Ohje hyvän työhakemuksen kirjoittamiseen

Työtä haetaan yhä useammin kirjoittamalla hakemus sähköiseen lomakkeeseen. Myös Seuressa työhakemus tehdään lomakkeelle. Lue ohjeet siihen parhaan mahdollisen hakemuksen tekemiseen.

Haetko tarkempaa ohjetta työnhakuun? Siirry sivulle Näin haet työtä Seuresta.

1. Hae ajoissa ja oikein

Hakemus kannattaa täyttää heti, kun hakupäätös on tehty. Seuraamasi työpaikkailmoitus saatetaan joskus sulkea ilmoitettua aikaisemmin, jos sopiva hakija on jo löytynyt.

Hae vain sillä tavalla, joka ilmoituksessa kerrotaan. Esimerkiksi Seure ei voi käsitellä sähköpostilla lähetettyjä hakemuksia. Vastaa suomenkieliseen hakuilmoitukseen suomeksi.

2. Varaa aikaa työhakemuksen täyttämiseen

Työhakemus on oman itsen ja oman osaamisen myymistä. Tavoitteenasi on vakuuttaa työnantaja siitä, että olet osaamisesi ja persoonasi perusteella oikea valinta tehtävään. Varaa siis aikaa hakemuksen tekemiseen. Hakeminen voi tuntua työläältä, mutta se on erittäin pieni vaiva työpaikan saamiseen verrattuna.

3. Sinulla voi olla enemmän työkokemusta kuin mitä luulet

Kirjoita sähköiseen hakemukseen vähintään kaikki haettavan työn kannalta olennainen työkokemus. Kirjoita tarkasti, missä olet milloinkin työskennellyt ja mikä on ollut nimikkeesi. Ole huolellinen, että kirjoitat työnantajasi, työkohteiden ja tehtäviesi nimet ja tiedot oikein.

Lista aikaisemmista työpaikoistasi ei kuitenkaan vielä kerro kaikkea rekrytoijalle. Samalla ammattinimikkeellä voidaan tehdä erilaisia töitä ja siksi töiden sisällön kuvaus on tärkeää. Kuvaa jokaiseen työpaikkaasi tiiviisti, mitä erityistä olet tehnyt, oppinut tai saavuttanut juuri tässä työssä. Voit kuvata myös tärkeimpiä työtehtäviäsi. Korosta haettavan työpaikan kannalta olennaista osaamistasi.

4. Kerro työtehtäviesi lisäksi työtaidoistasi

Voit kirjoittaa hakemukseen myös muuta kuin alaan liittyvää työkokemusta jos kokemus on jotain, mitä voit hakemassasi työssä hyödyntää. Joskus kokemusta voi olla hankala muuttaa sanoiksi: Työtehtäviesi lisäksi työhön usein kuuluu myös muita taitoja, esimerkiksi ihmisten kohtaamista, ryhmässä toimimista, ryhmän johtamista, asiakkaiden palvelua, töiden suunnittelua tai vastuun ottamista.

Työssä tarvittavia taitoja, kuten vaikkapa ihmisten kohtaamista, voi oppia myös harrastuksen tai vapaaehtoistoiminnan parissa. Varsinkin nuorten hakijoiden kannattaa kertoa työkokemuksena myös harrastusten kautta opituista taidoista.

5. Vastaa kaikkiin kysymyksiin

Sähköisillä lomakkeilla on usein myös avoimia kysymyksiä sekä kysymyksiä, joihin vastaaminen on vapaaehtoista. Kannattavaa on vastata kaikkiin näihin kohtiin. Vastaaminen kertoo rekrytoijalle, että olet aidosti kiinnostunut työstä.

Työhakemuksen täyttäminen ei aina tunnu mieluisalta, mutta hakeminen esimerkiksi pelkästään CV:llä ei kerro vielä kaikkea oleellista ja näin heikentää työhakumahdollisuuksiasi.

Jos hakemuslomakkeella kysytään esimerkiksi ”Miksi haet juuri tähän työhön”, kerro avoimesti miksi haluat tehdä työtä ja mitä erityistä annettavaa juuri sinulla on kyseiseen työhön. Miksi sinä olet erinomainen sairaanhoitaja tai koulunkäyntiavustaja? Mieti tarkkaan omia vahvuuksiasi.

Myös kehittämiskohteita eli sitä, missä voisit suoriutua paremmin tai mitä kokemusta sinulla olisi hyvä olla enemmän, kannattaa jo tässä vaiheessa miettiä, sillä niitä kysytään usein haastattelun yhteydessä.

Rekrytoijat haluavat saada jo hakemuksen lukiessaan kuvan siitä, millainen ihminen sinä olet. Kuvaile itseäsi siis mahdollisimman kattavasti. Mieti esimerkiksi millainen ihminen olet työtä tehdessäsi. Voit kirjoittaa sekä työkokemuksen että avoimet vastaukset sinulle ominaisella tyylillä, kunhan huomioit, että kirjoitat selkeästi ja kohteliaasti.

6. Tiedot talteen ennen lähettämistä

Koulutus- ja työkokemustiedot on hyvä olla itsellä tallessa esimerkiksi sähköpostissa. Myös avoimet vastaukset on turvallista kopioida talteen ennen hakemuksen lähettämistä. Älä kuitenkaan käytä täsmälleen samoja tietoja ja vastauksia useammassa hakemuksessa, vaan hae siten, että vastauksesi ja kokemuksesi sopii juuri haettavaan työhön.

7. Halutessasi voit lähettää myös erillisen CV:n

Voit usein liittää sähköiseen hakemukseen myös erillisen CV:n sekä hakemuskirjeen. Liite-CV:llä ei voi kuitenkaan korvata hakemuslomakkeen tietojen täyttämistä. Jos olet täyttänyt sähköisen hakemuksen huolellisesti, erillistä CV:tä ei välttämättä tarvita. Jos kuitenkin päätät jättää erillisen CV:n, on hyvä tutustua osaamispohjaisen CV:n tekoon.

8.Muista lähettää hakemuksesi

Tarkista huolella, että myös lähetit hakemuksesi. Saat saapuneesta hakemuksesta vielä kuittauksen sähköpostiisi. Otamme yhteyttä kaikkiin hakijoihin.

9. Sinulle voidaan soittaa – vastaathan siis kun puhelimesi soi!

Työn hakeminen on helppo unohtaa, ja jättää vastaamatta numeroihin, joita et tunnista. Tavoittelemme sinua useamman kerran, mutta jos emme saa sinua kiinni, joudumme sulkemaan hakusi.

10. Sain kutsun työhaastatteluun

Onneksi olkoon, työhakemuksesi oli toimiva!

Saatat olla kiinnostunut näistä

Tilaa uutiskirjeemme