Taide ja vapaus – keikkatyö mahdollistaa molemmat

,

Taiteilija ja muusikko Riitta Leivo on työskennellyt Seuren kautta päiväkodeissa jo reilun kymmenen vuoden ajan. Työnteko jatkuu vielä eläkeiän ylittämisen jälkeenkin. Virtaa löytyy edelleen, ja uudet päiväkodit kutsuvat.

Riitta kertoo, että keikkailua hän jatkaa niin kauan kuin jaksaa ja tuntuu hyvältä.
– Keikkatyö sopii elämänrytmiini, ja olen tottunut keikkatyön tekemiseen. Pidän erityisesti vapaudesta valita työvuorot nopealla aikataululla. Teen valinnan yleensä edellisenä iltana, jonka jälkeen valmistelen kaiken valmiiksi aamun lähtöön.

Keikkatyössä vapaus onkin ollut Riitalle yksi tärkeimmistä asioista. Keikkatyöt ovat kulkeneet vuosia tuntityönä tehtyjen musiikkikeikkojen ja luovan ohjaajan työn rinnalla. Työtä Seuren kautta on saanut tehdä niin paljon, kuin on halunnut ja jaksanut. Välillä omat taideprojektit ja ohjaustyöt ovat vieneet valtaosan ajasta ja keikkailu on saanut jäädä taka-alalle. Keikkatyöhön on kuitenkin aina ollut helppoa palata, ja työn aloitus on tapahtunut mutkattomasti.
– Seurelta on aina saanut hyvin apua työn aloitukseen, ja työkohteita on ollut reilusti tarjolla.

– Keikkailun tuoma vapaus on ollut minulle aina ensisijaisen tärkeää. Olen asunut osan elämästäni Ruotsissa ja haluan edelleen käydä säännöllisesti vanhassa kotikaupungissani Malmössä. Minulla on myös Pärnussa työhuone, jossa vietän usein aikaa. Ilman keikkailun tuomaa vapautta en pääsisi käymään näillä matkoilla niin usein kuin haluan, enkä pystyisi toteuttamaan omia projektejani yhtä helposti.

Keikkailu avaa ovet erilaisiin työkohteisiin

”Minusta on kivaa kokeilla uusia työkohteita ja tutustua uusiin ihmisiin. Ystävyyssuhteitakin on syntynyt vuosien varrella, ja tuttuihin kohteisiin on aina kiva palata.”

Yli kymmenen vuoden aikana Riitta on ehtinyt nähdä useita päiväkoteja. Utelias mieli ja halu nähdä uusia kohteita ovat innostaneet kokeilemaan monia eri työkohteita.
– Eläkkeellä teen kaksi tai kolme työpäivää viikossa ja teen mielelläni lyhennettyä työpäivää eli kuuden tunnin vuoroja. Työskentelen pääsääntöisesti Espoon alueella sekä välillä Helsingin puolella. Minua kiinnostaa nähdä, kuinka eri tavoilla ihmiset työskentelevät, ja haluan saada heiltä oppia omaan työskentelyyn. Minusta on kivaa kokeilla uusia työkohteita ja tutustua uusiin ihmisiin. Ystävyyssuhteitakin on syntynyt vuosien varrella, ja tuttuihin kohteisiin on aina kiva palata.

Vinkkinä kaikille uusille keikkailijoille Riitta kehottaa pitämään mielen avoinna ja ottamaan työn rohkeasti vastaan. Työkohteessa kannattaa aktiivisesti kysellä työtavoista ja seurata tarkkaan muiden tekemistä. Näin pääsee sisälle työhön ja työyhteisöön. Jos kuitenkaan kemiat eivät työpaikalla kohtaa, on tähänkin Riitalla neuvo.
– Heti ei kannata luovuttaa, vaan jatkaa itselle sopivan työkohteen etsimistä. Kun työtä on tehnyt pidempään, pääsee uusiin paikkoihin nopeammin mukaan ja hyväksyy myös helpommin, ettei kaikkea asioita osaa heti eikä vielä seuraavanakaan päivänä. Työkohteessa kannattaa olla rohkeasti oma itsensä ja tuoda omia ideoita esille, esimerkiksi uudet laulut ja leikit tuovat kivaa vaihtelua lapsille ja työntekijöille.

Voiko Riitta sitten suositella keikkailua muillekin?
– Ehdottomasti. Jos haluaa kerryttää omia tulojaan ja tehdä töitä vapaasti silloin kun haluaa ja siellä missä haluaa, on keikkatyö silloin erinomainen tapa työskennellä, Riitta toteaa.

Varhaiskasvatuksessa on monia mahdollisuuksia. Katso mitä esimerkiksi lastenhoitaja tai avustaja päiväkodissa tekee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.