Jan Holmberg: 5 hyvää keikkavinkkiä seurelaiselle

Seuren keikkalaisena sinulta odotetaan tiettyjä asioita. Sen lisäksi on paljon hiljaista tietoa, jonka oppii vain tekemällä keikkaa Seuressa. Tässä on sinulle viisi hyvää kokemukseen perustuvaa keikkavinkkiä.

1. Hyvä ensivaikutelma

Sinulla on muutama sekunti aikaa tehdä ensivaikutelma uudessa keikkapaikassa. Vilkaise siis peiliin ennen keikkapaikalle menoa ja lähde töihin hyvällä asenteella. Jo kaukaa näkee, vaikutatko avoimelta, iloiselta, välinpitämättömältä vai kireältä. Tervehdi siis kaikkia vastaantulevia työntekijöitä iloisesti. Käteltäessä tervehdi napakasti, katso puhujaa silmiin ja esittele itsesi lyhyesti. Hyvä ensivaikutelma kestää työkavereiden ja keikkalaisen tilaajan mielessä pitkään ja se on käyntikortti sinusta keikkalaisena. Siihen kannattaa siis kiinnittää lyhyissä työsuhteissa huomiota.

2. Oikea asenne

Keikkalaisena tarvitset kyvyn ottaa nopeasti selvää uusista asioista ja kysyä, jollet osaa tehdä annettua työtehtävää. Sinulta odotetaan joustavuutta ja välitöntä kykyä käsitellä saamaasi palautetta. Hyötyä on myös hyvistä vuorovaikutustaidoista, ristiriidan ratkaisutaidoista ja kyvystä rakentaa hyvää työilmapiiriä. Eniten on siis hyötyä siitä, että tulet toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa ja sinusta muodostuu nopeasti ammattitaitoinen vaikutelma. Kukapa ei haluaisi asioida tai tehdä töitä asiansa osaavan ja miellyttävän keikkalaisen kanssa?

3. Tekniikka hallussa

Keikkapaikoissa on usein käytössä vinopino erilaista tekniikkaa. Siksi on hyvä osata käyttää näppärästi erilaisia teknisiä laitteita ja tietokoneohjelmia, kuten asiakas- ja varausjärjestelmiä. Esimerkiksi Seuressa vahvistat keikan varaamalla/hyväksymällä sen OmaSeuressa. Keikkapaikalta voi yleensä kysyä neuvoa ja perehdytystä, mutta myös Seure tarjoaa paljon koulutusta, kuten potilastietojärjestelmäkoulutusta.

4. Täsmällisesti paikalla

Täsmällisyys antaa sinusta keikkalaisena hyvän kuvan. Sinut palkkaava työnantaja odottaa, että olet sitoutunut tekemään ilmoitetun työajan ottaessasi keikan vastaan. Lähde ajoissa keikalle ja katso etukäteen reitti työpisteeseen. Varaa myös aikaa yllätyksille työmatkan varrella tai vaikkapa työvaatteiden vaihtoon ennen keikan alkua. Ole siis ajoissa paikalla ja tee keikkavuorosi loppuun sovitusti. Äkkilähdöt ja ylityöt ovat asia erikseen huolehdittuasi, että niistä on sovittu työpaikalla ja Seuren henkilökunnan kanssa. Ongelmien ilmetessä ole heti yhteydessä Seureen, vaikkapa hotline-viestillä.

5. Huolet selviksi

Minkä tahansa asian jäädessä keikasta hampaan koloon – keikan varaamisesta palkanmaksuun – ole asiasta yhteydessä Seureen. On aivan turha jäädä murehtimaan asiaa yksin. Seuressa työskentelee pienen armeijan verran ammattitaitoista henkilökuntaa valmiina selvittämään kanssasi mieltä askarruttavan asian. On Seuren, työnantajien ja kollegakeikkalaisten etu, että lähdet seuraavalle keikalle huojentunein ja iloisin mielin. Näin pärjäät myös aiemmin mainittujen neljän vinkin kanssa.

Lue lisää keikkavinkkejä seure.fi:ssä!

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.

Jan Holmberg

Jan Holmberg

Kirjoittaja on sairaanhoitaja (YAMK), kouluttaja ja tietokirjailija, joka keikkailee Seuren kautta sairaanhoitajana pääkaupunkiseudun sairaaloissa lähinnä kesäisin ja talvisin. Häntä ei turhaan kutsuta sosiaali- ja terveysalan monitoimimieheksi.