Koronatiedotus Seuren työntekijöille

Sivun viimeisin päivitys: 31.1.2022

Huomaathan, että koronatilanne elää ja viranomaisten ohjeistusten muuttuessa myös Seuren ohjeet voivat muuttua nopeallakin aikataululla. Koronakysymyksissä luethan aina ensin uusimman ohjeistuksemme.

Suojautuminen työpaikalla

Työnantajan velvollisuus on huolehtia turvallisuudestasi työssä. Samoin työntekijällä on velvollisuus noudattaa työpaikalla työkohteen antamaa ohjeistusta suojautumisesta. Suojautumisella on mahdollista saada altistumisen riski vähäisemmäksi kuin useimmissa paikoissa, joissa liikumme vapaa-aikana.

Käytä suojavarusteita oikein ja neuvotun mukaan. Omalla tarkalla toiminnallamme voimme vaikuttaa korona-altistumisriskiä pienentävästi. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa työskennellessäsi ota vuoroon saapuessasi selvää mahdollisista osasto- tai työkohdekohtaisista ohjeista.

Noudata hygieniaohjeita ja vältä lähikontakteja

Lue THL:n ohjeet: Käsien pesu ja yskiminen, käsihygieniaohjeet ammattilaisille. Noudatathan lisäksi työkohteen mahdollisia omia hygieniaohjeita. Muista pitää 1–2 metrin turvaväli aina, kun se on mahdollista. Älä kättele.

Hengityssuojaimien ja maskien käyttö

Maskin käyttö työmatkoilla: THL suosittaa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä lähes koko Suomen alueella. Alueellisen tilanteen voi tarkistaa THL:n sivuilta. Suojaamiseen riittää kangasmaski. Maskit hankitaan ja kustannetaan itse, mutta kunnissa voidaan jakaa maskeja myös ilmaiseksi.

Maskin käyttö työkohteessa: Seuren työntekijät työskentelevät asiakkaan työnjohdon ja valvonnan alaisena. Työkohde on myös vastuussa työntekijöiden työturvallisuudesta. Työkohde arvioi, tarvitseeko työntekijöiden käyttää työkohteessa hengityssuojaimia tai kasvomaskeja, ja hankkii tarvittavat suojaimet sekä valvoo niiden käyttämistä. Seuren työntekijä on aina velvollinen noudattamaan työkohteen maskisuositusta. Jos esimerkiksi maskisuositus kehottaa käyttämään kertakäyttömaskeja, työntekijä ei voi käyttää omia kangasmaskeja. Mikäli et voi terveydellisistä syistä käyttää kasvomaskia, visiirin käyttö voi olla vaihtoehto työkohteesta ja työstä riippuen. Ilman työkohteen hyväksymää suojausta et voi työskennellä työkohteessa, jossa on maskisuositus.

 Noudattamalla huolellisesti työkohteen ohjeita suojaat itseäsi ja muita tartunnoilta.

Koronatartuntojen ja altistustapauksien lisääntyneen määrän takia, emme enää edellytä, että työkohde ilmoittaa Seurelle, jos esimerkiksi sosiaali-ja terveydenhuollon työkohteessa on koronaviruspositiivisia tai altistuneita potilaita tai asiakkaita.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä työskentelevien henkilöiden covid-19 rokotesuoja

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa kaikissa tehtävissä, joihin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille, saa ajalla 1.1.-31.12.2022 käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, joka ei ole osoittanut, että hänellä riittävä koronarokotesuoja.

Vaatimus covid-19 rokotesuojasta ei siis koske työntekijöitä, jotka työskentelevät päiväkodeissa tai kouluissa.

Lue lisää sote-tehtävissä tarvittavasta riittävästä rokotesuojasta.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos sinulla on vakavia oireita, ole välittömästi yhteydessä terveydenhuoltoon. Oman alueesi terveysviranomaiset ohjeistavat, milloin sinun pitäisi hakeutua koronatestiin.

Lisätietoja saat THL: ja oman kuntasi terveysaseman sivuilta. Sähköinen Omaolo-palvelu on edelleen toiminnassa.

Terveysaseman ollessa suljettu voit olla yhteydessä Päivystysapuun numeroon 116 117.

Koronatestiin varataan aika omalta terveysasemalta tai terveydenhuollon päivystyksestä. Seuren työterveyshuolto ei tarjoa koronatestausta. Testissä käyminen ei ole työaikaa.

THL suosittelee vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin, kun:

  • odotat koronatestiä, ja
  • odotat koronatestin tulosta.

Olethan yhteydessä Seureen mahdollisimman pian, jos sinulla on sovittuja työvuoroja ja olet koronaan viittaavien oireiden takia työkyvytön tai sinut on todettu koronaviruspositiiviseksi virallisessa terveydenhuollon koronatestissä. Sairauslomatodistus on toimitettava Seuren sairauslomaohjeiden mukaisesti.

Kotona tehty koronatesti ei korvaa terveydenhuollon koronatestiä.

Jos olet altistunut koronavirukselle

Karanteeniohjeistuksia päivitetään jatkuvasti koronatilanteen ja koronarokotusten etenemisen perusteella. Viranomaiset suosittelevat altistuneille omaehtoista kontaktien välttämistä. Altistuneena voit saada myös virallisen karanteenin, mutta sen tarpeesta ja pituudesta päättää aina tartuntatautiviranomainen. Jos et tiedä, miten toimia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon asian varmistamiseksi. Lisätietoja saat THL:n ja oman kuntasi terveydenhuollon sivuilta.

Ilmoitathan Seuren työkohteessa saadusta altistuksesta tällä lomakkeella.

Jos sinut on testattu koronaviruspositiiviseksi laboratoriotestillä

Jos saat varmistuksen omasta koronavirustartunnastasi, ilmoita tästä välittömästi Seureen, mikäli sinulla on varattuja työvuoroja. Noudata huolellisesti viranomaisten ohjeita karanteenista. Ohjeet löydät oman kuntasi terveydenhuollon sivuilta.

Tartuntaketjujen jäljittämiseksi toivomme sinun ilmoittavan tartunnastasi myös niiden työkohteiden esihenkilöille, joissa olet työskennellyt koronan tartuttavuusaikana 1–2 vrk ennen oireiden alkua. Tämä on erityisen tärkeää tartuntaketjujen jäljittämiseksi etenkin, jos työskentelet terveydenhuollossa.

Jos olet saanut koronavirustartunnan työkohteesta työskennellessäsi Seuren kautta, on kyseessä ammattitauti. Voit tehdä ilmoituksen työkohteessa saadusta koronavirustartunnasta tällä lomakkeella.

Poissaolo töistä

Ilmoita aina kaikista poissaoloistasi työkohteeseen ja Seureen. Ilmoitathan poissaolostasi mahdollisimman ajoissa, niin tilallesi ehditään hakea toinen työntekijä. Poissaolosta ilmoitetaan aina myös Seureen.

Poissaolo töistä terveysviranomaisten määräämän karanteenin vuoksi

Jos terveysviranomainen on määrännyt sinut karanteeniin, ilmoita asiasta välittömästi puhelimitse työkohteeseesi ja Seureen.

Karanteeniin asetetulle henkilölle myönnetään Seuresta palkaton poissaolo, jos työtä ei voi tehdä etätyönä.

Kela voi maksaa sinulle tartuntatautipäivärahaa, jos tartuntatautilääkäri määrää sinut tai alle 16-vuotiaan huollettavasi karanteeniin ja et voi tehdä työtä sinä aikana. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Sinun tulee hakea itse tartuntatautipäivärahaa KELA:sta. Lue lisää KELA:n sivuilta.

Matkustaminen ulkomaille

Jos matkustat, seuraa Valtioneuvoston suosituksia. Lue matkustamiseen liittyvät ajantasaiset suositukset ja ohjeet THL:n sivuilta täältä.

Valtioneuvoston ilmoittamia/suosittelemia matkustusrajoituksia tulee seurata, koska ohjeistus voi muuttua nopeastikin. Jos suunnitelmissasi on matkan varaaminen, tarkistathan aina ensin, suositellaanko matkustusmaasta palaamisen jälkeen omaehtoista karanteenia. Jos suositellaan, niin työvuoroja ei saa varata karanteeniajalle. Jos sinulla on jo sovittuja työvuoroja, sinun tulee anoa palkatonta vapaata tai vuosilomaa karanteenin ajalle Suomeen saapumisen jälkeen.

Jos olet matkustanut ulkomaille ja matkan jälkeen sinulla on hengitystieoireita, olethan välittömästi yhteydessä terveydenhuoltoon.


Koronavirusneuvontaa paikkakunnallasi

Espoo

Helsinki

  • Koronavirusneuvonta on avoinna arkisin klo 8–18 numerossa 09 310 10024.
  • Iltaisin ja viikonloppuisin auttaa päivystysapu, puh. 116 117.
  • Helsingin kaupungin koronatiedotus

Vantaa