Koronavirustiedotus Seuren työntekijöille

Sivun viimeisin päivitys: 10.8.2020

Noudata työpaikalla työkohteen ohjeistusta

Noudata työpaikalla työkohteen antamaa ohjeistusta esimerkiksi hygieniasta ja suojautumisesta. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa työskennellessäsi ota vuoroon saapuessasi selvää mahdollisista osasto- tai työkohdekohtaisista ohjeista.

Jos olet altistunut koronavirukselle tai sinut on testattu koronaviruspositiiviseksi

Altistuneena tai koronaviruspositiivisena älä jatka työntekoa. Tarkemmat toimintaohjeet altistumisessa, tai jos sinut on testattu koronaviruspositiiviseksi, voit lukea täältä.

Poissaolo töistä terveysviranomaisen määräämän karanteenin vuoksi

Terveysviranomainen voi määrätä sinut karanteeniin (Tartuntatautilaki 60 §), jos olet oleskellut samassa tilassa Koronaan sairastuneen henkilön kanssa. Jos terveysviranomainen on määrännyt sinut karanteeniin, ilmoita asiasta välittömästi puhelimitse työkohteeseesi ja Seureen.

Jos samassa taloudessasi oleva henkilö on määrätty terveysviranomaisen päätöksellä karanteeniin ja itse olet terve ja täysin oireeton, kysy työkohteeltasi, voitko mennä töihin. Työkohde voi antaa sinulle tarvittaessa etätyötehtäviä.

Kela voi maksaa sinulle tartuntatautipäivärahaa, jos tartuntatautilääkäri määrää sinut tai alle 16-vuotiaan huollettavasi karanteeniin ja et voi tehdä työtä sinä aikana. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Sinun tulee hakea itse tartuntatautipäivärahaa KELAsta. Lue lisää KELAn sivuilta.

Matkustaminen ulkomaille

Seure suosittelee välttämään vapaa-ajan matkustamista ulkomaille. Korona-ajan matkustusrajoituksia on kuitenkin lievennetty. 10.8.2020 alkaen Suomi sallii karanteenittoman matkailun seuraaviin Euroopan maihin: Italia, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Unkari, Liechtenstein, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Liettua, Kypros, Irlanti, San Marino ja Vatikaani sekä seuraaviin Euroopan ulkopuolisiin maihin: Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Kiina. Osa Seuren työkohteista saattaa vaatia omaehtoista karanteenia Valtioneuvoston suosituksesta huolimatta. Selvitäthän asian työkohteestasi. 

Valtioneuvoston suosituksesta muista maista palaavien tulee rajoittaa lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia 14 vuorokauden ajan Suomeen palaamisen jälkeen. 

Jos henkilö vastoin Seuren suositusta matkustaa vapaa-ajallaan ulkomaille ja matka kohdistuu muuhun maahan kuin edellä lueteltuihin maihin, noudatetaan ulkomailta palatessa linjausta, jonka mukaan henkilön: 

  • ei tule varata/sopia työvuoroja 14 vuorokauteen Suomeen palaamisen jälkeen 
  • tulee anoa (ja saada puolto) palkattomasta vapaasta tai vuosilomasta etukäteen matkan jälkeiselle 14 vuorokaudelle, mikäli etätyön tekeminen ei ole mahdollista 

Valtioneuvoston ilmoittamia/suosittelemia matkustusrajoituksia tulee seurata, koska raja-alueita tarkastellaan säännöllisesti ja ohjeistus voi muuttua nopeastikin. Jos suunnitelmissasi on matkan varaaminen, niin tarkistathan aina ensin, että suositellaanko matkustusmaasta palaamisen jälkeen omaehtoista karanteenia. Jos suositellaan, niin työvuoroja ei saa varata 14 vuorokauteen tai jos sinulla on jo sovittuja työvuoroja, niin sinun tulee anoa palkatonta vapaata tai vuosilomaa 14 vuorokauden ajalle Suomeen saapumisen jälkeen. 

Muistathan, että jos olet matkustanut ulkomaille ja matkan jälkeen sinulla on hengitystieoireita, olethan välittömästi yhteydessä terveydenhuoltoon. 


Koronavirusneuvontaa paikkakunnallasi

Espoo

Helsinki

  • Koronavirusneuvonta on avoinna arkisin klo 7–20 numerossa 09 310 10024.
  • Iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin auttaa päivystysapu, puh. 116 117.

Vantaa

  • Vantaan kaupungin neuvontapuhelin kuntalaisille ma, ke, pe klo 9–11, p. 09 8392 3120.