Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja on lapsille tuki ja turva

,

Seuren kautta varhaiskasvatuksen lastenhoitajana keikkaileva nauttii työstään. Työ lasten parissa oli aikanaan Mariannelle helppo valinta omien hyvien päiväkotimuistojen ansiosta. Juuri näiden hyvien kokemusten saattelemana hän päätti ryhtyä varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi.

”Minulla oli ajatuksena, että olisi kiva itsekin luoda sellainen hyvä päivä jollekin toiselle lapselle. Sellaisen, jonka itse oli aikoinaan pienenä päiväkodissa saanut.”

Päiväkotiryhmänsä lapsille hän on päivän aikana tuki ja turva, aikuinen, johon voi aina luottaa. Mariannelle parasta työssä on, kun hän ansaitsee lasten luottamuksen, ja kun lapset tulevat pyytämään apua päivän aikana. Erityisen mukavaa ovat myös kaikki halaukset, ja kun näkee lasten ilon aikuisten läsnäolosta.

Lastenhoitaja monipuoliset työtehtävät

Marianne on valinnut omaksi työskentelytavakseen keikkatyön. Keikkailun ansiosta hän on päässyt näkemään monia eri tapoja tehdä päiväkotityötä. Erilaiset työkohteet ja työskentelytavat ovat kartuttaneet ammatillista osaamista. Keikkailu onkin hyvin opettavaista ja antaa samalla vapautta tehdä omasta työelämästään itsensä näköistä.

”Seure on tuonut työntekoon sellaista vapautta, että pystyy itse valitsemaan minä päivinä teen töitä, kuinka paljon teen töitä sekä kuinka pitkiä päiviä teen. Keikkailun avulla pystyn paremmin keskittymään vapaa-aikaani ja nauttimaan siitä.”

Mariannen työpäivät ovat hyvin vaihtelevia ja päiviin mahtuu paljon erilaisia tehtäviä. Normaalisti päivät alkavat aamupalalla, jonka jälkeen siirrytään leikkimään, ulkoilemaan tai askartelemaan. Aktiviteetin jälkeen vuorossa on lounas ja päivälevolle rauhoittuminen. Päiväunien jälkeen vuorossa on välipala, jonka jälkeen taas leikitään ja ulkoillaan vielä ennen kotiin lähtöä.

Lastenhoitajan vaihteleviin työtehtäviin kuuluu lasten perushoitoa, hoivaa, auttamista ja ohjaamista eri tilanteissa sekä dialogia vanhempien kanssa. Lastenhoitaja vastaakin lasten ikä- ja kehitystason mukaisesta kasvatuksesta ja opetuksesta. Lisäksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin kuuluu lasten hyvinvoinnin havainnointi ja sairastuneen lapsen hoidon järjestäminen sekä erityistä hoitoa (esim. diabetes) tarvitsevien lasten hoito.

Lastenhoitajana voi työskennellä monella taustalla

Päiväkodeissa voi työskennellä useilla eri koulutus- ja työkokemustaustoilla. Päiväkodeissa erilaisuus on rikkaus. On arvokasta, että työyhteisössä on eri-ikäisiä ja monenlaisista taustoista tulevia työntekijöitä. Työntekijöitä yhdistää aito halu työskennellä lasten parissa ja toimia turvallisena aikuisena päiväkotipäivän aikana.

”Minusta tämä työ sopii sellaiselle henkilölle, jolla on hyvät vuorovaikutustaidot sekä myös luovalle ihmiselle. Päiväkodeissa on hyvä työyhteisö ja kaikille löytyy varmasti se hyvä tiimikaveri, jonka kanssa tehdä töitä.”

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajana voi työskennellä alan koulutuksella kuten lastenhoitajan tai päivähoitajan tutkinnolla, sosiaali- ja terveysalan perustutkinnolla (esim. lähihoitaja) tai kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnolla (esim. lastenohjaaja). Lastenhoitajana voi työskennellä myös alan työkokemuksella, kuten kokemuksella päiväkotityöstä tai perhepäivähoitajan työstä. Alan harjoittelukokemus katsotaan myös eduksi.

Tutustuminen tarjoaa väylän työllistyä päiväkotiin

Seuren tarjoama tutustuminen varhaiskasvatuksen lastenhoitajan työhön on myös yksi vaihtoehto työllistyä päiväkoteihin. Työhön tutustuminen on hyvä keino aloittaa työnteko silloin, kun motivaatio työhön on suuri, mutta aiempaa osaamista tai alan työkokemusta ei ole. Onnistuneen tutustumisjakson jälkeen työnhakija voi aloittaa työt päiväkodissa. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tutustumisia järjestetään Seuressa aina keväisin ja syksyisin.

Kurkkaa oppilashoitajan arkeen

Myötätunto on oppilashoitajan supervoima

Oppilashoitajana toimivan Sanna-Riikka Piepposen päiviin kuuluu työskentelyä niin isojen kuin pientenkin oppilaiden parissa. Seuren kautta keikkailevan Sanna-Riikan työnä on avustaa ja tukee erityistä tukea tarvitsevia oppilaita koulupäivän aikana. Tutustu Sanna-Riikan työhön

Tilaa uutiskirjeemme

Saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.