Onni ei tule etsien vaan eläen – Katja nauttii vapaudesta arjessaan

,

Aamukahvi höyryää lempimukissa ja Dany-koira tepastelee jaloissa. Katja Haataja on aloittelemassa päiväänsä tuttuun tapaan rauhassa kahvia juoden ja miettien, että mitä sitä tänään haluaisi tehdä. Valitsisiko palveluvastaavan tehtävät päiväkodin keittiössä, varhaiskasvatuksen lastenhoitajan lapsiryhmässä vai pitäisikö vapaapäivän? Valinnan hän tekee itseä kuunnellen tai vaikka ikkunasta ulos katsottuaan.

– Minulle keikkatyössä parasta on vapaus valita työtehtävät oman fiiliksen pohjalta. Jos ulkona sataa kaatamalla tai on muuten luvattu kurjaa ilma, valitsen sille päivälle keittiötyön. Jos taas aurinko paistaa, valitsen työn lapsiryhmässä varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Näin saan nauttia lasten kanssa ulkoleikeistä tai mahdollisesti lähteä retkelle heidän kanssaan, Katja kertoo.

Omaa työviikkoaan Katja suunnitteleekin mielellään viikko ja päivä kerrallaan ja työvuoron valinta jää usein aamuun. Keikkatyön vapaus antaa hänelle mukavaa pelivaraa arjen suunnitteluun.

Liikunta kuuluu elämään

Joustavuus työrintamalla mahdollistaa rakkaat liikuntaharrastukset hiihdosta napatanssiin. Aktiivisena kuntoilijana treenivaatteet menevät Katjalla päälle harva se päivä. Hiihdon, juoksun ja kuntoportaiden rinnalle on tullut uutena lajina itämainen vatsatanssi.

– Itämaiseen vatsatanssiin olen hurahtanut ihan täysin. Käynkin joka viikko tanssimassa muiden liikuntaharrastusten ohella. Tanssi tuo kivaa tasapainoa muuhun liikuntaan ja se on äärettömän hauskaa.

Myös yhteinen aika läheisten ja uuden miesystävän kanssa löytyy helpommin, kun omia työvuoroja voi valita vapaasti. Kesällä tavannut pari on askel kerrallaan vakinaistanut suhdettaan ja nyt suunnitteilla on ensimmäinen yhteinen lomamatka.

– Elän niin sanotusti uutta nuoruutta, kun lapset ovat jo lentäneet pesästä. Vapaus suunnitella elämää ja vapaa-aikaa tuntuu nyt erityisen arvokkaalta. Vakituisessa työssä en välttämättä pystyisi toteuttamaan kaikkia haluamiani asioita.

Seurelaisen Ystäväkirjassa Katja Haataja

Mistä haaveilet?

Olen erittäin tyytyväinen nykyiseen elämääni, joten sen isompia haaveita minulla ei ole. Pienempänä haaveena on lomamatka, mutta sekin on toteutumassa kevään aikana. Toki lottovoitto olisi kiva 😉

Lempipaikkasi maailmassa

Oma koti. Viihdyn erityisen hyvin uudessa kodissani Dany-koirani kanssa.

Salainen paheesi

Liiallinen kahvin juonti varsinkin aamuisin. Varaan aina reilusti aikaa aamukahveja varten ja usein vierähtää tuntikin kahvista nauttien.

Mottosi

Onni ei tule etsien vaan eläen.

Mitä elämääsi kuuluu?

Elämääni kuuluu oleellisesti liikunta ja koitankin käydä urheilemassa 5–8 tuntia viikossa. Olen aina saanut liikunnasta voimaa arkeen ja terveyteen. Liikunnan lisäksi päiviini kuuluu Danyn kanssa ulkoilu, tyttärieni kanssa vietetty aika sekä miesystäväni tapailu. Hänet tapasin viime kesänä ja se oli ihastusta ensisilmäyksellä. Elämä tuntuu juuri nyt hyvältä ja positiiviselta.

Jos saisit mennä päivälliselle kenen tahansa kanssa, kenen kanssa menisit ja miksi?

Tina Turnerin. Rakastan Tinan musiikkia ja hänen selviytymistarinansa on koskettanut minua syvästi. Hänen musiikkinsa on antanut valtavasti sisäistä voimaa ja auttanut niissä tilanteissa, kun itsellä ollut vaikeampaa elämässä.

Miten löysit Seuren?

Olen ollut seurelainen jo vuodesta 2005. Keikkailu alkoi opiskeluiden aikana ja jatkui, kun lapset olivat pieniä. Opiskelin myös myöhemmin lastenohjaajaksi keikkailun ohella.
Muutaman kerran olen työskennellyt vakituisissa työsuhteissa, mutta aina olen vaihtanut takaisin keikkailemaan. Keikkatyön vapaus on minulle se tärkein juttu. Tykkään varata viikolle pari keikkaa hyvissä ajoin ja loput vasta työpäivän aamuna.

Mitä teet työksesi?

Teen laajasti erilaisia keittiöalan töitä palveluvastaavan töistä kokin tehtäviin. Teen myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajan ja koulunkäynninohjaajan töitä. Molempiin aloihin olen saanut koulutuksen ja kerryttänyt työkokemusta. Varsinkin varhaiskasvatuksessa alat täydentävät toisiaan. Keittiön puolella on helpompi valmistella ruokia, kun tietää mitä pienet päiväkotilaiset tykkäävät syödä. keittiötyössä on kiva myös mahdollisuuksien mukaan yllättää päiväkodin lapsia ja aikuisia ja tehdä esim. tuoreet sämpylät välipalalle.

Parasta Seuressa?

Laaja työtarjonta ja se, että työtehtävien välillä voi halutessaan helposti vaihdella. OmaSeure-sovellus on todella kätevä ja muutenkin kaikki työasiat hoituvat helposti. Ei ole tarvinnut ikinä jännittää esim. palkoista vaan kaikki hoituu ajallaan.

Kumman valitset, Katja?

Seurelaisten Ystäväkirja kertoo ihmisistä #hyvässäseuressa – elämästä, työstä ja kaikesta siltä väliltä. Tämä on Seurelaisten Ystäväkirjan viides osa.