Koronatiedotus Seuren työntekijöille

Sivun viimeisin päivitys: 1.3.2023

THL:n kanta on, että koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta.


Koronarajoitusten ja -suositusten tarkoituksena on saada koronaviruksen leviäminen hallintaan.

Koronarajoituksista on tällä hetkellä luovuttu.

Lisätietoja saat:

Voit estää koronaviruksen leviämistä omalla toiminnallasi:

  • Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve. THL:n suositus on, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alkamisesta.  Halutessasi voit tehdä kotitestin.
  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Pidä etäisyyttä muihin ihmisiin oman harkintasi mukaan. Noudata myös muita tartunnan torjuntatoimia oman harkintasi mukaan.

THL:n ohje Käsien pesu ja yskiminenkäsihygieniaohjeet ammattilaisille. Noudatathan lisäksi työkohteen mahdollisia omia hygieniaohjeita.

Kasvomaskin käyttö työkohteessa

Seuren työntekijät työskentelevät asiakkaan työnjohdon ja valvonnan alaisena. Työkohde on myös vastuussa työntekijöiden työturvallisuudesta. Työkohde arvioi, tarvitseeko työntekijöiden käyttää työkohteessa hengityssuojaimia tai kasvomaskeja, ja hankkii tarvittavat suojaimet sekä valvoo niiden käyttämistä. Seuren työntekijä on aina velvollinen noudattamaan työkohteen maskisuositusta. Mikäli et voi terveydellisistä syistä käyttää kasvomaskia, visiirin käyttö voi olla vaihtoehto työkohteesta ja työstä riippuen. Ilman työkohteen hyväksymää suojausta et voi työskennellä työkohteessa, jossa on maskisuositus.

 Noudattamalla huolellisesti työkohteen ohjeita suojaat itseäsi ja muita tartunnoilta.

Kasvomaskin käyttö silloin, kun sen käyttämistä ei edellytetä työkohteessa

Käytä kasvomaskia oman harkintasi mukaan erityisesti, jos olet rokottamaton yli 12-vuotias tai kuulut riskiryhmään.

Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä työskentelevien henkilöiden covid-19 rokotesuoja

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa kaikissa tehtävissä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille, saa ajalla 1.1.-31.12.2022 käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, joka ei ole osoittanut, että hänellä riittävä koronarokotesuoja.

Vaatimus covid-19 rokotesuojasta ei siis koske työntekijöitä, jotka työskentelevät päiväkodeissa tai kouluissa.

Koronavirustartunnat työkohteessa

Tartuntojen jäljityksestä on luovuttu, koska nykyinen variantti leviää niin helposti, että tartuntaketjuja ei pystytä jäljittämään.

Koronatartuntojen ja altistustapauksien lisääntyneen määrän takia, emme myöskään edellytä, että työkohde ilmoittaa Seurelle, jos esimerkiksi sosiaali-ja terveydenhuollon työkohteessa on koronaviruspositiivisia tai altistuneita potilaita tai asiakkaita hoidettavana.

Jos olet saanut koronavirustartunnan työkohteesta työskennellessäsi Seuren kautta, on kyseessä ammattitauti. Ammattitaudin toteaminen edellyttää, että tartuntalähde on yksilöitävissä työnteon yhteydessä tapahtuneeksi.


Koronaneuvontaa paikkakunnallasi

Espoo

Helsinki

  • Koronavirusneuvonta on avoinna arkisin klo 8–18 numerossa 09 310 10024.
  • Iltaisin ja viikonloppuisin auttaa päivystysapu, puh. 116 117.
  • Helsingin kaupungin koronatiedotus

Vantaa