Nuoriso-ohjaaja Saija Jauhiainen nauttii ihmisläheisestä työstä nuorten parissa

,

Nuoriso-ohjaaja Saija Jauhiainen keikkailee Seuren kautta muun työn ohella ja nauttii ihmisläheisestä työstä nuorten parissa.

Minkälaisissa tehtävissä työskentelet?

Työskentelen nuoriso-ohjaajana järjestössä, joka tekee töitä väkivallan ja kiusaamisen ehkäisemiseksi 9-25 -vuotiaiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten parissa pienryhmä- sekä yksilötyöskentelynä. Teen myös nuoriso-ohjaajan töitä nuorisotiloilla Espoossa. 

Teetkö keikkatyötä? Kenelle suosittelisit keikkatyötä työskentelymuotona?

Keikkailen satunnaisesti, silloin kun se minulle sopii. Välillä saattaa olla pidempiäkin kausia, etten keikkaile ja välillä saatan keikkailla useampana päivänä viikossa.

Keikkatyötä suosittelen oikeastaan kaikille, joilla on halua tehdä töitä vaihtelevissa työkohteissa. Ylimääräisen rahan lisäksi se on loistava mahdollisuus päästä verkostoitumaan sekä saada myös työkokemusta erilaisista työpaikoista.

Mitä olet opiskellut ja miten olet päätynyt nykyisiin tehtäviisi?

Olen valmistunut media-assistentiksi ja tällä hetkellä opiskelen oppisopimuksella Nuoriso- ja yhteisö-ohjaajaksi. Nykyiseen työhöni päädyin siten, että järjestöni etsi oppisopimusopiskelijaa heille töihin. Olin ensimmäinen hakija ja sainkin kutsun haastatteluun kohta hakemuksen lähetettyäni. Olen ollut mukana toiminnassa jo puoli vuotta.

Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?

Aloitan aamuni yleensä toimistolta jossa sekä puramme edellisiä ryhmäkertoja yhdessä muiden työntekijöiden kanssa että suunnittelemme tulevia ryhmä- ja yksilötapaamisia. Toiminnassa mukana olevien lasten ja nuorten ikähaarukka on 9-25v. Suunnitteluun kuuluu teeman valinta (esim. tunteet, arvot, valinnat) sekä teemaan sopivan harjoituksen valitseminen. Toimistolta lähdemme vetämään ryhmää, jonka kesto on 45-90min riippuen ryhmän ikätasosta ja toimintamuodosta.

Yksilötapaamisten kesto on yleensä tunnin. Saman päivän aikana saattaa olla kaksi eri ryhmää tai eri yksilötapaamista eri puolilla pääkaupunkiseutua, joten aikaa työpäivän aikana menee myös liikkumiseen. Tapaamisten jälkeen menen joko toimistolle suunnittelemaan tulevia kertoja sekä tekemään seurantaa ryhmistä tai päätän työpäiväni.

Mistä nautit työssäsi erityisesti?

Siitä että saa tehdä ihmisläheistä työtä, tykkään erityisesti työskennellä nuorten kanssa. Mielestäni on hienoa että tässä työssä pääsee tukemaan nuoren kasvua omaksi ainutlaatuiseksi yksilöksi ja tarjoamaan erilaisia positiivisia kokemuksia nuorten elämään. Parasta on kun työssä saa hullutella ja heittäytyä täysillä mukaan esim. erilaisiin teemapäiviin ja tapahtumiin.

Mitkä ovat työsi huonoja puolia?

Vastoin yleistä stereotypiaa tämä työ on paljon muutakin kuin vain kahvin juontia ja pelaamista. Nuoriso-ohjaajan työ voi olla ajoittain myös stressaavaa ja henkisesti kuormittavaa. Työnkuvaan kuuluu myös paljon suunnittelua ja paperityötä, erilaisia hakemuksia, budjetointia ja yhteydenottoja. 

Kenelle suosittelisit työtä?

Kaikille, jotka haluavat tehdä merkityksellistä ja ihmisläheistä työtä lasten ja nuorten parissa. Tämä työ on mielestäni todella palkitsevaa, eikä yksikään työpäivä ole samanlainen.

Minkälainen työnantaja mielestäsi Seure on?

Luotettava. On myös erittäin hyvä että Seurella on erilaisia koulutuksia jotka tukevat työntekijöiden ammattitaitoa.

Lue Seuren vinkit onnistuneeseen keikkatyöpäivään.