Kiitos kuluneesta vuodesta 2021

Lapsena yksi uuden vuoden juhlien kohokohta oli tinan valaminen ja tulevan vuoden arvuuttelu syntyneestä tinakuviosta. En tiedä minkälaiset tinat kauhassa tällä kerralla oli, mutta vuosi 2021 käynnistyi Seuressa synkissä tunnelmissa. Tyypillistä vuoden vaihtumiseen liittyvää optimismia ei ollut näkyvissä, vaikka pieni valopilkku oli alkuvuodesta käynnistyneiden koronarokotusten lupaus muutoksesta ja paluusta jonkinlaiseen normaaliin.

Kävimme edeltävänä vuonna 2020 läpi raskaita yt-prosesseja, ja koronapandemian mukanaan tuoma epävarmuus kuormitti henkilöstöämme ja alkuvuonna 2021 henkilöstön vaihtuvuus oli huipussaan. Uimme asiakkaidemme kanssa syvissä vesissä henkilöstön saatavuuden suhteen ja kaiken tämän lisäksi aloitimme tammikuussa myös uuden organisaatiomme jalkauttamisen.

Lähdimme uuteen vuoteen siis takamatkalta. Olimme jo vuoden 2020 lopulla saaneet vihjeitä kysyntämme palautumisesta koronakriisiä edeltävälle tasolle, ja hallintohenkilöstömme vaihtuvuudesta johtuvan resurssivajeen takia kasvavaan kysyntään vastaaminen oli suuri haaste. Miten voisimme onnistua toimintamme uudistamisessa samalla, kun henkilöstömme voimavarat tahtoivat kulua päivittäisistä tehtävistämme suoriutumiseen?

Palvelemiemme toimialojen henkilöstön saatavuuden haasteet ovat olleet näkyvillämme jo pitkään, ja olemme etsineet niihin myös innovatiivisia ratkaisuja. Kuntasektorilla koulutettua henkilöstöä on jo vuosia eläköitynyt enemmän, kuin mitä alalle oli saatu uusia tekijöitä. Koronapandemian myötä henkilöstön liikkuvuus lisääntyi ja useilla aloilla epävarmuus sekä heikentyneet työskentelyolosuhteet lisäsivät poistumaa entisestään.

Toimimme useilla eri aloilla, ja asiakkaittemme tarpeissa on siten isoja eroja. Erityisesti ratkaisut henkilöstön saatavuuden näkökulmasta poikkeavat suurestikin asiakkaittemme toimialan mukaan. Siinä missä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja palvelualojen asiakkaittemme käytettävissä olevaa henkilöstöä voimme lisätä luomalla erilaisia perehdytys- ja opintopolkuja potentiaalisille työnhakijoille, sosiaali- ja terveysalan asiakkaitamme emme pysty palvelemaan samoilla keinoilla.

Organisaatiomme päivittäminen on toimintamme jatkuvuuden elinehto. Siksi olemmekin rakentaneet uuden organisaatiomme asiakkaittemme ympärille. Me haluamme vahvistaa ymmärrystämme asiakkaittemme tarpeista ja luoda ratkaisuja, jotka parhaalla mahdollisella tavalla palvelevat asiakaskuntaamme. Haluamme myös ymmärtää ja palvella työntekijöitämme, että osaamme kehittää moderneja ja joustavia työskentelyn tapoja. Me kehitämme yhteisiä, seurelaisia toimintamalleja, joita sovellamme asiakkuustiimeissämme aina asiakkaallemme ja työntekijällemme parhaalla tavalla.

Vuosi on ollut pitkä ja kivinenkin, mutta sen jälkimmäinen puolisko on tuonut mukanaan toivon kipinän, jonka hehku saattelee meidät joulun aikaan ja uuteen vuoteen. Olemme kovalla työllä raivanneet tiemme läpi synkimpien aikojen.

Kysyntämme on palautunut koronaa edeltävälle tasolle ja ylikin. Olemme pystyneet toimittamaan asiakkaillemme yhtä paljon henkilöstöä kuin yhtiön historian huippuvuotena 2019, ja toimintamme on taloudellisesti vakaalla pohjalla. Nämä ovat hurjia saavutuksia tällaisena aikana, ja muodostavat koko ajan voimistuvan valon kajon tähän vuoden pimeimpään hetkeen. Onnistumisten tuoma into, näkemys ja tahto onnistua uudelleen luovat mahtavan pohjan tulevaisuudellemme.

Olen haljeta ylpeydestä, kun ihaillen pohdin sitä valtavaa työpanosta, jonka työntekijämme ovat asiakkaittemme eteen tehneet. Onnistumistemme voimana ovat kaikki reilut 15 000 keikkalaistamme, jotka omalla työpanoksellaan tukevat asiakkaittemme toimintaa ja auttavat heitä onnistumaan yhteiskuntamme kannalta elintärkeiden peruspalveluiden toteuttamisessa.

Olen kiitollinen myös asiakkaillemme meitä kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Ilman asiakkaitamme ei olisi Seurea. Tiivistämällä yhteistyötämme olemme päässeet yli vaikeista ajoista, ja tiivistämällä yhteistyötämme entisestään varaudumme myös tulevaan.

Hallintohenkilöstömme on myös ansainnut ison kiitoksen. Monen jaksaminen on tänä vuonna venytetty äärimmilleen, mutta olemme onnistuneet paremmin kuin kukaan olisi alkuvuodesta uskonut.

Tunnen myös äärimmäisen suurta kiitollisuutta väistyvää toimitusjohtajaamme Anne Sivulaa kohtaan. Anne on johtajakaudellaan pitkäjänteisesti kehittänyt yritystämme ja jättää jälkeensä vakaan yhtiön. Nöyrin mielin astun Annen suuriin saappaisiin ja saan vt. toimitusjohtajan roolissa johdettavakseni vastuullisesti toimivan organisaation, jonka prosessit ja työvälineet ovat nykyaikaisia. Tästä on hyvä jatkaa.

Vuosi on ollut vaikea, mutta onneksi tänään uuden vuoden optimismi on jälleen vahvasti läsnä. Nykyisin tinan sijaan taidetaan valaa sokeria tai mehiläisvahaa, mutta ennusmerkkien tulkinta lienee kuitenkin pysynyt samana. Uskoisin tänä vuonna löytäväni ämpärin pohjalta kynttilän. Se kuulemma kertoo uskollisista ystävistä, ja mikäpä olisi parempi lähtökohta uuteen vuoteen kuin tietää olevansa luotettavien ihmisten ympäröimä. Ainakin me täällä Seuressa pyrimme tuomaan kirkastuvaa valoa ja rakentamaan luottamusta ympärillemme tämän mahtavan porukkamme kanssa. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Antti Nummiranta

Antti Nummiranta

Antti Nummiranta

Kirjoittaja on Seuren vt. toimitusjohtaja ja hän vastaa lisäksi teknologiasta ja kehittämisestä.