Työnhakija, näin erotut massasta

Vaikka tekoäly on jo osa työnhakua ja rekrytointia, perinteiset työhakemus ja CV eivät ole kadonneet mihinkään. Kuinka työnhakija saa omalla hakemuksellaan rekrytoijan huomion, kun hakijoita on jopa satoja?

1. Kerro, miksi yrityksen pitäisi palkata sinut. Mitä hyötyä sinusta olisi yritykselle? Älä keskity perustelemaan, miksi sinä tarvitsisit työpaikan.

2. Ole hakemustekstisi kanssa ytimekäs. Peilaa tekstiäsi työpaikkailmoitukseen. Painota tekstissäsi niitä asioita, joita työpaikkailmoituksessakin on painotettu.

3. Pidä CV:si lyhyenä ja kirjaa siihen vain haettavan työn kannalta merkityksellinen työkokemus, mikäli sinulla on pitkä työhistoria. Älä listaa pelkästään tekemiäsi työtehtäviä, vaan kerro myös, mitä olet oppinut ja mitkä ovat olleet suurimmat onnistumisesi kussakin tehtävässä. Jos perinteinen CV ei nappaa, tee rohkeasti esimerkiksi osaamispohjainen CV.

4. Valokuva! Valokuva ei ole pakollinen, mutta sen avulla voit kiinnittää rekrytoijan huomion hakemukseesi. Peilin kautta otettu selfie ei ole ensisijainen vaihtoehto, mutta liian vakavakaan ei tarvitse olla. Voit olla kuvan kanssa hyvinkin kekseliäs. Lastenhoitajan kuvaksi käy vaikkapa päiväkodin naamiaisissa otettu valokuva.

5. Jos sinulla on sana hallussa ja kirjoittaminen sujuu, ole luova. Uskaltaisitko kirjoittaa työpaikkahakemuksesi vaikkapa runon muotoon!

Älä kuitenkaan unohda perusasioita. Jos työpaikkaa haetaan sähköisen järjestelmän avulla, täytä kaikki kentät, älä vain liitä hakemustasi ja CV:täsi järjestelmään. Kirjoita hakemus ja CV samalla kielellä kuin työpaikkailmoitus on kirjoitettu. Muista myös kielenhuolto, korjaa mahdolliset virheet ja vältä esimerkiksi slangisanoja.