Positiivinen palaute motivoi Kristina Tombergia kehittymään koulunkäynnin ohjaajana

Kristina Tomberg valmistui joulukuussa 2016 koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi Tampereen aikuiskoulutuskeskuksesta. Edessä oli paluu pääkaupunkiseudulle sekä työnhaku.

– Kuulin Seuresta kaverini äidiltä, joka on ollut firmassa töissä jo vuosia, Kristina kertoo.

Työhakemuksen tekemisestä ei mennyt kauaa siihen, että aika työhaastatteluun tammikuiselle keskiviikolle oli varattu. Seuraavana maanantaina Kristina oli ensimmäisessä Seuren työpaikassaan, vaikeasti kehitysvammaisten oppilaiden TOI-luokassa, eli luokassa, jossa opetus on järjestetty toiminta-alueittain.

– Sunnuntaina illalla huomasin kahden viikon pituisen keikan kotini läheltä ja päätin painaa nappia.

Edessä oli uneton yö, kaikenlaisia kysymyksiä ja pelkoja kävi mielessä: mitä jos minä en pärjää, mitä toiset ajattelevat siitä, että tämä on minun ensimmäinen keikka.

Jännittäminen osoittautui turhaksi, sillä vastassa oli kannustavia aikuisia ja ihania oppilaita. Kahden viikon keikka piteni kahden kuukauden mittaiseksi. Työpäiviä rytmittivät aamupiiri, jumpat, lasten kanssa ateriointi, toiminnalliset opetustuokiot sekä taksille saattamiset. Kiinnostus tukiviittomia kohtaan heräsi, koska luokan opettaja ja muut avustajat käyttivät niitä päivittäin.

– Opin paljon ja sain positiivista palautetta, mikä nosti itsevarmuutta ja motivoi kehittymään vielä paremmaksi koulunkäynnin ohjaajaksi. Keikan loppuessa mahtava työilmapiiri ja energia jäivät pitkäksi aikaa mieleen!

– Seuren Keikkanetti on mielestäni hyvin selkeä ja työtarjouksia on riittävästi, jos vain uskaltaa tarttua niihin.

Loppukevääksi uusi työpaikka löytyikin alakoulusta, jossa Kristina työskenteli 1.–2. luokilla sekä maahanmuuttajaoppilaiden valmistavalla luokalla, jossa hän pääsi hyödyntämään kielitaitoaan viron, venäjän, englannin ja suomen kielissä.

– Kesäkuussa rehtori kysyi, haluanko jatkaa myös ensi lukuvuoden heidän kanssaan, mistä olin todella iloinen. Työnkuvani muuttui sen verran, että minusta tuli kolmen oppilaan henkilökohtainen avustaja.

Matkan varrella Kristina on kehittänyt osaamistaan paitsi työn äärellä, myös Seuren järjestämissä koulutuksissa.

– Olen vielä suhteellisen uusi ja ”vihreä” tällä alalla ja haluan kehittää itseäni. Sen takia olen osallistunut tukiviittomien koulutukseen, diabetesluennolle sekä Mapa-koulutukseen (Management of Actual or Potential Aggression). Lisäksi osallistuin virkistysiltaan, jossa käsiteltiin lapsen itsetunnon tukemista ja vuorovaikutusta lapsen tukena. Syksyn starttitapahtumassa puolestaan käytiin läpi koulun ja päiväkodin avustajan vastuukysymyksiä.

Uudessa ammatissa aloittaminen ja uusiin työpaikkoihin meneminen tuntui Kristinasta aluksi jopa pelottavalta. Jännitys on kaikonnut, kun vastaanotto työpaikoilla on ollut lämmin. Nyt työpaikkaa ei tarvitse hetkeen vaihtaa, sillä nykyinen pesti oppilaiden henkilökohtaisena avustajana jatkuu kesään 2018 saakka.