Töissä saa viihtyä

Parin vuoden keikkailun aikana olen pistänyt merkille, että valitsen työkohteeni paljolti tunnepohjalta.

Valintaan ei vaikuta se, onko päiväkodissa haastavia lapsia tai olisiko avoinna oleva vuoro erityisryhmässä: lasten kanssa pärjään kyllä. Ratkaisevaa on aikuisten keskinäinen vuorovaikutus.  

Työpaikalle saapuessa aistin nopeasti vallitsevan ilmapiirin. Onneksi se on useimmissa kohteissa rento ja iloinen, mutta toisinaan vastaan tulee myös paikkoja, joissa henkilökunta tuntuu suorastaan kiistelevän keskenään. Pystyn työskentelemään myös epämukavissa olosuhteissa, mutta miksi tekisin niin, kun suurimman osan vuodesta tarjontaa keikkakohteista on yllin kyllin ja minulla on varaa valita.  

Aikuisten hyvät välit vaikuttavat lapsiin rauhoittavasti 

Aikuisten hyvät välit ja rentous tekevät ryhmässä työskentelyn helpommaksi, ja mikä parasta, näin empiirisen yhden naisen tutkimuksen havaintojen pohjalta se tuntuu vaikuttavan myös lasten käyttäytymiseen rauhoittavasti. Sellaisissa kohteissa on mukavaa työskennellä sijaisena, ja tehdystä työstä saa myös useammin palautetta. 

Jos töitä ei ole tarjolla tutuissa kohteissa, valitsen yleensä itselleni täysin uuden kohteen. En halua palata sellaiseen paikkaan, jossa henkilökunnan keskinäiset välit ovat vaikuttaneet tulehtuneilta. Epäasiallisen kohtelun ei tarvitse kohdistua itseeni, eikä sellaista onneksi ole tapahtunutkaan, mutta pelkkä yleinen ilmapiirin kireys kuormittaa ja tekee työnteosta uuvuttavaa. 

Onneksi useimmissa kohteissa, joissa olen keikkaillut, olen saanut todella lämpimän vastaanoton. Olen saanut tuntea itseni tervetulleeksi, ja henkilökunta on perehdyttänyt ryhmän toimintaan. On helppoa tehdä työtä, kun tietää, missä ja kenen kanssa pitäisi milloinkin olla. Se, että henkilökunta luottaa ammattitaitooni, saa oloni tuntumaan tervetulleelta työpäivän aikana. 

Luottamus rakennetaan omalla aktiivisuudella 

On tietysti oma tehtäväni osoittaa osaamiseni työkohteessa ja olla aktiivinen toimija aina sen päiväisessä tiimissäni. Vaikutelman luominen alkaa siitä, että esittäydyn ja tartun toimeen heti töihin tullessani ja otan kontaktia lapsiin. Niin saan myös oman päiväni mukavammin käyntiin, ja henkilökunnan luottamus rakentuu. 

Itse koen, että työskentely lasten parissa antaa paljon energiaa. Se, että sekaan mahtuu erilaisia ja erilaista tukea tarvitsevia lapsia, tarjoaa mahdollisuuden kehittää omaa osaamistani ja voi antaa myös suuria onnistumisen kokemuksia: parhaassa tapauksessa itseni lisäksi myös lapsille.  

Hyvä keikkakohde on sellainen, mistä lähden työpäivän päätteeksi iloisena ja energisenä kotiin. Sellaiseen kohteeseen olen valmis palaamaan toistekin, kun sijaista tarvitaan. 

Lue Seuren vinkit onnistuneeseen keikkatyöpäivään.