Sinikka Vacklinille lastenhoitotyön perehdytys toi uuden uran varhaiskasvatuksen lastenhoitajana

,

Varhaiskasvatustyön perehdytys on suunnattu työntekijöille, joilta ei vielä löydy aiempaa kokemusta päiväkotityöstä. Perehdytys on kestoltaan neljä päivää ja siihen sisältyy kaksi lähiopetuspäivää Seuren toimistolla sekä kaksi harjoittelupäivää perehdytyspäiväkodissa. Perehdytyksen jälkeen pääsee aloittamaan työskentelyn pääkaupunkiseudun päiväkodeissa.

Mikä olet aiemmalta ammatiltasi ja miten päädyit suorittamaan varhaiskasvatustyön perehdytyksen?

Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 1972 ja sittemmin opiskelin työn ohella taloushallinnon ammattitutkinnon ja johtamisen erikoisammattitutkinnon. Olen työskennellyt toimistotyön esimiehenä Espoon kaupungin aikuissosiaalityössä, josta jäin eläkkeelle 2017.

Tällä hetkellä työskentelen kuukauden kestävässä työsuhteessa varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Nykyisiin työtehtäviin päädyin huomattuani, että eläkkeellä on aikaa ja halusin jotain mielekästä tekemistä. Lastenhoitotyön perehdytys toi minulle hyvän startin uuudelle alalle.

Olet käynyt Seuren järjestämän varhaiskasvatustyön perehdytyksen. Minkälainen perehdytys oli ja kenelle suosittelisit perehdytykseen osallistumista?

Perehdytys koostuu teoriapäivästä ja työharjoittelusta. Teoriapäivää edelsi ennakkomateriaalien tekeminen ja teoriapäivän aikana käytiin läpi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan rooli ja vastuut. Työharjoittelu kesti kaksi päivää ja siinä pääsi hyvin käsiksi itse käytännön työhön. Lopuksi harjoittelusta sai palautteen.

Kokonaisuutena perehdytys oli laadukas ja suosittelisin lastenhoitotyön perehdytystä erityisesti nuorille, jotka aikovat hakea hoitoalan koulutukseen ja eläkeläisille, jotka ovat lastenhoitotyöstä kiinnostuneita. Ja toki muillekin alan vaihtajille, joita innostaa työ lasten parissa.

Teetkö mieluummin keikkatyötä vai pidempiä sijaisuuksia?

Näin alkuun pidempi jakso samassa päiväkodissa on sopinut hyvin, koska se on auttanut minua perehtymään syvällisemmin uuteen työhön. Kiitos ystävällisen ja auttavaisen henkilökunnan, olen oppinut paljon.

Tulevaisuudessa vapaus valita työajat ja suunnitella omat aikataulut kiehtoo minua niin paljon, että valitsisin keikkatyön vaihtuvissa päiväkodeissa.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi.

Aamulla otan lapset vastaan, tarjoilen aamupalan ja avustan lapsia syömisessä. Aamiaisen jälkeen suunnataan pihalle ja ulkoilun jälkeen on taas ruokailun aika ja sen jälkeen päiväunille. Päiväunien valvonta kuuluu myös työtehtäviini.

Unien jälkeen syödään välipalaa ja lähdetään toistamiseen ulos, josta vanhemmat hakevat lapset päivän päätteeksi. Pitkin päivää tietenkin myös leikitään, pelataan ja askarellaan.

Mistä nautit työssäsi erityisesti? Entä mitkä ovat työsi huonoja puolia?

Lapset ovat mainioita persoonia. Koen lastenhoitotyön yhteiskunnallisesti tärkeäksi tehtäväksi ja siksi on hienoa olla osana tärkeätä työtä.

Huonona puolena tulee mieleen lähinnä se, että työ tuntuu aika ajoin fyysisesti raskaalta näin 67 vuoden iässä.

Minkälainen työnantaja mielestäsi Seure on?

Minulla ei ole vielä pitkää kokemusta Seuresta työnantajana, mutta tähän asti kaikki on sujunut hyvin.