Päiväkodin varahenkilön työ vaatii kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin

Helsingin varhaiskasvatuksessa on aloitettu kokeilu syksyllä 2018, missä etukäteen määritellyllä päiväkotialueella on oma varahenkilönsä. Päiväkotialue koostuu tietyistä toisiaan lähellä olevista päiväkodeista, joissa varahenkilö kiertää tarpeen mukaisesti. Varahenkilön työkohde saattaa olla myös muualla Helsingissä, aina sen mukaisesti missä kovin tarve ilmenee. Kokeilu aloitettiin ensin kahdella varhaiskasvatusalueella, minkä jälkeen se laajeni hyvien kokemusten johdosta vielä kahdelle alueelle lisää keväällä 2019.

Samuel Mäenpää työskentelee päiväkodin varahenkilönä Helsingissä. Samuel aloitti ensin tekemään satunnaisia keikkoja Seuressa, kunnes päätyi varahenkilöksi Helsingin alueen päiväkoteihin. ”Tämä varahenkilö homma oli aivan mahtava, sillä itsekin asun Helsingissä”, kommentoi Samuel.

Kisella Lohi puolestaan toimii Helsingissä päiväkodinjohtajana ja on myös Samuelin esimies työkohteessa. Kisellan mielestä varahenkilön tilaaminen Seuresta oli helppoa ja Seuresta sai hyvät ohjeet tilauksen tekemiseen. ”Arjen suunnittelu on helpottunut paljon varahenkilön myötä”, Kisella lisää.

Varahenkilön työpäivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia

Samuelin työpäivät päiväkodissa alkavat aina aamupalan merkeissä ja tämän jälkeen päivän ohjelma on täysin siitä kiinni, että missä ryhmässä työskentelee. Ryhmä valikoituu sen mukaan, missä sillä hetkellä eniten tarvitaan apua.

Samuel kuvailee päiväkotia työympäristönä monipuolisena, eikä niin sanottuja tylsiä päiviä ole. Samuelin mielestä työssä parasta on se, että pääsee olemaan uusissa paikoissa ja eri ryhmissä. ”Tämä tuo mukanaan omat haasteensa, sillä jokaisella ryhmällä ja talolla on omat toimintatapansa”, Samuel lisää.

Joustavuus on varahenkilön työssä tärkeää

Samuelin mielestä työ vaatii laaja-alaista osaamista ja tehtävä sopii muuntautumiskykyisille henkilöille, jotka pystyvät sukkuloimaan erilaisten työympäristöjen välillä. ”On myös pystyttävä toimimaan koko varhaiskasvatuksen kattavan asiakaskunnan kanssa”, Samuel lisää. Tärkein ominaisuus varahenkilön työssä on Samuelin mielestä sopeutuvaisuus, sillä ryhmä voi vaihtua jopa kesken päivän.

Päiväkodin johtaja Kisella Lohi korostaa päiväkotityössä joustavuutta ykkösasiana. ”Tilanteet muuttuvat nopeasti ja siihen täytyy olla valmis. Täytyy myös olla hyvä tilanteentaju ja kyky tarttua toimeen”, Kisella lisää.

Varahenkilöstä on suuri apu sekä päiväkodille että perheille

Päiväkodille, lapsille sekä lasten vanhemmille on suuri hyöty siitä, että kohteessa on tuttu sijainen. Kisella on kokenut varahenkilön pilotin pelkästään positiivisena, sillä tämä on helpottanut päiväkodin arkea suuresti.

Tässä vielä Samuelin vinkki tuleville varahenkilöille: ”Pidä mukanasi ennemmin liikaa vaatteita kuin liian vähän. Itselläni on aina kevyt merinovillakerrasto sekä sadevaatteet mukana.”

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.