Koronatiedotus Seuren työntekijöille

Sivun viimeisin päivitys: 31.8.2021

Noudata työpaikalla työkohteen ohjeistusta

Noudata työpaikalla työkohteen antamaa ohjeistusta esimerkiksi suojautumisesta. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa työskennellessäsi ota vuoroon saapuessasi selvää mahdollisista osasto- tai työkohdekohtaisista ohjeista.

Noudata hygieniaohjeita ja vältä lähikontakteja

Lue THL:n ohjeet: Käsien pesu ja yskiminen, käsihygieniaohjeet ammattilaisille. Noudatathan lisäksi työkohteen mahdollisia omia hygieniaohjeita.

Muista pitää 1–2 metrin turvaväli aina, kun se on mahdollista. Älä kättele.

Hengityssuojaimien ja maskien käyttö

Maskin käyttö työmatkoilla: THL suosittaa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä lähes koko Suomen alueella. Alueellisen tilanteen voi tarkistaa THL:n sivuilta. Suojaamiseen riittää kangasmaski. Maskit hankitaan ja kustannetaan itse, mutta kunnissa voidaan jakaa maskeja myös ilmaiseksi.

Maskin käyttö työkohteessa: Seuren työntekijät työskentelevät asiakkaan työnjohdon ja valvonnan alaisena. Työkohde on myös vastuussa työntekijöiden työturvallisuudesta. Työkohde arvioi, tarvitseeko työntekijöiden käyttää työkohteessa hengityssuojaimia tai kasvomaskeja, ja hankkii tarvittavat suojaimet sekä valvoo niiden käyttämistä. Seuren työntekijä on aina velvollinen noudattamaan työkohteen maskisuositusta. Mikäli et voi terveydellisistä syistä käyttää kasvomaskia, visiirin käyttö voi olla vaihtoehto työkohteesta ja työstä riippuen. Ilman työkohteen hyväksymää suojausta et voi työskennellä työkohteessa, jossa on maskisuositus.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Oireiset henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua COVID-19-infektiota viimeisen 6 kuukauden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua. Täysin rokotettujen oireisten testaus suositellaan tehtävän paikallisen tartuntatautiviranomaisen riskinarvion perusteella (THL).

Jos epäilet koronavirustatartuntaa, soita kuntasi koronaneuvontapuhelimeen tai kunnan ohjeiden mukaisesti terveysasemalle sen aukioloaikoina. Voit myös tehdä sähköisen oirearvion Omaolo-palvelussa.

Terveysaseman ollessa suljettu voit olla yhteydessä Päivystysapuun numeroon 116 117.

Koronatestiin varataan aika omalta terveysasemalta tai terveydenhuollon päivystyksestä. Seuren työterveyshuolto ei tarjoa koronatestausta. Testissä käyminen ei ole työaikaa.

THL suosittelee vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin, kun:

  • odotat koronatestiä, ja
  • odotat koronatestin tulosta.

Olethan yhteydessä Seureen mahdollisimman pian:

  • jos koet olevasi työkyvytön ja sinulla on sovittuja työvuoroja
  • sinulla on todettu koronavirustartunta ja olet ollut Seuren kautta töissä viruksen altistusaikana (1 – 14 vrk) tai sinulla on sovittu työsuhde ajalle, jolloin voit mahdollisesti itse olla viruksen tartuttaja. Tämä on äärimmäisen tärkeää, jotta tartuntaketjut saadaan mahdollisimman nopeasti jäljitettyä.

Jos olet altistunut koronavirukselle

Karanteeniohjeistuksia päivitetään jatkuvasti koronatilanteen ja koronarokotusten etenemisen perusteella ja viimeisin tieto löytyy THL:n sivuilta. Tartuntatautiviranomainen päättää karanteenin tarpeesta ja pituudesta altistustapauksissa. Jos et tiedä, miten toimia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon asian varmistamiseksi.

Jos tartuntatautilääkäri ei arviossaan toisin päätä, niin sinua ei määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa (THL:n sivu päivitetty 13.8.2021). Huomioi, että ohjeet saattavat muuttua nopeastikin:

  • Olet saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko. Kaksi rokoteannosta suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan.
  • Sinulla on aiemmin ollut koronatartunta ja olet saanut yhden rokoteannoksen ja rokotuksestasi on kulunut vähintään viikko. Karanteenia ei tässä tilanteessa lähtökohtaisesti tarvita, sillä sairastetun infektion ja ensimmäisen rokotusannoksen yhdistelmä antaa samalla tavalla suojaa kuin kaksi rokoteannosta.
  • Sinulla on lääkärintodistus siitä, että sinulla on alle kuusi kuukautta aiemmin todettu koronatartunta. Nykytiedon mukaan suoja koronavirusta vastaan säilyy kuusi kuukautta sairastumisen jälkeen.

Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei siis yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Hänen on kuitenkin mentävä testiin, jos hän saa altistumisen jälkeen oireita. 

Karanteenin pituutta voidaan joissakin kunnissa lyhentää koronatestillä.

Ilmoitathan Seuren työkohteessa saadusta altistuksesta tällä lomakkeella.

Lue lisää ohjeesta: Korona-altistumisen tai -tartunnan tapahtuessa.

Jos sinut on testattu koronaviruspositiiviseksi

Jos saat varmistuksen omasta koronavirustartunnastasi, niin älä jää odottamaan, että viranomaiset hoitavat tiedotuksen, vaan ilmoita tartunnastasi välittömästi Seureen sekä esihenkilöille kaikkiin työkohteisiin, joissa olet työskennellyt viimeisen 14 vuorokauden aikana. Älä mene töihin, vaan noudata huolellisesti viranomaisten ohjeita karanteenista.

Jos olet saanut koronavirustartunnan työkohteesta työskennellessäsi Seuren kautta, on kyseessä ammattitauti. Voit tehdä ilmoituksen työkohteessa saadusta koronavirustartunnasta tällä lomakkeella.

Lue lisää ohjeesta: Korona-altistumisen tai -tartunnan tapahtuessa.

Poissaolo töistä

Ilmoita aina kaikista poissaoloistasi työkohteeseen. Ilmoitathan poissaolostasi myös mahdollisimman ajoissa, niin tilallesi ehditään hakea toinen työntekijä. Poissaolosta ilmoitetaan aina myös Seureen.

Jos työkohde on varotoimenpiteenä lähettänyt sinut kotiin ja edellyttää negatiivista koronavirustestiä ennen työpaikalle paluuta, mutta tunnet olevasi oireeton ja työkykyinen, ota yhteyttä Seureen tilanteen selvittämiseksi.

Poissaolo sairastumisen vuoksi

Älä mene sairaana töihin. Jos joudut jäämään pois sovitusta työvuorosta sairauden vuoksi, ilmoita asiasta välittömästi työkohteeseesi ja Seureen. Jos oireesi alkavat työpäivän aikana, sinut ohjataan välittömästi pois työyksiköstä, jotta et sairastuta muita. Saat koko päivältä palkan.

Seure voi edellyttää sairauslomatodistuksen toimittamista ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Noudata kanssasi sovittua tapaa todistuksen toimitusvelvollisuudesta.   

Poissaolo sairaan lapsen hoidon vuoksi

Tilapäistä hoitovapaata voidaan myöntää tietyin edellytyksin äkillisesti sairastuneen alle 10-vuotiaan lapsen tai vammaisen lapsen hoitamiseksi tai hoidon järjestämiseksi. Tilapäistä hoitovapaata voi saada enintään neljä työpäivää kerrallaan. Mikäli sinulla on tarve jäädä hoitamaan lasta pidemmäksi ajaksi tai lapsesi on jo täyttänyt 10 vuotta, voit anoa palkatonta vapaata. Palkaton vapaa anotaan Seuresta. Saat ohjeet puhelinpalvelustamme.

Seure voi edellyttää sairauslomatodistuksen toimittamista huollettavan ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Noudata kanssasi sovittua tapaa todistuksen toimitusvelvollisuudesta.  

Huomaathan, että terveen lapsen hoitoon kotona ei voi saada tilapäistä hoitovapaata eikä sairauslomaa.

Poissaolo töistä terveysviranomaisten määräämän karanteenin vuoksi

Jos terveysviranomainen on määrännyt sinut karanteeniin, ilmoita asiasta välittömästi puhelimitse työkohteeseesi ja Seureen.

Karanteeniin asetetulle henkilölle myönnetään Seuresta palkaton poissaolo, jos työtä ei voi tehdä etätyönä.

Kela voi maksaa sinulle tartuntatautipäivärahaa, jos tartuntatautilääkäri määrää sinut tai alle 16-vuotiaan huollettavasi karanteeniin ja et voi tehdä työtä sinä aikana. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Sinun tulee hakea itse tartuntatautipäivärahaa KELA:sta. Lue lisää KELA:n sivuilta.

Matkustaminen ulkomaille

Jos matkustat, seuraa Valtioneuvoston suosituksia. Lue matkustamiseen liittyvät ajantasaiset suositukset ja ohjeet THL:n sivuilta täältä.

Valtioneuvoston ilmoittamia/suosittelemia matkustusrajoituksia tulee seurata, koska ohjeistus voi muuttua nopeastikin. Jos suunnitelmissasi on matkan varaaminen, tarkistathan aina ensin, suositellaanko matkustusmaasta palaamisen jälkeen omaehtoista karanteenia. Jos suositellaan, niin työvuoroja ei saa varata karanteeniajalle. Jos sinulla on jo sovittuja työvuoroja, sinun tulee anoa palkatonta vapaata tai vuosilomaa karanteenin ajalle Suomeen saapumisen jälkeen.

Jos olet matkustanut ulkomaille ja matkan jälkeen sinulla on hengitystieoireita, olethan välittömästi yhteydessä terveydenhuoltoon.


Koronavirusneuvontaa paikkakunnallasi

Espoo

Helsinki

  • Koronavirusneuvonta on avoinna arkisin klo 7–20 numerossa 09 310 10024.
  • Iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin auttaa päivystysapu, puh. 116 117.

Vantaa

  • Vantaan kaupungin neuvontapuhelin kuntalaisille ma, ke, pe klo 9–11, p. 09 8395 0070.