätyöntekijöistä nuorin, mutta minua on silti kohdeltu yhdenvertaisesti. Yleisesti meitä on kohdeltu todella ystävällisesti ja lämpimän oloisesti, sillä olemme kaikki alaikäisiä. Kanssa kesätyöntekijäni ovat olleet täällä jo kaksi viikkoa ja ovat jo nyt suorittamassa kolmatta –eli heidän viimeistä työviikkoaan. Tämä on minun toinen työviikkoni täällä, sillä olin viime viikon isosen hommissa rippileirillä Pälkäneellä.

Yhdistelmä toimistotyötä ja ”ihan kaikkea”

Mitä sitten noin 16-vuotiaat voivat toimistolla tehdä? Kaikilla meillä riittää töitä ja olemme välillä jopa yhdessä työskennelleet. Olen päässytkin tekemään näiden kahden viikon aikana töitä laidasta laitaan. Työtehtäviini onkin kuulunut lasten hoitaminen täällä Seurella, muiden työntekijöiden auttaminen heidän työtehtävissään, paikkojen siivoaminen ja järjestely. Tietenkin nyt paraikaa olen viestinnässä ja kirjoittelen työkseni tätä blogia.

Tänä kesänä Seure tarjosi kesäkuussa lastenhoidon toimistotyöntekijöittensä lapsille. Olen erityisesti nauttinut lasten hoitamisesta lastenhoitajan kanssa, sillä olen sen verran sosiaalinen ihminen ja pidän lapsista. Lastenhoitamisessa on ollut parasta se, että lapsia ei ole ollut kuin vain neljä tai jopa vähemmän.

Teimme myös retkiä lasten kanssa, sillä lasten mielestä toimistolla oleminen oli tylsää –minkä todellakin ymmärrän. Teimme retken mm. Suomenlinnaan ja Sea Life:en. Toinen työtehtävä, mistä olen nauttinut erityisesti, on tämän blogin kirjoittaminen, sillä olen aina koulussakin nauttinut kirjoittamisesta. Oli se kirjoittaminen mitä tahansa! Oli se sitten kirjan esittelemistä, itsestä kirjoittamista tai vain tarinoiden keksimistä, olen aina nauttinut kirjoittamisesta.

Kesätyö on nuorelle kokemus

Mieluisinta kesätöissä olemisessa rahan saamisen lisäksi, on erilaisten uusien kokemuksien saaminen. Olen saanut täällä älyttömän paljon uusia kokemuksia työelämästä. Olen oppinut, että työnteko (– toimistolla!) on todellakin rankkaa ja uuvuttavaa, mielestäni jopa rankempaa kuin isosena oleminen rippileirillä! Isosen hommat tuntuivat, jopa hieman lomalta verrattuna tähän. Nyt ymmärränkin, miksi vanhempani vaikuttavat uupuneilta, kun saapuvat töistä kotiin. En kuitenkaan valita, sillä Seurella on oikeasti ollut kiva työskennellä, mutta koska olen vielä vasta 16-vuotias, en ole vielä kunnolla tottunut tällaiseen ns. oikeaan työhön.

Kaikenlaisen työkokemuksen saaminen minun ikäisenäni on suurta plussa, sillä kaikki ovat todennäköisesti hukassa tässä iässä.

“Minkä urapolun valitsen? Mistä olen kiinnostunut? Mitä oikeasti tahdon tulevaisuudeltani?”

Nämä kysymykset hartaasti painavat meidän nuorten mielessä, varsinkin minulla, juuri peruskoulun päättäneellä. En todellakaan tiedä, mitä tahdon tehdä elämälläni taikka mitä haluaisin opiskella vielä lukion jälkeen. Eikä sillä olekaan vielä mitään väliä, sillä ehdin vielä pohtia kolme vuotta. Kuitenkin tarkoituksenani olisi opiskella yhteiskunnallisia aineita yliopistolla, sillä haluan tehdä työtä, jolla on oikeasti merkitystä, vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin ja ylipäätään ihmisten mielipiteisiin. Luulen, että suunnitelmani tulevat kuitenkin vaihtumaan vuosien edetessä.

Täällä ollessani olen tutustunut mm. viestinnän alaan, ICT-alaan, lastenhoitoon ja myös ns. perus toimistotyöhön. Nämä alat eivät välttämättä ole ihan ensimmäisenä itsellä mielessä, kun mietin omia haaveammatteja. Kuitenkaan en voi tietää, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan, joten ehkäpä saatankin päätyä jollekin kyseisistä aloista.

Olen nauttinut kesätöissä olemisesta Seurella. Erityisen kiva on kerskua ystävilleni siitä, että olen saanut ns. ”oikeita töitä”, vaikka aamuisin onkin ollut aina välillä todella raskasta nousta sängystä. Kesätyökokemukseni on antanut minulle paljon uusia kokemuksia, laajentanut ajatuksiani toimistotyöstä, tavannut uusia ihmisiä ja myös näyttänyt minulle eri ura vaihtoehtoja. Olen todella onnekas, että minut on otettu näin hyvin vastaan, vaikka olenkin huomattavasti nuorempi kuin muut työntekijät ja olen onnekas, että olen saanut kaiken lisäksi ilmaisen lämpimän lounaan joka päivä. Toivonkin, että tulevina vuosina kesätyökokemukseni ja työkokemukseni tulevat olemaan yhtä hyviä.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.