Täydellinen työhaastattelu – Lue vinkit onnistumiseen

,

Täydellinen työhaastattelu alkaa jo paljon ennen sitä, kun istut haastattelijan kanssa keskustelemassa työpaikasta.

Yleensä haastattelija pyytää sinulta erilaisia dokumentteja, kuten työ- ja tutkintotodistuksia. Etsi ne hyvissä ajoin valmiiksi. Jos haluat antaa itsestäsi hyvän kuvan, kannattaa todistukset laittaa esimerkiksi aikajärjestykseen. Todistuksia kannattaa myös säilyttää vanhanaikaisesti erimerkiksi kansiossa, jossa ne pysyvät siisteinä. Tästä alkaa täydellinen työhaastattelu!

Mieti etukäteen vahvuuksiasi ja kehityskohteitasi

Hyvissä ajoin ennen haastattelua lue työpaikkailmoitus vielä kerran läpi ja mieti, millaista osaamista juuri sinulla on antaa kyseiseen työhön. Millaisia vahvuuksia sinulla on haettavaan työhön?

Mieti myös, missä sinun pitäisi kehittyä ja mikä osaamisen kehittäminen ei olisi niin tärkeää. Esimerkiksi jos haet työtä missä tehdään töitä ihmisten kanssa, vaikkapa jonkin tietokoneohjelman käytössä kehittyminen ei ole välttämättä työn kannalta merkittävä kehittymiskohde. Mieti sen sijaan, miten kohtaat ihmisiä, millainen temperamentti sinulla on ja miten toimit ryhmätilanteissa. Miten osaat antaa ja ottaa vastaan palautetta? Voisitko löytää näistä jotain kehitettävää?

Lue Seuren ohje onnistuneen työhakemuksen kirjoittamiseen.

Mitä itse haastattelussa tapahtuu?

Työhaastattelussa on yleensä yksi tai kaksi haastattelijaa paikalla. Mikäli olet jännittynyt – mikä on ymmärrettävää –  kerro siitä rohkeasti haastattelijalle! Haastattelijoilla on keinoja lieventää jännitystäsi, eikä haastattelutilanteen ole tarkoitus olla sinulle epämiellyttävä.

Haastattelija haluaa yleensä tietää, miksi hait kyseistä työtehtävää. Lisäksi haastattelija palaa usein aiempiin työpaikkoihisi ja haluaa tietää, mitä niissä olet oppinut, miten olet kehittynyt ja millaisia tehtäviä olet tehnyt. Haastattelija voi tarkentaa kysymyksiään myös pyytämällä sinulta esimerkkejä.

Työosaamisen lisäksi haastattelija saattaa kysyä, millaisessa työyhteisössä työskentelisit mieluiten tai miten itse ylläpidät työyhteisön hyvää henkeä. Kannattaa myös miettiä, mitä erityisesti odotat tulevalta esimieheltäsi.

Mikäli et hae pidempiaikaista työtä, kannattaa miettiä valmiiksi haastattelua varten perustelu sille, miksi työvuoro silloin ja toinen tällöin olisi sinulle ja sinun elämäntilanteessasi hyvä vaihtoehto juuri tällä hetkellä.

Miten haastattelu loppuu?

Täydellinen työhaastattelu ei ole sitä, että haastattelija kysyy ja haastateltava vastaa. Täydellinen työhaastattelu on vuoropuhelua haastattelijan ja haasteltavan välillä. Näin saat yleensä sanottua kaiken, mitä haluatkin sanoa.

Haastattelija kysyy yleensä haastattelun lopuksi, onko sinulla vielä jotain kysyttävää. Tässä vaiheessa voit kysyä esimerkiksi rekrytointiprosessin jatkosta tai jostain haettavaan tehtävään liittyvästä seikasta, joka on jäänyt sinulle epäselväksi. Varmista, että olet ymmärtänyt, miten rekrytointiprosessi etenee. Haastattelijat arvostavat kuitenkin erityisesti sitä, jos haluat tietää jotain muutakin. Voit esimerkiksi kysyä haastattelijalta, miten hän on viihtynyt yrityksessä työssä tai mitkä ovat hänen työnsä parhaita puolia.

Mikäli sinulle jää olo, että haastattelija ei kysynyt sinulta jotain, minkä ehdottomasti haluaisit hänelle kertoa, tässä kohtaa on vielä tilaisuutesi. Rohkaise siis mielesi ja kerro asia!

Tapaamisen lopussa kiitä haastattelusta. Kaikki haastattelut ovat hyvää kokemusta tulevalle urallesi.