Miksi haet tätä työpaikkaa? – Työhaastattelun salat

Oletko tulossa Seureen työhaastatteluun? Mainiota! Ehkä me tapaamme pian. Haluatko kuulla salaisuuden? Minuakin vähäsen jännittää.

Hakemasi työn luonne on sellainen, että tiemme eivät työhaastattelun jälkeen ehkä enää kohtaa. Samaan aikaan tulet työskentelemään hyvin lähellä heitä, joita me Seuressa kutsumme loppuasiakkaiksi: he ovat osastohoitoa saavia potilaita, päivähoidossa olevia lapsia, erityisluokalla oppivelvollisuuttaan suorittavia koululaisia. Siksi kysynkin sinulta aivan ensimmäiseksi: Miksi haet tätä työpaikkaa?

Suurinta osaa meistä motivoi työhön sen tuoma taloudellinen toimeentulo. Työmotivaatiota on yhtälailla kokemus siitä, että työ tuntuu omalta, oikealta, jopa kutsumukselta. Haastan sinut tutkimaan asiaa tarkemmin. Mikä sinua kannattelee ja saa sinut ponnistelemaan huonoinakin päivinä?

Saatan pyytää sinua nimeämään omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi ja jopa kuvailemaan tilanteita, joissa ne ovat ilmenneet. Ei ole tavatonta, jos sinulta pääsee tässä vaiheessa spontaani huokauksensekainen naurahdus. Minä katson sinua myötätuntoisesti ja ajattelen: Ymmärrän. Mutta tämä on tärkeää!

Puhuttaessa vahvuuksista ja heikkouksista on nimittäin kyse paljon muustakin kuin vain listasta taitoja tai ominaisuuksia.

Pohtimalla omaa osaamistasi valmennat samalla itseäsi tehtävään, jota haet. Mitä osaamista voit tuoda hakemaasi tehtävään esimerkiksi päivystyksessä keikkailevana sairaanhoitajana tai vaikkapa koko lukuvuoden koululuokassa työskentelevänä avustajana? Haluan kuulla myös, millaisia tavoitteita olet näihin tehtäviin itsellesi asettanut.

Työelämässä puhutaan yhä enemmän oman työnsä johtamisesta. Rekrytoijana näen kyvyn tunnistaa itsessään omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa juurikin osoituksena itsensä johtamisen taidosta. Se viestii myös oman työnsä ja ammattitaitonsa arvostuksesta.

Oppiminen on läpi elämän jatkuva prosessi. Rakentavan tarkastelun kautta oma keskeneräisyyskin kääntyy vahvuudeksi.

Kerron toisenkin salaisuuden – minulla on toisinaan taipumus heittäytyä haastattelussa hieman tunteikkaaksi. Innostus ja tyytyväisyys työhön nimittäin näkyvät ihmisestä ulospäin. Hienoimpia hetkiä työssäni ovat, kun oivallan: Sinun syliisi haluaisin oman lapseni päiväkodissa. Sinun hoidossasi toivoisin vanhempieni olevan silloin, kun he eivät enää selviä arjestaan itsenäisesti.

Nähdään työhaastattelussa!