Vuoden 2021 paras ruotsinkielinen työkohde – Daghemmet Sockenstugan

Pitäjänmäen Reimarlasta tunnelmallisesta tiilitalosta löytyy vuoden parhaaksi ruotsinkieliseksi työkohteeksi Seuressa valittu Daghemmet Sockenstugan eli tuttavallisemmin ”Sockis”.

Päiväkodissa on kaksi ryhmää 3–5-vuotiaille sekä kahdeksan paikkaa alle 3-vuotiaille lapsille. Näiden lisäksi naapuritalossa Sockenbacka skolanin yhteydessä sijaitsee esikoulu. Kompaktius on päiväkodin johtajan Mirjaleena Enkenberg-Kuisman mukaan Sockenstuganin suuri valtti:

– Meillä on selkeä päivärytmi, jota noudatamme, ja jonka kautta on helppo päästä kiinni siihen, mitä milloinkin tehdään. Kooltaan pienehköt lapsiryhmät helpottavat myös rutiinien ylläpitoa.

Henkilöstön pysyvyys on toinen päiväkodin arkea helpottava tekijä. Talon oman henkilökunnan lisäksi seurelaisissa on useita tuttuja vakisijaisia, jotka tulevat mieluusti Sockenstuganiin aina, kun sijaisuuksia tai keikkoja on tarjolla. Uusienkin keikkalaisten kanssa on olemassa selkeä toimintakuvio, miten heidät perehdytetään talon tavoille.

– Aamu-ulkoilu on perinteisesti meillä se hetki, jolloin kerrotaan tarkemmin päivän kulusta ja esimerkiksi se, mitä sijaiselta odotetaan. Tämän lisäksi tietysti kehotamme kysymään aina kun tilanne sitä vaatii, Mirjaleena kertoo.

”Inspiroivat ja osaavat työntekijät, joista näkee, että he selvästi rakastavat työtänsä.”

”Kaikkien erilliset tarpeet on otettu huomioon ja työntekijät tekevät kaikkensa lasten hyvinvoinnin eteen.”

Pandemian aikana sijaistarve on Sockenstuganissakin korostunut, mutta myös saatavuus on Mirjaleenan mukaan ollut heidän kohdallaan melko hyvä eikä ole aiheuttanut päiväkodin toiminnalle suurempia haasteita.

Ennen kaikkea Sockenstuganissa arvostetaan kaikkea apua, mitä saadaan. Työyhteisön tärkeimmiksi arvoiksi Mirjaleena nostaakin yksilön arvostuksen ja kohtaamisen nimenomaan ihmisenä, ei pelkästään työvoimana tai sijaisena. Kiitoksen antamisen tärkeyttä hän ei omien sanojensa mukaan voi myöskään korostaa liikaa, ja se onkin usein päivän tärkein konkreettinen teko.

Vuoden paras työkohde 2021

Seuren työntekijät ovat saaneet ehdottaa suosikkityökohteitaan, ja ehdotusten pohjalta Seure on palkinnut vuoden 2021 parhaat työkohteet sosiaali- ja terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja palvelualoilla sekä parhaan ruotsinkielisen työkohteen.

Marras-joulukuun aikana toteutettu kysely keräsi lähes 600 vastausta. Parhaiden työkohteiden perusteluissa toistuvat samat tärkeät teemat – hyvä perehdytys, tasa-arvoinen kohtelu, arvostuksen tunne sekä palautteen tärkeys.

Lue kampanjasta lisää tästä.