Koronaviruspandemia pysäytti yli puolet Seuren toiminnasta

Maailmanlaajuinen pandemia on myllertänyt ihmisten elämän jokaisessa maailmansopukassa. Me täällä Suomessa olemme kaikessa tässä myllerryksessä mukana ja teemme kaikkemme pysyäksemme terveinä ja auttaaksemme terveydenhuoltoamme selviytymään. Jokainen meistä voi tehdä niin omassa elämässään kuin työssäänkin valintoja, joilla selvitään tästä päivästä ja huomisesta.

Yritykset lähes kauttaaltaan ovat pandemian takia kriisissä. Kriisi koskettaa myös Seurea. Asiakkaamme eivät luonnollisesti tarvitse työntekijöitä, kun lapsia on päiväkodeissa vain 20 prosenttia normaalista ja kun koululaiset opiskelevat lähes poikkeuksetta etänä. Koulujen keittiöt hiljenevät ja kirjastot, liikuntapaikat, museot ja kulttuuritalot ovat sulkeneet ovensa. 60 prosenttia palvelustamme on jäänyt vaille tarvitsijaa. Yli puolet Seuren toiminnasta on pysähtynyt. Seuren liikevaihdosta on sulanut hetkessä vähintään 30 miljoonaa euroa.

Voittoa tavoittelemattomana yhtiönä Seurelta puuttuu puskuri huonoja aikoja varten

Seure reagoi tilanteeseen käynnistämällä yhteistoimintaneuvottelut lomautuksista. Neuvottelut sujuivat hyvin, koska kaikki ymmärsivät tilanteen vakavuuden.

Seurella ei ole taloudellista puskuria liiketoiminnassaan, koska yhtiön tavoitteena ei ole tuottaa omistajilleen voittoa. Kun esimerkiksi vuonna 2018 voittoa näytti syntyvän isohkosti, yhtiö laski hintojaan. Seure on toiminnassaan noudattanut tätä yhtiön omistajien tahtotilaa, jonka hyöty näkyy asiakkaille kilpailukykyisinä hintoina. Huono puoli on se, että normaalioloissa toimiva toimintatapa estää kerryttämästä pääomaa eli puskuria huonoja aikoja varten.

Seure joutui raskain mielin turvautumaan lomautuksiin

Asiakkaat – sotea lukuun ottamatta – eivät tarvitse Seuresta henkilöstöä tällä hetkellä juuri lainkaan. Asiakkaamme eivät sitoudu maksamaan työstä, jota ei tehdä. Kaupungit, jotka ovat asiakkaitamme, ovat itsekin suurten haasteiden edessä pandemian tuottaessa niille valtavat taloudelliset menetykset.

Tässä tilanteessa Seurella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin lomauttaa osa henkilöstöstään. Lomautukset koskettavat sekä vuokrahenkilöstöämme että hallintohenkilökuntaamme. Teemme sen raskain mielin ja pakon sanelemana sekä täysin tietoisena siitä, että tulemme aikanaan taas tarvitsemaan näitä osaavia ihmisiä. Tilanne on kaikilta osin ikävä ja mitä kamalin niille ihmisille, jotka jäävät vaille työtä ja palkkaa. Olemme koko Seurena tästä erittäin pahoillamme.