Sanna-Riikka tietää, minkälaista on toimia oppilashoitajana 

,

Oppilashoitajana toimivan päiviin kuuluu työskentelyä niin isojen kuin pientenkin oppilaiden parissa. Seuren kautta Vantaan POP-opetuksessa eli pidennetyn oppivelvollisuuden pienryhmässä keikkailevan Sanna-Riikan työnä on avustaa ja tukee erityistä tukea tarvitsevia oppilaita koulupäivän aikana.

Oppilashoitajan työpäivät ovat vaihtelevia ja työtehtävät moninaisia. Työtehtäviin voi kuulua muun muassa pukeutumis- ja ruokailutilanteissa avustamista sekä erilaisia hoitotoimenpiteitä, kuten oppilaan kuntouttamista fysioterapeutin tai puheterapeutin ohjeiden mukaan. Tehtäviin voi kuulua myös taksikyytien valvomista tai avustamista iltapäiväkerhossa.

Sanna-Riikalle työssä on aina ollut tärkeää, että pääsee auttamaan muita. Oppilashoitajan työssä hän pääseekin auttamaan eri-ikäisiä ja oppimisessaan monen tasoisia oppilaita ja tämä tuo työpäiviin mukavaa vaihtelua. Työssä on vahvasti läsnä kasvatus, hoiva ja hoito. Työpäivään kuuluu aitoja kohtaamisia ja oppilaiden vilpitöntä iloa.

”Työssä parasta on oppilaat, Sanna-Riikka kertoo. Saan kohdata paljon mielenkiintoisia persoonia, joiden kanssa on ihana työskennellä. Parasta on myös hetket, kun näkee, että oppilaat menevät eteenpäin. Siitä on ihanaa yhdessä ryhmän kanssa iloita.”

Myötätunto on oppilashoitajan supervoima

Sanna-Riikka kokee, että oppilashoitajan työ sopii monenlaisille ihmisille ja työssä viihtyvät erilaiset persoonat. Tärkeintä on, että jaksaa kuunnella, odottaa ja kannustaa lasta. Työssä eduksi ovat myös sujuvat yhteistyötaidot, positiivinen elämänasenne ja hyvä fyysinen kunto.

Sanna-Riikka korostaa joustavuutta kohdata uusia tilanteita. ”Oppilashoitajalla tulee olla myötätuntoa ja valmiutta haastaviin tilanteisiin. Tosi yllättäviäkin tilanteita tulee koulupäivien aikana ja tulee olla valmis kohtaamaan niitäkin”

Oppilashoitajat työskentelevät luokissa yhdessä erityisopettajien, erityiskoulunkäyntiavustajien ja muiden oppilashoitajien muodostamissa tiimeissä. Työskentely tapahtuu enintään kahdeksan oppilaan pienryhmissä ja ryhmässä toimii aina useampi työntekijä. Työssä ei jää yksin vaan tiimin tuki on aina läsnä.

Oppilashoitajan työpanos on erittäin tärkeää koulupäivien sujuvuuden kannalta ja erityisen tärkeää se on tukea tarvitseville oppilaille. Oppilashoitajille on tarjolla töitä runsaasti ja Seuren kautta oppilashoitajana voi työskennellä pääkaupunkiseudun kouluissa.

Oppilashoitajaksi hakevalta toivotaan soveltuvaa koulutusta (esimerkiksi lähihoitajan tai muuta terveydenhoitoalan tutkintoa) tai aikaisempaa kokemusta kehitysvammaisten tai autismikirjolla olevien lasten tai nuorten parissa työskentelystä. Hakijalla on myös tärkeää olla aitoa motivaatiota ja kiinnostusta työskennellä vammaisopetuksessa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.