Tikkurilan päiväkoti – “Yhdessä olemme enemmän”

Vuoden parhaaksi valitussa työpaikassa panostetaan ihmisiin: lasten ja henkilöstön hyvinvointiin. Päiväkodin kaksi johtajaa satsaavat siihen, että jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi.

Tikkurilan päiväkoti valittiin vuoden 2023 parhaaksi varhaiskasvatuksen työkohteeksi.

Pöydän ääreen istahtaa kaksi iloista pomoa ja yksi iloinen seurelainen.

– Täällä huomasi heti vilpittömyyden ja sen, että ihmisistä välitetään, muistelee Sanni Ahlqvist ensihetkiään Tikkurilan päiväkodissa.

Kahdella pomolla riittää puolestaan kiitoksia Sannille. Ahlqvist on seurelainen oppisopimusopiskelija, joka on opintiensä alusta saakka saanut aivan mahtavaa palautetta Tikkurilan päiväkodin jokaisesta ryhmästä.

Yhdessä Vantaan suurimmista päiväkodeista päiväkodin johtaja Marika Haaparannan vastuulla on talous ja henkilöstö ja päiväkodin johtaja Sari Ikonen-Polamo vastaa pedagogiikasta ja asiakkuuksista.

Tikkurilan päiväkodissa on panostettu siihen, että ison talon toiminta on sujuvaa ja selkeää. Vaivannäkö ei ole jäänyt huomaamatta seurelaisilta, jotka valitsivat Tikkurilan päiväkodin vuoden 2023 parhaaksi varhaiskasvatuksen työkohteeksi.

“Parhaita johtajia, mitä voi olla päiväkodissa”

Näin seurelaiset kuvailevat Tikkurilan päiväkotia:

“Aina hyvä vastaanotto, hyvä perehdytys ja selkeät toimintatavat, meni mihin ryhmään tahansa.”

“Päiväkodin johtajat ovat parhaita johtajia, mitä voi olla päiväkodissa, ja päiväkodin työntekijät ovat ystävällisiä kaikille sijaisille ja kohtelevat heitä hyvin. Tikkurilan päiväkotiin aina mukava mennä töihin.”

Marika Haaparanta ja Sari Ikonen-Polamo, millaisia johtajia te siis olette?

– Me ollaan hyvä kokonaisuus. Yhdessä enemmän kuin erikseen, Ikonen-Polamo sanoo.

– Olemme läsnä ja kuuntelemme, Haaparanta lisää.

Kaksikko kertoo luoneensa työpaikalleen selkeät johtamisen rakenteet, joista kaikki Tikkurilan päiväkodissa ovat tietoisia. Selkeys toistuu niin pomojen kuin oppisopimusopiskelija Ahlqvistinkin puheissa.

Seuresta avuksi tuleva sijainen on aamun kiireessäkin helppo perehdyttää päivän kulkuun, kun toimintatavat ovat niin selkeät ja selvät kaikille talossa työskenteleville.

Pienet suuret asiat merkitsevät

Tikkurilan päiväkodissa taloon tuleva seurelainen otetaan lämpimästi vastaan. Hyvässä vastaanotossa on kyse ihmisen kohtaamisesta ja pienistä, mutta tärkeistä asioista:

Tikkurilan päiväkodissa seurelaiset otetaan lämpimästi vastaan.

Päiväkodin ja keikkalaisen arkeen kuuluvat nopeastikin vaihtuvat tilanteet: sijainen on tilattu tiettyyn ryhmään, mutta päivän edetessä apua tarvitaankin toisaalla.

Näissä hetkissä Haaparanta ja Ikonen-Polamo tekevät kaikkensa, jotta ihminen ei koe itseään jonkinlaiseksi heittopussiksi.

– Emme jätä asiaa ryhmän henkilökunnan viestin varaan, vaan menemme itse ryhmään keskustelemaan ja sopimaan asiasta keikkalaisen kanssa. Näin kaikille tulee tyytyväisempi olo, Ikonen-Polamo kertoo.

Toimivassa työyhteisössä ongelmia ei lakaista maton alle

Jokaisella työpaikalla, myös vuoden parhaaksi valitulla, tulee vastaan hankalia tilanteita.

– Meillä on Sarin kanssa sellainen toimintatapa, että epäkohtiin puututaan. Asiat otetaan puheeksi eikä lakaista jonnekin maton alle, Haaparanta sanoo.

– Kaikenlaisia ristiriitatilanteita tulee. Se ei ole se juttu, ettei niitä tulisi, vaan se, että ne selvitetään yhdessä, Ikonen-Polamo pohtii.

Tärkeintä on, ettei ketään jätetä hankalassa tilanteessa yksin.

Arjen kohtaamiset. Se, että on tavoitettavissa. Että jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi ja olla mukana talon arkipäiväisten asioiden kehittämisessä, Haaparanta listaa työyhteisössä oleellisia asioita.

– Myös sillä on väliä, miten me kohtaamme lapset ja tervehdimme. Tässä me näytämme esimerkkiä ja saamme aikaiseksi sellaista pedagogiikkaa, mitä me haluamme.

Tikkurilan päiväkoti on seurelaisten mielestä vuoden 2023 paras varhaiskasvatuksen työkohde! Katso haastattelu videolta Seuren YouTubesta.

Tikkurilan päiväkoti

Tikkurilan keskustassa sijaitseva Tikkurilan päiväkoti valmistui vuonna 2019 Vantaan suurimmaksi päiväkodiksi. Päiväkodissa on kahdeksan kotipesää, joista jokaisessa on kaksi lapsiryhmää. Kansainvälisessä päiväkodissa on lapsia 25 eri maasta. Tikkurilan päiväkoti on avoinna joka arkipäivä klo 5.30–22.00.

Osoite: Neilikkatie 3, 01300 Vantaa

Organisaatio: Vantaan kaupunki

Kenelle: Varhaiskasvatuksen lastenhoitajille, opettajille ja avustajille.

Tikkurilan päiväkoti valittiin vuoden 2023 parhaaksi varhaiskasvatuksen työkohteeksi.

Vuoden paras työkohde -kampanja juhlii upeita työyhteisöjä ja hyvää johtamista – tekijöitä, jotka saavat seurelaiset viihtymään ja voimaan hyvin työssään. Vuoden paras työkohde -tunnustus on kiitos työhyvinvoinnin eteen tehdystä hyvästä työstä.

Tutustu työkohteisiin