Työnhaussa? Kolme neuvoa kuinka päästä alkuun CV:n kanssa!

1. CV puhtaalta pöydältä

Jos työnhaku ei ole ollut ajankohtaista vuosiin, CV:n tekeminen alusta alkaen voi tuntua uuvuttavalta. Puhtaalta pöydältä aloittaminen kannattaa kuitenkin ottaa mahdollisuutena. CV:n laatiminen on rankkaa juuri siksi, että on pakko pysähtyä kunnolla miettimään, mitä olen tehnyt, mitä osaan ja missä kohtaa osaaminen kaipaa päivittämistä. Ja mikä haastavinta – kuinka tämän kaiken kiteytän?

Tätä ei pysty tekemään tunnissa eikä kahdessa. Varaa siis mielellään kokonainen päivä, rauhallinen ja miellyttävä ympäristö, hengitä syvään ja aloita hahmottelu. Käytä hyväksesi monia hyviä ohjeita, esimerkiksi 10 helppoa CV-ideaa.

2. Vanhan CV:n viilaus

Kuulutko kenties joukkoon, jonka CV on ajalta, kun tv-kanavia oli kolme? Kun työnhakuvaihe on päällä, olet kyllä aina tunnollisesti päivittänyt viimeisimmät osaamiset, mutta kokonaisuudesta pitäisi puhaltaa pölyt.

Tällöin on kaksi vaihtoehtoa, joista erinomainen on puhdistaa pöytä (ja kalenteri ainakin yhden päivän ajaksi) ja siirtyä kohtaan 1. Toinen mahdollisuus on antaa CV ulkopuolisen, aidosti kriittisen henkilön luettavaksi. Kaverin CV:n lukeminen ajan kanssa on oikeasti vaativa homma, joten valitse tarkasti, keneltä kysyt. Muuten saatat saada ”ihan hyvä” -vastauksen ja jatkaa tyytyväisenä taas muutaman vuoden samalla CV:llä.

Kun olet työhön ryhtynyt, muista puhaltaa pölyt myös hakemustekstistä – Siitä valmiista pohjatekstistä joka meillä kaikilla on, vaikka työnhakuoppaissa usein muuta neuvottaisiinkin!

3. X-factor – Erottaudu muista

Mikä on se mystinen tekijä, joka saa kiireisen rekrytoijan pysähtymään CV:n tai työhakemuksen kohdalla ja miettimään: onpa tosi kiva hakemus, onpa tosi osuvasti sanottu, kylläpä tämän ihmisen osaamisesta tulee hyvä kuva.

Kaikki eivät ole sanaseppoja ja luovuuskin on kovin erilaista. Kuinka siis tuoda sopivasti persoonaa mukaan niin, että CV erottuisi sadan muun joukosta?

Visuaalinen kikkailu on oma lukunsa, mutta sisältö on kuitenkin tärkein. Mieti, mikä on juuri se sinun juttusi, joka erottaa sinut naapuripöydän Matista. Hyvä X-factor ei ole lukijan korvaan särähtävää kikkailua, vaan erottautuminen liittyy monesti rivien välistä paistavaan aitoon, mutkattomaan motivaation ja asenteen ilmaisemiseen.