Aamulähdöt tuovat joustoa elämään

Kun päiväkodin, koulun tai kotihoidon vakituinen työntekijä joutuu yllättäen jäämään kotiin, on aika kutsua apuun seurelainen. Näitä nopeasti tarjolle tulevia työvuoroja kutsutaan meillä Seuressa aamulähdöiksi ja niitä on runsaasti tarjolla joka päivä.

Iltapäivät ja varsinkin aamut ovat keikkailevalle seurelaiselle kiireistä aikaa, sillä silloin uusia työvuoroja tulee runsaasti tarjolle. Aamun ensihetket ja iltapäivän kahvitauot ovatkin täydellisiä hetkiä olla OmaSeuressa nappaamassa itselleen parhaiten sopivat työvuorot.

Aamulähtöjen parhaita puolia on, että silloin työvuoron voi aidosti valita sen hetkisen fiiliksen ja arjen tilanteen mukaan. Näin toimii myös Katja Haataja, joka keikkailee meillä varhaiskasvatuksen ja palvelualojen työtehtävissä.

– Minulle keikkatyössä parasta on vapaus valita työtehtävät oman fiiliksen pohjalta. Jos ulkona sataa kaatamalla tai on muuten luvattu kurjaa ilma, valitsen sille päivälle keittiötyön. Jos taas aurinko paistaa, valitsen työn lapsiryhmässä varhaiskasvatuksen lastenhoitajana. Näin saan nauttia lasten kanssa ulkoleikeistä tai mahdollisesti lähteä retkelle heidän kanssaan, Katja kertoo.

Omaa työviikkoaan Katja suunnitteleekin mielellään viikko sekä päivä kerrallaan ja työvuoron valinta jää usein aamuun. Keikkatyön vapaus antaa hänelle mukavaa pelivaraa arjen suunnitteluun.

Aamulähtöjen määrä kasvussa

Aamulähdöt ovat yksi tärkeä osa keikkatyön tekemistä. Vuonna 2023 OmaSeureen auenneista työvuoroista 32 % aukesi 24 tunnin sisällä työvuoron alusta. Tänä vuonna tuo määrä on ollut kasvussa ja helmikuussa aamulähtöjen osuus oli lähes 40 %. Oletettavaa on, että aamulähtöjen osuus keikkatarjonnasta pysyy ennallaan tai kasvaa edelleen.

Oli kyseessä aamulähtö tai pidemmälle tulevaisuuteen varattava keikka, niin työvuoroja on meillä runsaasti tarjolla ihan jokainen päivä.

Milloin on hyvä hetki varata keikka?

Työvuoroja tulee tarjolle OmaSeureen eri työkohteilta ja toimialoilta vähän eri aikaan päivästä. Tilastojemme mukaan kuitenkin eniten uusia työvuoroja lisätään OmaSeureen iltapäivisin sekä aamuisin. Tällöin kannattaakin olla valmiina varaamaan itselle parhaiten sopivat työvuorot. Toimialakohtainen lista kertoo parhaat kellonajat aamulähtöjen varaamiseen.

  • Varhaiskasvatus: aamulla klo 6.00–7.00 sekä edellisenä iltapäivänä klo 12.00–14.00.
  • Opetus: aamulla klo 6.00–7.00 sekä edellisenä iltapäivänä klo 13.00–15.00.
  • Palvelualat: aamulla klo 8.00–9.00 sekä edellisenä iltapäivänä klo 13.00–14.00.
  • Sote-ala: aamulla klo 6.00–7.00 sekä edellisenä päivänä 7.00–15.00

Omaan keikkatarjontanäkymään pystyy meillä helposti vaikuttamaan OmaSeuressa. Omiin henkilökohtaisiin tietoihin voi lisätä talteen omat suosikkikohteet sekä haluamansa kaupungit, joiden alueelta haluaa keikkoja näkevän. Näin saa tarjolle laajimman mahdollisen työvuorotarjonnan ja valinnan voi tehdä sen mukaan, mikä itselle on mieluisinta, vaikkapa työmatkan helppouden tai entuudestaan tutun ja kivan työkohteen perusteella.