Anne Sivula: Soten onnistumisen avain on henkilöstövoimavarojen johtaminen

Uudenmaan maakuntaan siirtyy vajaan kahden vuoden päästä työntekijöiksi 55 000 sote-ammattilaista. Hurja määrä ihmisiä – lähes kolmasosa siitä, mitä kaikkien Suomen maakuntien soteissa on yhteensä.

Ovatko prosessit silloin ojennuksessa ja hiottuina asiakaslähtöisiksi? Onko kilpailukyky trimmattu kuntoon valinnanvapautta varten? Ovatko palvelut houkuttelevia? Vai jatkuuko kaikki ennallaan niin, että ainoa konkreettinen muutos työntekijälle näkyy siinä, että palkkalaskelmassa on eri palkanmaksaja kuin aiemmin? Niin, että soten asiakkaille koko muutos ei näy mitenkään.

Tuskinpa nyt noin, vaikka kaikkea ei valmiiksi varmastikaan saada. Jotta hommat ovat edes kutakuinkin hallussa muutoksen toteutuessa, työtä on jo pelkästään henkilöstöasioiden järjestämisen osalta hirmuisesti. Aloittaessaan maakunnalla on oltava strategia valmiina ja sen pohjalta todella huolella mietitty henkilöstöstrategia.

Koko sillä henkilöstöllä, joka maakuntaan siirtyy, pitää olla jonkinmoinen kuva tulevaisuudesta. Työnantajalla pitää olla selvät pasmat siitä, millaisella osaamisella, henkilöstömäärällä, osaamisen kehittämisellä, palkkausjärjestelmällä ja rekrytointipolitiikalla maakunta työnantajana toimii. Pelkästään hallinnossa työskenteleviä henkilöitä on Uudenmaan maakuntaan siirtymässä toistatuhatta. Vaatii melkoisen etukäteistyön, että työt saadaan rullaamaan.

Oletettavasti tarvitaan suuri yhteistoimintaneuvottelujen rumba, kun tehtäviä ja palkkoja määritellään uusiksi. Aivan käden käänteessä ei luoda tyhjästä toimintarakenteita eikä johtamisjärjestelmää – sitä, miten johdetaan ihmisten mielen muutosta. Esimieskunnalle tarvitaan työkaluja johtaa muutosta sekä tukea oletettavasti monissa haasteellisissa tilanteissa, joita suuri muutos suurelle joukolle työntekijöitä tuottaa.

Sote-uudistus ei ole pelkkä tekninen juttu. Se on, tai ainakin sen pitäisi olla, totaalinen toimintakulttuurin muutos. Muuten julkisomisteisen sote-toimijan on vaikeaa pärjätä valinnanvapausaikakaudella. Siksikin kannan huolta johtamisesta ja henkilöstönäkökulman huomioimisesta muutoksessa.

Uudellamaalla on alan suurimmat toimijat ja toimijoita sotessa on paljon. Muu maa toimii aika erilaiselta pohjalta. Toisaalta myös meitä monipuolisia henkilöstövoimavarojen johtamisen osaajia on täällä runsain mitoin. Näihin valmiisiin ammattilaisiin onkin syytä turvautua ja saattaa heidät toimimaan yhdessä.