Ensimmäistä kertaa töissä? Näillä vinkeillä loistat työelämässä!

Onnittelut ensimmäisestä työpaikastasi! Tämä on jännittävä vaihe elämässäsi ja edessäsi on paljon hyviä ikimuistoisia kokemuksia. Valmistaudu siis tarttumaan haasteisiin ja sukella rohkeasti työelämään!

Työelämään siirtymisessä on paljon uuden opettelua sekä paljon sellaisia asioita, joita sinulta työpaikalla odotetaan. Valmistautuminen etukäteen sujuvoittaa aloitusta sekä auttaa sinua tekemään hyvän vaikutuksen työpaikalla. Kun perusasiat ovat hallussa, työelämään siirtyminen on helppoa.

Kokosimme sinulle muutaman vinkin, joiden avulla valmistaudut valloittamaan työelämän. Vinkkien joukossa on meille jokaiselle tuttuja asioita, mutta varmasti myös uusia oppeja.

1. Muista olla ajoissa

Ajallaan työpaikalle saapuminen on yksi tärkeimmistä työelämäntaidoista, joka kannattaa harjoitella. Työvuoroon saapuminen ajallaan tai jopa muutaman minuutin ajoissa osoittaa, että olet vastuuntuntoinen työntekijä ja että arvostat omaa työtäsi. Varaa aikaa myös mahdollisten työvaatteiden vaihdolle, että ehdit tekemään sen ennen työvuoron alkua.

Joskus työvuorosta myöhästyminen voi käydä esimerkiksi työmatkaliikenteen haasteiden takia tai muusta inhimillisestä syystä. Myöhästymistä ei tarvitse pelätä vaan valmistautuminen auttaa näissäkin tilanteissa. Muista ottaa työpaikan yhteyshenkilön numero itsellesi talteen ja soita hänelle heti, kun huomaat myöhästyväsi. Näin työpaikalla tiedetään, että olet tulossa työvuoroon.

2. Ole ystävällinen ja kohtelias

Työpaikalla kohtaat monia uusia ihmisiä, niin työkavereita kuin mahdollisesti myös asiakkaita. Tervehdi kaikkia ystävällisesti ja tarvittaessa esittele itsesi. Voit myös kertoa, että olet uusi työntekijä ja ensimmäisiä päiviä töissä. Näin luot positiivisen ensivaikutelman ja tutustut samalla uusiin työkavereihisi.

Työpaikka on hyvä paikka tutustua uusiin ihmisiin. Monesti kahvi- ja lounastauoilla työkaveriin pääsee tutustumaan paremmin ja kivat keskustelut tekevät työpäivistä antoisampia.

3. Keskity työvuoroon

Työvuoron aikana on tärkeää keskittyä työn tekemiseen. Vaikka työvuorossa voi olla hiljaisempia hetkiä tai aikaa voi jäädä yli annetun tehtävän suorittamisen jälkeen, on hyvä pitää ajatukset työn parissa. Esimerkiksi oman puhelimen tai muun älylaitteen vilkuilua ei pidetä suotavana vaan työnantaja voi nähdä sen työtä häiritsevänä tekemisenä.

Oma-aloitteisuus huomataan työpaikalla ja sitä arvostetaan. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa tai et keksi tekemistä, voit sen hyvin sanoa esihenkilöllesi. Silloin voitte yhdessä miettiä, mitä seuraavaksi voisit tehdä.

4. Ota oppia konkareilta

On täysin normaalia, että uutena työntekijänä et tiedä kaikkea tai että joissain asioissa tarvitset enemmän tukea. Kysy siis rohkeasti neuvoa. Kysymysten esittäminen osoittaa, että olet kiinnostunut oppimaan ja haluat tehdä työsi hyvin. Muista kuunnella tarkasti saamiasi ohjeita ja kirjoittaa tärkeimmät asiat itsellesi muistiin.

Muista olla itsellesi armollinen ja oppimisessa kärsivällinen. Uuteen työpaikkaan sopeutuminen vie aina aikaa. Et tule oppimaan kaikkea yhdessä päivässä tai viikossa, mutta ajan myötä tulet tuntemaan itsesi varmemmaksi ja osaavammaksi.

5. Pysy positiivisena

Positiivinen asenne on avain menestykseen. Pidä mielesi avoimena ja pyri näkemään jokainen tilanne oppimiskokemuksena. Työpaikoilla voi olla kiireisiä ja stressaavia hetkiä, mutta pysymällä positiivisena autat luomaan hyvän työilmapiirin.

6. Huolehdi Itsestäsi

Muista huolehtia itsestäsi työpäivän aikana ja pitää taukoja. On tärkeää syödä ja juoda säännöllisesti sekä pitää pieniä rauhoittumisen hetkiä työpäivän aikana. Jos työssä on paljon paikallaan oloa, voit säännöllisesti jaloitella ja venytellä. Hyvästä fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa sinua pysymään energisenä ja keskittyneenä.

Osa itsestä huolehtimista on myös työhön liittyvien oikeuksien tunteminen ja niistä kiinni pitäminen. Minkään asteista epäasiallista käytöstä ei työpaikalla pidä kokea. Jos koet tuleesi väärin kohdelluksi, kannattaa se selvittää heti. Muista myös pyytää työsopimus aina kirjallisena itsellesi, se auttaa monessa työsuhdeasian selvittelyssä.

7. Muista nauttia matkasta

Ensimmäinen työpaikka on suuri askel elämässäsi, ja se tarjoaa paljon oppimismahdollisuuksia. Jokainen päivä tuo mukanaan uusia haasteita ja kokemuksia, jotka auttavat sinua kasvamaan ja kehittymään ammatillisesti.

Lisää kiinnostavaa luettavaa