Päiväkodin varahenkilön monipuolinen työ – Hektistä, mutta antoisaa!

Vantaalla aloitettiin varahenkilökokeilu keväällä 2019 Tikkurilan alueella. Varahenkilö työskentelee aina pääsääntöisesti tietyissä etukäteen määritellyissä päiväkodeissa, mutta tarvittaessa koko Tikkurilan alueella. Varahenkilö on aina siellä, missä tarve on suurin, minkä vuoksi työkohde ei välttämättä aina ole ennalta tiedossa, vaan usein selviää vasta samana aamuna. Varahenkilöllä työkohde saattaa muuttua myös kesken päivän, mikäli suurempi tarve työntekijälle on ilmaantunut jossain toisessa kohteessa.

Perehdytyksen kautta varahenkilöksi

Jani Leppänen työskentelee Seuren kautta varahenkilönä päiväkodissa Vantaalla. Ennen lastenhoitotyötä Jani työskenteli 10 vuotta rakennusalalla, kunnes viime syksynä heräsivät ajatukset alan vaihdosta. ”Työskentely lasten kanssa alkoi kiinnostamaan ja päätin hakea Seuren lastenhoitotyön perehdytykseen”, Jani kertoo. Perehdytyksen jälkeen Jani teki alkuun satunnaisia päiväkotikeikkoja, kunnes hänelle ehdotettiin varahenkilön tehtävää.

Marika Niittymäki toimii Tikkurilan alueella päiväkodinjohtajana ja on myös Janin esimies työkohteessa. Marikan mukaan varahenkilön tilaaminen Seuren sähköisestä järjestelmästä, Keikkanetistä, oli helppoa. ”Mielestäni Keikkanetti ei ole mitenkään hankala ohjelma. Keikkanetti-koulutuksen ja kirjallisten ohjeiden avulla pärjää hyvin”, Marika kommentoi.

Päiväkodissa työskentely vaatii joustavuutta

Jani kuvailee päiväkotia työympäristönä hektisenä, sillä tilanteet voivat muuttua silmän räpäyksessä. ”Täytyy olla kyky mukautua nopeasti muuttuviin tilanteisiin”, Jani lisää.

Myös Marikan mielestä joustavuus on todella tärkeä ominaisuus varahenkilön työssä: ”Täytyy olla muuntautumiskykyä ja joustavuutta. Kyllä edellytys on se, että henkilö on joustava ja valmis siirtymään myös toiseen ryhmään tarvittaessa”, Marika lisää.

Janin mielestä on tärkeää olla myös pitkäjänteinen ja rauhallinen, sillä lapset voivat kokeilla rajojaan uuden lastenhoitajan suhteen. Jani kuvailee päiväkotia työympäristönä hektisyydestä huolimatta antoisana, sillä työssä näkee miten lapset oppivat ja omaksuvat uusia asioita.

Työpäivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia

Janin tyypillinen työpäivä alkaa kello 8.15 ja päättyy kello 16, mutta tilanteen mukaan työvuoro voi vaihdella. ”Työpäivä alkaa aamupalan merkeissä, jonka jälkeen meillä on ryhmän ohjelman mukaan joko leikkiä tai salivuoro jumppasalissa”, Jani kertoo.

Aamutoiminnan jälkeen on yleensä ulkoilua, jonka jälkeen on lounas ja lasten päiväuniaika. Lepotuokion jälkeen syödään välipalaa ja leikitään lisää, kunnes iltapäivällä ulkoillaan uudelleen. ”Välillä on myös lähdetty aamupalan jälkeenkin jo ulkoilemaan, joten päivät vaihtelevat tilanteen mukaan”, Jani lisää.

Työn hyvät ja haastavat puolet

Janin mielestä päiväkodin varahenkilön työssä on parasta lasten riemu ja innostuminen, kun he oppivat uuden asian ja onnistuvat. ”Lapsilta saa välitöntä ja vilpitöntä palautetta myös omasta työskentelystä, joten tämä on sellaista molemminpuolista oppimista”, Jani lisää.

Janin mielestä työssä haastavinta on saada lapsi innostumaan sellaisesta leikistä, josta lapsi ei alkuun ole kiinnostunut. ”Kaikista palkitsevinta on se, että saa lapsen innostumaan, ja käännettyä negatiivisuuden positiivisuudeksi”, Jani kertoo.

Varahenkilön työ soveltuu monelle

Janin mielestä työ sopii kaikille, jotka tykkäävät lapsista ja haluavat työskennellä lasten kanssa. ”Täytyy olla aidosti kiinnostunut lapsista ja heidän leikeistä. Lapset kyllä huomaavat välittömästi, jos et ole aidosti mukana”, Jani lisää.

Marikan mukaan varahenkilöistä on ollut suuri apu päiväkodin arjessa, ja tämä puolestaan on vaikuttanut kokonaisvaltaisesti työyhteisön hyvinvointiin. ”Helpottaa suunnattomasti se, että on ihminen, joka on yksikölle tuttu. Hän tuntee talon tavat, lapset ja työntekijät. Kyllä toivoisin ehdottomasti, että tämä pilotti jatkuu”, Marika kommentoi.

Lue lisää varhaiskasvatuksen yleisimmistä työpaikoista.