Kustaankartanon seniorikeskus on seurelaisille tuttu jo vuosikymmenien ajalta

Viihtyisässä puistomaisessa miljöössä Oulunkylässä sijaitseva Kustaankartanon seniorikeskus on volyymeilla tarkasteltuna yksi Seuren suurimmista asiakastyökohteista. Yhteensä eri osastoilla työskentelee päivittäin jopa useita kymmeniä seurelaisia, jotka myös nostivat “Kustiksen” sote-alan vuoden parhaaksi työkohteeksi!

Kustaankartanolla ja Seurella on takanaan pitkä yhteinen historia, sillä seurelaiset ovat täydentäneet talon työvoiman tarvetta jo pitkälti toistakymmentä vuotta. Lähiesihenkilö ja osastonhoitaja Sanna Akpanilla on itselläänkin takana jo 12 vuoden työura Kustaankartanossa, joten seurelaisten kanssa toimiminen on hänelle jo varsin tuttua.

– Tuntuu tietysti erittäin hyvältä saada tällainen tunnustus, hän aloittaa. Mitkä seikat sitten ovat johtaneet valintaan sote-alan vuoden parhaaksi työkohteeksi?

– Avoimuus, työntekijöiden kohtaaminen, ystävällinen vastaanotto. Sellaisen fiiliksen välittäminen, että työntekijät kuuluvat joukkoon ja ovat tärkeä osa työyhteisöä. Näistä se varmasti rakentuu, Akpan arvelee. Osastonhoitaja Niina Ramstedt komppaa ja antaa Seuren keikkalaisille myös ison tunnustuksen:

– Haluamme tehdä työntekijöille selväksi, kuinka tärkeitä he meille ovat – jopa siinä määrin, että me emme pärjäisi ilman heitä. Erityisesti tutut aktiivisesti työntekijät ovat arvokas lisävoimavara osastojen arjessa väheksymättä tietysti yhtään myöskään harvemmin keikkailevia tai laajemmin useissa kohteissa kiertäviä.

“On ihanaa mennä sinne töihin, kun olen tervetullut sekä hoitajien että asukkaiden kesken.”

“Henkilökunta 10+, ilo tehdä töitä heidän kanssaan. Hyvä tekemisen meininki.”

Vastaanotto ja ilmapiiri korostuvat

Kustaankartano on kokonaisvaltainen seniorikeskus, josta löytyy monipuolisesti palveluasumisen ryhmäkoteja, pitkä- ja lyhytaikaisen hoidon osastoja, kuntoutusta sekä päivätoimintaa. Kohteiden erilaisuudesta huolimatta seurelaiset arvostavat hyvin samankaltaisia seikkoja.

Seuren asiakastilaisuuden sote-alan paneelikeskustelussa olivat mukana Kustaankartanon osastonhoitajat Akpan ja Ramstedt sekä lähihoitaja Pia Lillich-Brown.

Vastaanoton ja perehdytyksen merkitys korostuu aina keikkatyössä, olipa kyseessä sitten sote-alan tai varhaiskasvatuksen työkohde. Kustaankartanossakin perehdytyskäytännöt hieman vaihtelevat osastoittain, mutta Akpanin mukaan samoista perusasioista on hyvä lähteä liikkeelle:

– Pienet, mutta niin tärkeät asiat eli tervehditään ja ollaan ystävällisiä. Meillä uudelle työntekijälle nimetään ensimmäisen vuoron ajaksi myös ihan työpari, joka auttaa siinä arjessa.

– Tilojen läpikäynti sekä asiakkaat, joita päivän aikana hoidetaan, Ramstedt täydentää. Yksinkertaisia, jopa itsestäänselviä, mutta niin tärkeitä juttuja.

Lisäksi ilmapiiri on aina hyvää keikkalaiskokemusta rakentava tekijä. Tunne siitä, että on osa työyhteisöä ja omaa työpanosta arvostetaan. Kiitoksen ja palautteen saaminen niin esihenkilöltä, työkavereilta kuin asiakkailtakin.

– Sen työvuoron ajan keikkalainen on aina myös meidän työyhteisön jäsen. Tämä on tärkein asia pitää mielessä, Akpan muistuttaa lopuksi.

Vuoden 2022 parhaiden työkohteiden valinta

Kustaankartanon seniorikeskus valittiin vuoden 2022 parhaaksi sote-alan työkohteeksi.

Seuren työntekijät ovat kyselyllä saaneet ehdottaa ja perustella omia suosikkityökohteitaan, ja näiden pohjalta Seure on palkinnut parhaat työkohteet sosiaali- ja terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja palvelualoilla sekä parhaan ruotsinkielisen työkohteen.

Alkuvuoden aikana toteutettu kysely keräsi yli 650 vastausta. Perusteluissaan seurelaiset ovat saaneet painottaa itselleen tärkeitä teemoja – vastaanottoa ja perehdytystä, tasa-arvoista kohtelua, arvostuksen tunnetta sekä palautteen tärkeyttä.Lisätietoa kampanjasta ja voittajakohteista löydät täältä.

Tutustu työkohteisiin