Tuula-Maria Ahonen: Roska päivässä, keikka silloin kun huvittaa

Viimeisin keikkani oli ruotsinkielisen koulun yhteydessä toimivassa ruotsinkielisessä eskariryhmässä. Kouluun mennessäni yllättäen ahdisti.

Vaikka osaankin ruotsia, ruotsi ei ole äidinkieleni. Muut puhuisivat sujuvasti ruotsia. Sanoin ensimmäisen lauseeni turvallisuuden tunteen vuoksi suomeksi, mutta jatkoin ruotsilla.

Muut työntekijät ja lapset olivat ystävällisiä. Otin oppivan lapsen asenteen. Kun en tiennyt jotain sanaa, kysyin. Lapsen itsetunto nousee, kun hän saa opettaa aikuista. Kirjoitin päivän jälkeen ylös oppimani uudet sanat.

Itse opetin pihalla lapsille roskien keruuta. Näytin jokaiselle lapselle löytämäni juomatölkin klipsin, joka on linnuille hengenvaarallinen. Moni on varmaan nähnyt Facebookissa kuvia linnusta, jonka nokka on jäänyt kiinni klipsiin.

Hyvästä ideasta iloiseksi liikkeeksi

Roska päivässä -liike sai alkunsa tilanteista omien lasteni kanssa. Havahduin roskiin, kun jouduin kieltämään pieniä lapsiani kävelemästä paljain jaloin kesäisellä uimarannalla. Maassa oli rikottua lasia ja myrkyllisiä tumppeja.

Seure-keikoilla tapaan aiheesta kiinnostuneita lapsia ja myös opettajia. Oli kiva hetki, kun keräsimme erään opettajan kanssa yhdessä roskia välitunnilla. Juttelu sujuu roskien keräämisen ohessa luontevasti.

Opettaja innostui ehdotuksestani, että koulun oppilaat kaunistaisivat pihan roskapönttöjä. Kokemuksemme mukaan kauniita ja kiittäviä roskapönttöjä käytetään paljon mieluummin kuin tavallisia.

Itselleni Seuren keikat ovat virkistävää vaihtelua toimittajan työn ja Roskaliiketyön lomassa. Kirjoitan mm. Luokanopettaja-lehteen, saan keikoilta näkemyksen siitä, missä mennään ja joskus myös juttuideoita.

Nykyisin aikuinen tyttäreni tulee myös Seureen keikkailijaksi. Innostin häntä ruotsinkielisiin paikkoihin, kielitaidosta on hyötyä!

Ps. Oletko kuullut maailman yleisimpiä roskia ennaltaehkäisevästä miniroskiksesta? Kurkista täältä, mistä on kyse!

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.