Toimitusjohtajalta

Roolimme asiakkaidemme arjen turvaamisessa oli entistä merkittävämpi. Työntekijöillemme tarjoamme mahdollisuuksia räätälöidä omannäköistä työelämää.

Kun enemmän ei riitä

Vuosi 2022 oli Seurelle kasvun vuosi. Liikevaihtomme kasvoi 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. 5,5 miljoonaa asiakkaillemme toimitettua työtuntia on enemmän kuin koskaan 33-vuotisen historiamme aikana ja pitää sisällään seitsemän prosentin kasvuloikan. Käsittelimme vuoden aikana yli 20 000 työhakemusta ja rekrytoimme yli 9 000 uutta työntekijää – 22 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Liiketaloudellisesti toimimme kannattavasti ja ennen kaikkea pitäen kiinni laatukriteereistämme. Roolimme asiakkaidemme arjen turvaamisessa oli entistä merkittävämpi.  

Vaikka toimitimme asiakkaillemme historiallisen paljon työtunteja ja rekrytoimme huomattavasti enemmän uusia työntekijöitä kuin viime vuonna, emme kuitenkaan onnistuneet täyttämään alati kasvavaa asiakaskysyntää kuin keskimäärin 75-prosenttisesti. Työvoimapula näkyy ja kasvaa kaikilla toimialoillamme.  

Seuren uniikista in-house-asemasta käsin näemme, kuinka kuntien, kaupunkien ja hyvinvointialueiden on yhä vaikeampi saada vakituisia ammattilaisia omiin riveihinsä ja kuinka sijaisten voimin pyöritetään kokonaisia päiväkotiryhmiä ja kotihoidon alueita. Tilanne on kriittinen ja vaatii jämeriä toimia kaikilta yhteiskunnan tahoilta ja toimijoilta.  

Varmuutta asiakkaillemme ja omannäköistä työelämää työntekijöillemme 

Nopeiden ja yllättävienkin muutosten uudessa normaalissa vanhat konstit eivät tuo haluttua tulosta. Seurelta edellytetään ja me Seuressa edellytämme itseltämme jatkuvaa uudistumista muuttuvassa toimintaympäristössä sekä määrätietoisia toimenpiteitä asiakkaittemme palvelutason varmistamiseksi.  

Vuoden 2022 aikana olemme päivittäneet strategiamme laatua, arvoa ja tehoa tasapainottaen. Tavoitteenamme on rakentaa Seuresta yritys, joka keskittyy toimitusvarmuuteen niin, että asiakkaamme voivat luottaa siihen, että yhdessä määritelty henkilöstö on sovitusti käytettävissä. Työntekijöillemme haluamme tarjota yhä laajempia mahdollisuuksia räätälöidä omannäköistä työelämää. Strategiastamme ja tekemistämme valinnoista kerromme tarkemmin tässä vuosikertomuksessa.  

Opin ja kasvun vuosi   

Mennyt vuosi oli kasvun vuosi paitsi Seurelle, myös minulle henkilökohtaisesti. Aloitin Seuren ruorissa maaliskuussa 2022 koronan jälkimainingeissa, viikko Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyssodan alkamisen jälkeen ja keskellä kiivasta työtaistelukevättä, jossa lakonuhat koskivat sosiaali- ja terveydenhuoltoa erityisesti sekä kunta-alaa yleisesti.  

Seure-urani alkumetreillä totesin ääneen, että palkkoja tulee nostaa työn houkuttelevuuden varmistamiseksi. Ulostuloni ei aiheuttanut pelkkää selkään taputtelua – asiahan ei ole mustavalkoinen. Pitkin vuotta tutkimme ja analysoimme toimialojemme palkkatasoa, ja joulun kolkuttaessa jo ovelle päätimme nostaa lähihoitajien palkkoja reilulla prosentilla enemmän kuin työehtosopimukset vaativat. Vaikka tämä korotus ei vielä yksinään kesää tee, näen eleen tärkeänä signaalina siitä, miten arvotamme sote-alan työn sekä myös keikkatyön suhteessa perinteisempiin tapoihin tehdä työtä. Keikkailu ei ole mikään kakkosluokan työskentelymalli, vaan ihan oma osaamisalansa, josta pitää maksaa.  

Keikkatyötä on aina tarvittu osana peruspalveluiden turvaamista, ja Seurella on paikkansa tärkeänä osana kokonaisratkaisua. Keikkahenkilöstön ja vakituisen henkilöstön välille ei kannata rakentaa keinotekoista joko tai -asetelmaa, sillä parhaiten uusimaalaisten arkea turvataan sekä että -mentaliteetilla.

Vuosi 2022 oli itselleni hyvä esimerkki siitä, että tekemällä todellakin oppii. Kun menemme eteenpäin, pyrin pitämään mielessäni sen, että vaikeista ajoista huolimatta asioilla on tapana järjestyä. Lämmin kiitokseni seurelaisille, asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme mielenkiintoisesta ja opettavaisesta vuodesta 2022.

Anu Tuomolin

Toimitusjohtaja