Työskentely eri elämäntilanteissa

Keikkatyö sopii moniin eri elämäntilanteisiin

Keikkatyö on palkitsevaa ja sopii monenlaisiin eri elämäntilanteisiin, olitpa työelämään palaaja, opiskelija, eläkeläinen tai vaikkapa yrittäjä tai työtön työnhakija. Keikkatyöllä tienaat lisäansioita ja pidät jalkaa sisällä työelämässä.

Seuressa työskentely kannattaa myös silloin, kun pääsääntöinen tulonlähteesi on työttömyysetuus. Voit itse valita, milloin työskentelet ja palkkasi on aina TES:n mukainen. Tuntipalkkaisissa keikkatöissä sinun on helppo ennakoida saamasi palkan määrä sekä palkanmaksupäivä. Keikkatöissä maksamme kuukauden 1.–15. päivä tehdyistä työvuoroista palkan saman kuukauden viimeisenä arkipäivänä ja 16.–31. päivä tehdyistä vuoroista seuraavan kuukauden 15. päivä. 

Voit tehdä keikkatyötä ja saada samalla soviteltua työttömyysetuutta työttömyyspäiviltä. Voit tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että tulosi vaikuttavat työttömyysetuuden määrään.   

Esimerkki: Astiahuoltajan peruspalkka on 11,22 euroa tunnilta ja tyypillinen työvuoro on 4 tuntia. Tekemällä kuusi työvuoroa kuukaudessa tienaat lomakorvauksineen hieman alle 300 euroa. Koska palkkasi jää alle suojaosuuden, tienaamasi palkka ei pienennä työttömyysetuutta, minkä lisäksi täytät aktiivisuusehdon. Jos sovittelujakso on neljä viikkoa, alitat suojaosuuden, kun teet viisi työvuoroa.  

Lisätietoa sovitellusta työttömyysetuudesta löydät Kelan sivuilta.

Onko eläkekahvisi jo juotu, mutta työntekoon riittäisi vielä virtaa? Kokenut konkari on monessa työkohteessa toivottu työntekijä ja Seuren kautta voit työskennellä silloin kun sinulle itsellesi sopii. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä tulorajoja ei ole. 

Työnteosta sinulle kertyy uutta eläkettä kunnes täytät 68 vuotta. Vuoden 1957 jälkeen syntyneillä eläkettä kertyy tätäkin pidempään.  

Keikkatyö ei välttämättä vaadi ennakointia ja aikatauluttamista, vaan työvuoron voi varata vaikka samalle päivälle. Keikkanetti, josta työvuorot varataan, vaatii tietokonetta tai älypuhelinta, mutta on helppokäyttöinen. Siitä näet heti, mitä työvuoroja Seurella on tarjota. Yksi napin painallus ja työvuoro on sinun – jospa tänään olisikin työpäivä? 

Lisätietoa eläkkeellä työskentelystä löydät Kevan sivuilta.

Jos olet hoitovapaalla ja lapsesi ei ole kunnallisessa päivähoidossa, voit saada kotihoidon tukea. Voit tehdä työtä ja saada kotihoidon tukea yhtä aikaa, eikä ansaitsemasi palkka vaikuta kotihoidon tuen määrään. Muista kuitenkin, että jos saat kotihoidon hoitolisää, perheen yhteenlasketut tulot vaikuttavat hoitolisän määrään. Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen. Tältä ajalta Kela maksaa osittaista vanhempainrahaa kummallekin vanhemmalle.

Äitiys-, isyys- tai vanhempainrahakaudella voit työskennellä sunnuntaisin ja arkipyhinä ilman, että saamasi palkka vaikuttaa päivärahaan.   

Lue kotihoidon tuesta lisää Kelan sivuilla.

Voit tienata lisäansioita menettämättä opiskelijan opintotukea Kelan määrittämään vuositulorajaan saakka. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, moneltako kuukaudelta olet nostanut opintotukea.

Esimerkki: Jos nostat opintotukea tammikuusta toukokuuhun ja syyskuusta joulukuuhun, voit vuoden aikana tienata yhteensä 11 973 euroa ilman, että palkkasi vaikuttaa opintotuen määrään.  

Jos tienestisi ylittävät opintotuen tulorajan, voit jättää hakematta opintotukea joiltakin opiskelukuukausiltasi, perua jo haetun tuen etukäteen tai palauttaa jo maksetun tuen jälkikäteen. Käyttämättä jättämäsi tukikuukaudet voit tarvittaessa käyttää myöhemmin.  

Lue lisää opintotuen tulorajoista Kelan sivuilla.

Onko sinulla unelma yrityksestä tai omasta toiminimestä? Keikkatyöllä voit tasapainottaa talouttasi yrittämisen alkuvaiheessa tai jos yrittäminen on osa-aikaista. Katso video: Satu Viiala ja Laura Tuhkanen ovat yrittäjiä ja keikkatyöntekijöitä.  

Muistathan, että Seuren kautta voi työskennellä ainoastaan henkilötyöntekijänä, ei toiminimellä tai oman yrityksen kautta.

Seure on aidosti monimuotoinen työnantaja. Henkilöstömme koostuu 95 eri kansalaisuudesta. 

Seuressa työskentelyn edellytys on voimassa oleva työlupa tai muu työskentelyoikeus sekä tehtävään nähden riittävä kielitaito, osaaminen ja keikkatyöhön sopiva asenne. EU/ETA-maiden kansalaisilta työlupaa ei vaadita.  

Lisäksi sinulla on oltava suomalainen sosiaaliturvatunnus, sähköpostiosoite ja pankkitili sekä käytössäsi tietokone tai älypuhelin, jolla pääset varaamaan työvuoroja Keikkanetistä.

Osa Seuren työtehtävistä vaatii tutkintoa, mutta tarjoamme myös monia työtehtäviä, joissa esimerkiksi työkokeilussa saatu kokemus antaa hyvän pohjan työskennellä Seuressa. Seure tarjoaa myös perehdytyksiä, joiden myötä kasvatat osaamistasi ja saat enemmän keikkamahdollisuuksia.

Keikkatyö on kätevä tapa kartuttaa kassaa ja saada kokemusta uusista työpaikoista. Keikkatyötä voi tehdä osa-aikaisen tai kokoaikaisen työn ohella, tarpeellinen lepoaika huomioiden. 

Huomaathan myös, että keikkaa ei voi varata samaan työkohteeseen ja samalle päivälle kuin missä työskentelet yleensä.