#työeisyrji Seuren työhaastatteluissa

,

Olen viime aikoina nauranut ja vitsaillut paljon. Nauran yleensäkin töissä paljon, mutta nyt olen nauranut enemmän, koska olen pitänyt lukemattomia työhaastatteluja. Kyllä, haastatteluissa voi olla hauskaa.

Työhaastattelut vaativat tietysti keskittymistäkin – keskitymme aina tilanteeseen ja hakijaan. Meillä Seuressa ei kuitenkaan tehdä kuitenkaan töitä ryppyotsaisesti. Teemme töitä tosissaan, mutta emme vakavasti. Sen fiiliksen koitamme välittää myös työnhakijoillemme.

Tärkeintä on osaaminen

Työhaastattelujen yhteydessä olen tavannut lukemattomia erilaisia, eri-ikäisiä, eri sukupuolta olevia, erilaisista taustoista ja erilaisista kulttuureista tulevia ihmisiä. Se on suuri rikkaus ja nautin siitä suuresti. Seure onkin mukana Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Työ ei syrji -kampanjassa. Siitä olen erityisen ylpeä.

Meille seurelaisille ei ole mitään merkitystä millainen ihminen piirteiltään on, kunhan työ sujuu. Olemme halunneet kohdistaa syrjimättömyysviestimme erityisesti vuokratyöntekijöillemme. Itse työskentelen toimistohenkilökuntamme parissa ja haluan nostaa asian esille siksi myös toimistohenkilökuntamme suhteen.

Erilaiset työnhakijat ovat rikkaus

Seure on hyvin monimuotoinen työnantaja ja näemme erilaisuuden pelkästään työyhteisöämme rikastavana asiana. Meillä työskentelee esimerkiksi hyvin erilaissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Emme suinkaan ole kaikki 30–40 vuotiaita naisia vaikka itse tuohon kategoriaan sujahdankin.

Myös erilaiset työhistoriat ja koulutustaustat ovat meille suuri rikkaus. Koen vahvasti, että erilaisuuden kautta näkemyksemme avartuvat ja saamme yhdessä aikaan parempia tuloksia ja parempia päätöksiä.

Joskus on puhuttu siitä, miten rekrytoijan perusvirhe on valita itsensä kaltaisia ihmisiä töihin. Tämä on ollut aina omassa mielessäni. Rekrytointi lähtee aina siitä, millaista osaamista haluamme lisää, ei siitä, millainen ihmisen pitäisi olla.

#työnimi – vaikuttaako hakijan nimi hakemuksen käsittelyyn?

Minulta on toisinaan myös kysytty miksi Seuressa ei ole nimetöntä työnhakua, siis prosessia, jossa työhakemukset käsitellään ilman tietoa henkilön nimestä tai ulkonäöstä. Ja tiedättekö mitä? Vastaukseni on se, että meillä sitä ei tarvita!

Keskustelu nimettömästä työnhausta nosti taas päätään, kun neljä tunnettua suomalaista haki töitä romaninimillä. Tästä syntyikin somessa nopeasti #työnimi, jossa pohditaan miten nimi vaikeuttaa työhön pääsyä ja työhaastatteluun pääsemistä.

Hakijoiden nimen tai vaikkapa iän piilottamisesta hakemisen ensimmäisellä kierroksella ei ole sanottavaa hyötyä, jos yritys tai rekrytoija tekee valintoja vääriin perusteisiin nojaten. Jos taas yritys ja sen rekrytoijat aidosti perustavat valintansa vain henkilön ammattiosaamiseen, nimen tai muiden henkilötietojen näkymisellä haun alkuvaiheessa ei ole merkitystä. Minä olen siinä onnellisessa asemassa, että voin rehellisesti ja avoimin mielin ja sydämin kertoa, että Seuressa hakijan nimellä ei ole merkitystä!