Tutustumisrekrytointi siivitti Juhanin uudelle uralle

,

Syksyllä 2022 oli suuren kysymyksen edessä, millaisen työelämän itselleni haluaisin? Tätä kysymystä varmasti jokainen meistä jossain vaiheessa elämäänsä miettii, mutta Juhanilla kysymys oli tullut eteen yllättäen.

Sairauden myötä alentunut työkyky pakotti ottamaan aikaa kysymyksen käsittelyyn. Mihin työhön entinen rakennusalan ammattilainen ja konsultti sopisi? Työ kun ei saisi kuormittaa liikaa ja sitä pitäisi voida tehdä kevennetysti kolmena päivänä viikossa. Niin, ja työn olisi hyvä olla myös mielekästä ja itselle sopivaa.

Ratkaisu kysymykseen tuli yhtä yllättäen vastaan, kun Juhani oli hakemassa tytärtään päiväkodista.

”Tyttäreni päiväkodin työntekijät olivat kuulleet, että etsin itselleni osa-aikaista työtä. Olivat kuulemma laittaneet merkille, kuinka hyvin tulin lasten kanssa juttuun, ja päättäneet, että minut on pakko saada töihin päiväkotiin”, Juhani naurahtaa.

Päiväkodissa oli tiedossa, että Seure järjestää varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tutustumisrekrytointeja ja niihin voisi hakea, vaikka työkokemusta alalta ei vielä olisikaan karttunut. Tutustumiset ovatkin tarkoitettu henkilöille, joilla motivaatio on korkealla ja aitoa kiinnostusta toimia alalla.

”Kun ensimmäinen ehdotus työskentelyn aloittamisesta päiväkodissa tuli, oli se aikamoinen yllätys. Hetken ehdotusta mietittyäni ja saatuani kannustusta päiväkodista, päätin lähteä mukaan tutustumiseen. Kokemusta alalta minulla ei ollut, mutta työ lasten parissa oli joskus käynyt mielessä. Päätös lähteä mukaan tutustumiseen tuntui oikealta, ja sen jälkeen kaikki lähti rullaamaan kuin itsestään.”

Tutustumisessa palaset loksahtavat kohdalleen

Päiväkodista saadun ohjauksen myötä Juhani haki mukaan tutustumiseen. Hakuprosessi sujui vaivattomasti. Hakemuksen jättämisen jälkeen Juhani tunsi, että Seure tarjosi kaikki oikeat vaihtoehdot, eikä hänen tarvinnut huolehtia mistään.

”Hakemuksen jättämisen jälkeen kaikki tapahtui nopeasti. Seurelta soitettiin minulle, sovimme haastatteluajan ja samalla sain myös ennakkotehtävää varten opetusmateriaalin. Tämä materiaali on edelleen minulla käytössä ja siihen on helppo palata, jos työstä herää kysymyksiä esimerkiksi juridisten vastuiden osalta. Nopeasti haastattelun jälkeen pääsin osallistumaan työhön tutustumiseen, joka ei olisi itsellä voinut mennä paremmin.”

Tutustumispäiväkodissa vastassa oli tutustumiseen osallistuva päiväkodin ohjaaja. Hänen kanssaan Juhani kävi läpi lastenhoitajalle kuuluvat työtehtävät, päiväkodin käytännöt sekä tutustuivat lapsiin ja arjen rutiineihin. Kahden päivän tutustumisen aikana vahvistui Juhanille ajatus siitä, että työ varhaiskasvatuksessa olisi hänelle oikea ratkaisu. Oli kuin palaset olisivat loksahtaneet kohdalleen, kun hän istahti lattialle lasten seuraan.

”Tutustuminen oli itselleni todella positiivinen kokemus ja ilman siihen osallistumista olisi työssä ollut paljon hankalampi aloittaa. Sain kahden tutustumispäivän aikana hyvää pohjatietoa lastenhoitajan työstä ja vastuista sekä Seuren kautta työskentelystä. Tutustumispäivät työkohteessa kuluivat todella nopeaan ja niitä olisi voinut olla enemmänkin. Koen kuitenkin, että sain tutustumispäivien aikana hyvät valmiudet aloittaa työn. Voin lämpimästi suositella tutustumista kaikille, jotka haaveilevat lastenhoitajan työstä.”

Keikkailu rakentaa ammattitaitoa

Viimeiset kuusi kuukautta ovat olleet Juhanille äärettömän opettavaisia. Tutustumispäivien jälkeen Juhani on keikkaillut Seuren kautta eri päiväkodeissa kolmena päivänä viikossa. Oman jaksamisen kannalta keikkailussa parasta on ollut vapaus valita, kuinka paljon työtä viikossa tekee. Keikkailu on ollut muutenkin hyödyllistä, kun on päässyt tutustumaan useisiin päiväkoteihin ja nähnyt erilaisia tapoja tehdä työtä. Näiden oppien avulla oman ammatillisen identiteetin rakentaminen on ollut helpompaa.

Juhanille lastenhoitajan työssä tärkeintä ovat lapset ja se, että saa olla mukana tekemässä itselle merkityksellistä työtä. Työpäivissä lasten aitous on läsnä, ja palkitsevinta onkin nähdä, kun ensimmäisiä päiviä päiväkodissa viettävä lapsi tulee osaksi ryhmää ja luottamus aikuisiin alkaa syntymään. Tällaisissa hetkissä oman työn tärkeys korostuu.

”On ollut mahtavaa kokea, kuinka nopeasti lapset hyväksyvät minut osaksi ryhmäänsä ja muistavat minut, jos tulen uudestaan keikalle samaan päiväkotiin. Mieleenpainuvin kerta oli yhdessä päiväkodissa, jossa olin tehnyt aikaisemmin yhden työpäivän. Mennessäni noin kuuden viikon päästä uudestaan samaan päiväkotiin tuli yksi lapsi juosten vastaan, antoi minulle ison halin ja sanoi, kuinka kivaa on, että tulin uudestaan. Olin hämmästynyt, että lapsi muisti minut.”

Nauru kuuluu jokaiseen työpäivään

Lasten parissa työskentelyssä on paljon hyviä puolia, ja varmaa ainakin on, että työpäivät kuluvat nopeasti. Nauru ja vitsailu kuuluvat oleellisesti päiviin, ja päivän aikana kuulee, jos jonkinlaisia tarinoita ja juttuja. Hauskinta ovat olleet lapsien Juhanista käyttämät nimet, joita hän on omaksi ilokseen kerännyt talteen.

”Minua on kutsuttu päiväkodeissa jo kymmenillä nimillä. Lapset eivät aina muista nimeäni tai muistavat sen vähän väärin. Minua on kutsuttu muun muassa Juviksi, Jyveksi, Johannaksi, Juhaksi, Haniksi ja pitkäksi mieheksi. Kerran yksi lapsi kutsui minua setämieheksi, ja siinä oli itsellä naurussa pitelemistä.”

Varhaiskasvatuksen tutustumista ja lastenhoitajan työtä Juhani suosittelee lämpimästi muillekin. Vaikka työ on välillä hektistä, on päiväkodissa työskentely antoisaa. Parhaiksi hetkiksi Juhani kuvailee lasten päiväunien jälkeisen ajan. Silloin lapset palailevat vielä vähän unisina leikkiensä pariin ja itse on ehtinyt juoda kupin kahvia

”Jos yhtään harkitset lastenhoitajan työtä, lähde rohkeasti kokeilemaan työtä tutustumisen kautta. Tärkeintä on luottaa itseensä ja hypätä mukaan. Hyvin se menee”, Juhani kannustaa. Lue lisää työhön tutustumisesta.

Tiesitkö, että keikkatyö sopii moneen eri elämäntilanteeseen?

Seure tarjoaa työelämääsi vapautta ja varmuutta. Meillä voit päättää itse mitä teet, missä teet, milloin teet ja kuinka paljon. Lue lisää keikkailusta eri elämäntilanteissa.

Riitta nauttii keikkatyön vapaudesta!

Taiteilija ja muusikko Riitta Leivo on työskennellyt Seuren kautta päiväkodeissa jo reilun kymmenen vuoden ajan. Työnteko jatkuu vielä eläkeiän ylittämisen jälkeenkin. Lue Riitan haastattelu.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.