Salla Allen: Mistä (opiskelijalle) valmiudet työelämään?

Jokaisella työnhakijalla on mielessä kauhukuvat siitä, miten työnantajat etsivät 25-vuotiasta henkilöä 30 vuoden kokemuksella.

Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan näin kärjistetty – kohta valmistuvana liiketalouden opiskelijana ainakin toivon näin.

Tottahan se on, että työnantajat arvostavat kokemusta. Opiskelijana on helppo murehtia, onko mahdollisuuksia pärjätä työnhaussa työnhakijoille, joilla on rutkasti enemmän työkokemusta. Mutta mistä sitten tätä tarvittavaa kokemusta ja työelämän valmiuksia saa opiskelujen aikana?

Vinkki 1: Tarjoudu tekemään opintoprojekteja yrityksille

Itselläni vastaus tähän kysymykseen oli projektimuotoinen opiskelu. Kaiken mahdollisen opiskelun suoritin tekemällä projekteja eri yrityksille. Näin pääsin opiskeluiden aikana verkostoitumaan eri yritysten kanssa sekä tekemään konkreettisesti sitä, mihin aion työelämässä suuntautua. Kaikilla aloilla tai oppilaitoksissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista tai tämän kaltainen oppiminen ei tunnu omalta. Miten opiskelija sitten saa valmiudet työelämään ja verkostot luotua jo opiskeluiden aikana?

Vinkki 2: Keikkaille opintojen ohella

Yhtenä vaihtoehtona on tietenkin keikkailu. Itse en ollut perehtynyt keikkailun maailmaan juuri ollenkaan – ennen harjoitteluani Seuressa. Keikkatyössä opiskelija saa valita, koska työskentelee, missä työskentelee, kuinka paljon työskentelee ja saa kaivattua käytännön oppia pakollisten harjoitteluiden lisäksi. Kuulostaa täydelliseltä vaihtoehdolta näin opiskelijan näkökulmasta – tietenkin jos kokee, että keikkatyö on itselleen sopiva ratkaisu.

Jos minulta olisi kysytty opiskellessani lukiossa, sopisiko keikkatyö tai projektimuotoinen opiskelu minulle, olisin varmasti ujona tyttönä sanonut, että ei. Kuitenkin lukiosta valmistuneena päätin haastaa itseni ja valita koulun, jossa olin kaukana mukavuusalueeltani. Jos lukiosta lähdettyäni olisin jatkanut perinteisempään oppimistapaan, en ehkä olisi pystynyt kehittämään yhtä paljon työyhteisössä vaadittavia taitoja – eri roolien ottoa, vuorovaikutustaitoja ja tiimityöskentelyä. Uskon, että ratkaisuni antoi minulle valmiuksia työelämään. Uskon, että keikkailu antaa samoja valmiuksia, varmasti vielä enemmänkin.