Inhopparjobbet passar även i elitidrottarens kalender

När Julia Jokinen går igenom sin kalender, ser hennes dagar verkligen bråda ut. Elitidrottarens målinriktade aktiviteter kombinerade med studierna till idrottsinstruktör tar upp det mesta av hennes tid. Julia har även utrymme för jobb som barnskötare i sin hektiska vardag.


Hur lyckas hon få ihop arbetet med sitt schema med varierande träningstider, förberedelser inför tävlingar och tävlingsresor samt studierna? Julia, som tar inhopparjobb som barnskötare via Seure, har svaret.


– Vardagen inom toppidrott är verkligen omväxlande och när det snart är dags för EM i truppgymnastik förändras träningstiderna varje vecka. Också studierna tar upp mycket av min tid och vi får nya scheman under varje studieavsnitt. Jag vill ändå också jobba, men på mina egna villkor och omväxlande, så att det passar min livsstil.

Liksom Julia väljer många studerande att jobba som inhoppare vid sidan av studierna. Flexibiliteten som inhoppare underlättar vardagen för studerande, eftersom man kan ta arbetspass på kort varsel och arbeta precis när man själv vill. Det är också enklare att ta en paus från inhopparjobbet om studierna kräver mer under en period eller om man vill ta mer ledigt.


– Inhopparjobbet kändes direkt som en bra lösning och nu har jag gjort det regelbundet i ett halvår. Det bästa med inhopparjobbet har ändå varit att jag på riktigt kan välja så många arbetspass som jag hinner med under olika veckor. Om vardagen känns för stressig, kan jag välja att inte jobba. Det är superenkelt att välja inhopparjobben och det finns mycket att välja mellan.

Inhopparjobbets flexibilitet överraskar

För Julia är det viktigaste kriteriet för inhopparjobbet att antalet arbetstimmar per vecka är flexibelt. Att kunna välja arbetsplatsens läge beroende på var hon själv är har också blivit viktigt. Hon har valt sådana arbetsplatser som funkar med tanke på träningen och studierna och ibland arbetsplatser som hon helt enkelt är intresserad av.


– När jag började jobba som inhoppare jobbade jag ofta på olika arbetsplatser. Jag ville se olika arbetsgemenskaper och därefter välja de platser som var trevligast och där jag verkligen trivdes. Nu har jag valt arbetsplatserna efter min träning, så att jag kan ta mig smidigt från träningen till jobbet eller tvärtom. Det har varit jätteroligt att se olika daghem och arbeta runtom i Helsingfors. Jag har också arbetat i både finsk- och svenskspråkiga daghem. Jag gillar omväxlingen och har blivit bra bemött på alla arbetsplatser.

Inställningen avgör. Om jag har planerat att jobba en viss dag så kan jag enkelt att välja arbetsplatsen först på morgonen.

Vid Seure kan den som vill planera sina arbetspass en lång tid framåt eller, om man hellre är spontan så kan man boka arbetspassen först samma morgon. Man kan lägga upp sin vardag på många sätt och alla sätten är lika rätt.


– Jag är sådan att jag gärna planerar. Jag vill gärna veta minst ett par dagar innan var jag ska jobba. Ibland väljer jag arbetspass först på morgonen om jag har tänkt att jag ska arbeta en viss dag, men lämpliga platser eller arbetspass inte har varit utlagda tidigare. Inställningen avgör. Om jag har planerat att jobba en viss dag så kan jag enkelt att välja arbetsplatsen först på morgonen.

Inhopparjobbet en väg mot karriärdrömmarna

När hösten kommer står Julia inför många stora händelser, till exempel EM i truppgymnastik i Luxemburg. Flera års tränande ska kulminera i höstens tävling som Julia deltar i med damlandslaget i truppgymnastik. Efter tävlingen ska hon andas ut lite och fokusera på studier och arbete. Inhopparjobbet får mer plats på hösten och Julia, som har närvårdarexamen, planerar att utvidga sitt arbetsfält från daghem även till äldreboenden.


– Efter EM vill jag fokusera mer på studierna och också hinna leva lite studentliv. Jag hoppas att jag också hinner jobba lite mer och får möjlighet att utnyttja min tidigare närvårdarutbildning. I framtiden avser jag kombinera närvårdarens och idrottsinstruktörens yrken och eventuellt arbeta i båda områdena. Jag tror att jag genom inhopparjobb kommer att lyckas med det och har större friheter vad gäller karriärdrömmarna.

Julias tips för nya sökande

  • Testa olika arbetsplatser modigt. Genom att prova hittar du de arbetsplatser som passar dig bäst och de arbetsgemenskaper där du garanterat trivs.
  • Ha ett öppet sinne när du går till en ny arbetsplats. Även om du skulle ha jobbat på flera liknande arbetsplatser tidigare, är ändå alla arbetsplatser olika. Observera den ordinarie personalen och gör som de gör.
  • Ge varje arbetsplats tid. Det är lättare att vara flera dagar på samma arbetsplats, än bara en dag. På en dag hinner man inte nödvändigtvis få rätt bild av arbetsplatsen.
  • Intresserad av inhopparjobb? Se alla lediga jobb vid Seure på vår webbplats och gör verklighet av dina karriärdrömmar.