Jobb utan utbildning – arbete via en hobby eller praktisk erfarenhet

Via Seure kan du arbeta som skolgångsbiträde eller barnskötare även om du saknar utbildning eller arbetserfarenhet i området, om du i övrigt uppfyller lämplighetskraven och är motiverad att arbeta med barn.

Tränar du juniorer i konståkning, arbetar du som klubbledare vid församlingen, ordnar du pysselverkstäder för yngre barn på familjeläger eller har du kanske jobbat som scoutledare? Arbete med barn kräver inte alltid formell utbildning i området, utan det viktigaste är motivationen och att man utför arbetet på ett säkert sätt. Bra erfarenhet för arbetet är till exempel hobbyverksamhet som coach eller klubbledare.

Om personen i övrigt har lämpliga egenskaper för området, kan också till exempel vård av ett eget barn med ett funktionshinder ses som lämplig arbetserfarenhet.

Det är alltid bra att be om intyg för hobbyer eller till exempel volontärarbete som omfattar gruppledning eller exempelvis kundtjänst. Intyg för arbete eller deltagande kan vara nyttiga i ett senare skede både i jobbsökningen och när man söker en studieplats.

Om arbete vid ett daghem eller en skola inte är bekant, kan man söka sig till området via en rekryterande introduktionsperiod.

Sätt ord på din erfarenhet i ansökan

När du ansöker om ett jobb baserat på erfarenhet som du fått via en hobby, fundera på hurdan erfarenhet och vilka färdigheter hobbyn har gett dig. Exempelvis ger verksamhet i scouterna eller som hjälpledare på församlingens läger erfarenhet av att leda barngrupper eller assisterande arbetsuppgifter vid en idrottstävling erfarenhet av kundtjänst och arbete med barn.