Ohjeet – Korona-altistumisen tai -tartunnan tapahtuessa

På Svenska: Instruktioner vid utsättning för smittan eller då man blivit smittad

Jos työkohteesta soitetaan tai lähetetään viesti, vastaa puheluun tai soita takaisin.

 • Vastaathan tänä poikkeusaikana myös sinulle uusiin puhelinnumeroihin, sillä puhelu voi olla ilmoitus altistumisestasi!

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Otathan yhteyttä kuntasi koronavirusneuvontaan mahdollisen testauksen tai sairaanhoidon toteutumiseksi.

Koronavirustestaus tehdään kunnallisessa terveydenhoidossa myös Seuren työntekijöille. Ethän mene koskaan oireellisena töihin. 

Jos saat tiedon, että olet altistunut koronavirukselle eli olet ollut lähikontaktissa koronaviruspositiivisen henkilön kanssa

 • Älä mene enää töihin. Jos työpäiväsi on kesken, ilmoita asiasta esimiehellesi. Hän lähettää sinut kotiin.
 • Ota välittömästi tai viimeistään seuraavana arkipäivänä yhteyttä Seureen, niin selvitämme tilanteen kanssasi.
 • Seure myöntää sinulle palkatonta vapaata karanteenin ajalle. Saat kotikuntasi tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä tartuntatautilain 60§:n mukaisen karanteenimääräyksen, jolla voit hakea Kelalta tartuntatautipäivärahaa jo sovittujen työvuorojen osalta.
 • Jos sinulla on parhaillaan tai 10 vrk seuranta-ajan aikana ilmenee hengitystieinfektion oireita, tulee sinun olla yhteydessä puhelimitse kotikunnan terveysneuvontapuhelimeen tai terveydentilan niin vaatiessa suoraan päivystävään terveydenhuollon hoitoyksikköön koronavirusnäytteiden ottamiseksi ja hoidon tarpeen arvioimiseksi.

Jos sinut on testattu koronaviruspositiiviseksi

 • Älä mene töihin. Sinun täytyy ilmoittaa mahdollisimman pikaisesti tartunnasta Seureen ja työkohteeseesi. Älä jää odottamaan, että viranomaiset kertovat asiasta työkohteeseen.
 • Et saa mennä töihin 14 vuorokauteen tartunnan toteamisesta.
 • Saat sovituista työvuoroista sairausajan korvauksen.
 • Toimitathan kotikuntasi tartuntataudeista vastaavan lääkärin kirjoittaman todistuksen tartuntatautilain 63§ mukaisesta eristyksestä sähköisesti Seureen.
 • Voit palata töihin 10 vuorokauden kuluttua tartunnan toteamisesta, jos olet terve eikä sinulla ole oireita. Sinulla tulisi olla yksi oireeton päivä välissä.

Mitä koronalle altistuminen tarkoittaa?

Olet altistunut koronavirukselle, jos:

 • Olet hoitanut lähikontaktissa testatusti koronaviruspositiivista henkilöä ilman suojavarusteita.
 • Olet työskennellyt lähikontaktissa myöhemmin koronaviruspositiiviseksi testatun henkilön kanssa ilman suojavarusteita.
 • Olet vapaa-ajallasi ollut lähikontaktissa koronaviruspositiiviseksi testatun henkilön kanssa.

Lähikontaktiksi tulkitaan yli 15 minuuttia kestänyt kontakti alle 2 metrin etäisyydellä koronaviruspositiivisen henkilön kanssa.

Kaikkien altistuneiden henkilöiden tulee olla kotona eristyksessä kahden viikon ajan tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeiden mukaisesti. Jos olet altistunut töissä, työkohteesi esimies toimittaa tietosi epidemiologiseen yksikköön.

Huomaathan, että Korona-altistumista ei ole lähikontakti oireettoman korona-altistuneen kanssa.

Jos epäilet sairastuneesi koronaan ja sinulla on siihen viittaavia oireita, jää kotiin sairastamaan ja ole tarvittaessa yhteydessä puhelimitse kotikunnan terveysneuvontapuhelimeen tai terveydentilan niin vaatiessa suoraan päivystävään terveydenhuollon hoitoyksikköön koronavirusnäytteiden ottamiseksi ja hoidon tarpeen arvioimiseksi.