Yleiset työhaastattelukysymykset ja miten selviät niistä voittajana

Kokeneellekin työelämän konkarille voi työhaastattelussa tulla vastaan kysymyksiä, joihin vastaaminen tuntuu hankalalta. Valmistautumalla hyvin etukäteen taklaat kiperämmätkin kysymykset.

Tarkista, mitä osaamista työpaikkailmoituksessa haetaan

Tallenna jo hakiessasi työpaikkailmoituksen teksti ja valmistaudu kertomaan osaamisestasi ja käytännön esimerkkejä jokaisesta niistä taidosta, jotka ilmoituksessa mainitaan.

Varaudu kertomaan urastasi tarinana

Työhaastatteluissa pyydetään usein kertomaan omin sanoin siihenastisesta urastasi. Harjoittele siis kertomaan CV:stäsi löytyvät asiat soljuvana tarinana, ja kertomaan kuulijalle lisää. Voit esimerkiksi kertoa hakemasi paikan kannalta tärkeimmät kokemuksesi kustakin työstä ja kertoa, mistä syistä valitsit opintoalasi ja aikaisemmat työsi.

Valmistaudu yleisiin haastattelukysymyksiin

Mieti etukäteen vastauksia mahdollisiin haastattelukysymyksiin. Yleisiä työhaastattelukysymyksiä ovat muun muassa:

  • Mikä tässä työpaikassa herätti mielenkiintosi ja miksi päätit hakea?
  • Kerro esimerkki onnistumisesta työssä.
  • Kerro esimerkki epäonnistumisestasi työssä ja siitä, miten tilanteessa toimit.
  • Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa työssäsi?
  • Kerro osaamisestasi (jonkin tietyn asian tai työkalun) osalta.
  • Miten toimit stressaavissa tai vaikeissa tilanteissa?
  • Minkälainen on mielestäsi hyvä työpäivä/ esihenkilö/ työnantaja?
  • Minkälainen tiimin jäsen olet?
  • Missä asioissa sinulla on vielä kehitettävää?
  • Missä haluaisit olla viiden vuoden kuluttua?

Haastattelun loppupuolella kysytään yleensä myös aina, mitä sinä haluaisit kysyä tehtävästä tai yrityksestä lisää. Mieti siis myös valmis kysymys! Voit kysyä esimerkiksi tarkennuksia haettavaan työhön tai sitä, minkälainen tiimisi tai työpäiväsi tulisi olemaan.

Vastaukset kannattaa miettiä soljuviksi ja jopa harjoitella kertomalla ne ääneen, jos tilanne jännittää. Vastauksia ei kuitenkaan kannata harjoitella liian tarkkaan, vaan ole oma itsesi ja vastaa siten, kuten aidosti koet.

Muista myös, että on ihan ok pysähtyä hetkeksi miettimään omaan vastausta kysymykseen. Mietitty vastaus on yleensä parempi kuin hihasta nykäisty.

Kohdista puheesi kysymyksen esittäjälle ja ole juuri niin iloinen ja reipas kuin mitä normaalisti hyvänä päivänä olet. Työpaikan saannissa tärkeintä on osaaminen, ja työhaastattelu on tilaisuutesi kertoa siitä mahdollisimman hyvässä valossa.

Artikkelin kysymykset ovat edustavia esimerkkejä yleisistä työhaastattelukysymyksistä. Kysymykset eivät ole suora ote Seuren työpaikkahaastattelukysymyksistä.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.

Seure

Seure

Seure on kunta-alan henkilöstöosaaja. Tehtävämme on turvata asiakkaidemme henkilöstön saatavuus. Työntekijöillemme tarjoamme monipuolisia ja joustavia työmahdollisuuksia.