Freelancer, keikkalainen – sama asia

Etkö ole vielä löytänyt omaa paikkaasi työelämässä tai pidätkö vaihtelusta? Onko elämässä muutakin kuin työnteko vai väsyttääkö vuorotyö ja ne ainaiset yhden vapaat?

Ratkaisu voisi olla keikkatyöt. Keikkalainen on käytännössä kuin freelancer. Etuina on muun muassa:

  1. Valitse itse työaikasi – ja pidä vapaata silloin, kun haluat
  2. Tee monipuolisesti töitä sellaisissa kohteissa, kun itse haluat
  3. Tee inhimillistä työtä ihmisten kanssa ilman hoitotyön ulkopuolisten tekijöiden luomaa stressiä

Molemmissa tapauksissa, keikkalaisena tai freelancerina, teet siis töitä silloin, kun itse haluat. Hoidat vapaa-ajalla sellaisia projekteja kuin haluat. Pidät lomaa silloin, kun haluat.

Freelancer toimii parhaimmillaan kuten yrittäjä – kerää ajokilometrit, ruokakuitit, työvaatekuitit ja toimittaa ne verottajalle. Freelanceeraus usein myös rinnastetaan yrittäjyyteen. Ainut ero tässä on, ettei sinun tarvitse huolehtia veroilmoituksista, ALVeista tai Yelistä tai Myelistä – koska työnantajasi hoitavat ne puolestasi.

Itsensä markkinointia, vastuuta ja rahapalkkaa

Kuten yrittäjänä toimimisessa – keikalla olet itsesi mainos. Sinun ei tarvitse osata kaikkea, mutta sinun tulee pitää huolta että sinut halutaan kohteeseen seuraavankin kerran. Ole siis avoin, rehellinen ja reipas. Hoida tehtäväsi niin hyvin kuin osaat. Kysy, jos et osaa. Vastuu tehtävän hoitamisesta ja asiakkaasta huolehtimisesta on sama kuin muuallakin.

Parasta keikkailussa ja freelanceerauksessa on se, että raha tulee tilille ilman hankalia laskutusohjelmia ja laskun maksun odottelua.

Se, miten paljon sitä tulee, sen voit itse päättää. Mikäli yksi kohde ei tuo tarpeeksi rahaa, ota toinen. Kaikesta huolimatta, esimerkiksi työn tekeminen keikkailuna kannattaa – saat lomarahat heti tilillesi, joita voit käyttää elämiseen tai minilomailuun joka kuukausi, tai sitten kerryttää omalla tililläsi ja säästää parempaan tarkoitukseen.

Parasta on kuitenkin, ettei lomia tarvitse kerryttää eikä odottaa työnantajalta vuoden ajan, vaan voit hallinnoida lomiasi ja niiden määriä ja korvauksia täysin itse.

Kokeilun arvoinen juttu, eikö?