Vaihtamalla parani – Sami vaihtoi pakkasvaraston kotihoitoon

Lähihoitaja Sami Airikka on tehnyt työurallaan kaksi päätöstä, joiden ansiosta hän on nyt tyytyväinen seurelainen. Ensimmäinen oli alanvaihto ja toinen vakituisesta työstä irtisanoutuminen.

Varastopäällikkö vaihtaa alaa

Lapsena Samiin teki vaikutuksen enonsa työ kuorma-auton kuljettajana. Enonsa jalanjäljissä Sami päätyi itse muutamaksi vuodeksi ratin taakse hoitamaan muuttoja ja tavarakuljetuksia.

– Se ei ollut pidemmän päälle minun juttuni, Sami toteaa.

Kuskin työ vaihtui varastohommiin, joissa Sami eteni esihenkilötehtäviin ja päälliköksi. Varastopäällikön töissä kypsyi ajatus uudesta alanvaihdosta. Pakkasvaraston varastopäällikkö lähti opiskelemaan lähihoitajaksi.

Vastavalmistuneena lähihoitajana työpaikka löytyi kotihoidosta. Kolmen vuoden jälkeen oli aika seuraavan urasiirron. Työ kotihoidossa pysyi, mutta työn tekemisen tapa muuttui.

Parempaa sote-työtä rakentamassa

Sami haki ja hänet valittiin Seuren VaraTiimit -projektiin. Projektissa Seuressa työskentelevät lähihoitajat ja sairaanhoitajat testaavat erilaisia työsuhdemuotoja. Tavoitteena on ei enempää eikä vähempää kuin tehdä parempaa työelämää.

Sami on käynyt vuoden aikana keikalla lähes 50 eri työkohteessa. Projektin loppusuoralla Sami ja kollegat ovat ynnäilleet kokemuksiaan.

– Tuntuu ihan uskomattomalta, mitä kaikkea ollaan saatu aikaiseksi. Olen oppinut uutta ja päässyt jakamaan omaa tietoani, Sami iloitsee.

Mies pyöräilee sinisessä takissa aurinkoisena syyspäivänä.

Sami harrastaa kesäisin maantiepyöräilyä. ”Aiemmin repertuaariin kuului myös alamäkipyöräily, mutta tuli yksi kipeä kaatuminen ja siihen se jäi”, Sami nauraa.

Tänään Haaga, huomenna Maunula, ensi viikolla Suutarila. Kotihoidon lähihoitajan työ vie Samia ympäri Helsinkiä – kuten myös pyöräily.

– Suosikkireittini kulkee kotoa Ogelista Viikin luonnonsuojelualueen kautta rantoja myötäillen Herttoniemeen ja sieltä Mustikkamaan kautta Kalasatamaan, Sami kertoo ja nauraa, että talvella sohva vie voiton pyörän selkään hyppäämisestä.

Sohvan lämmössä Sami viihtyy koukuttavien sarjojen sekä elokuvien parissa.

Linnunradan käsikirja liftareille on kestosuosikki, ja tuoreimmista leffoista Oppenheimer on jäänyt mieleen. Seuren pikkujouluissa kävimme tiimin kanssa katsomassa Kaurismäen Kuolleet lehdet.

Seurelaisten Ystäväkirjassa Sami Airikka

Lapsuuden haaveammattisi

Palomies, rallikuski, rekkakuski. Nämä muuttuivat lapsena nopeasti.

Lempipaikkasi

Melkein mikä tahansa, missä on lämmintä.

Mottosi

Minulla on tähän vähän nörttivastaus: 42.

Salainen paheesi

Mätitahna on hyvää. Se tuntuu olevan asia, joka jakaa mielipiteitä.

Erityistaitosi

Määrätyissä asioissa minulla on uskomattoman hyvä muisti. Töissä voin muistaa ovikoodit ja osoitteet, tieto vain jää päähän. Töissä usein sanotaankin, että kysytään Samilta, kun ei jaksa avata tietokonetta. Kääntöpuolena on se, että joitakin toisia asioita, kuten nimiä, en meinaa muistaa sitten millään.

Mikä on parasta elämässäsi juuri nyt?

Jokapäiväinen arki. Kun töissä viihtyy, illallakin on hyvä mieli. Se on hienoa, kun voi jättää työt siihen, kun astuu ovesta ulos eikä tarvitse miettiä sen enempää. Olen tyytyväinen alanvaihtooni. Varastopäällikkönä työni oli stressaavampaa.

Viimeisin hauska sattumus töissä

Olin kotikäynnillä aika muistamattoman mummelin luona, ja hän oli kova kahvittelija. Hän kysyi käynnin aikana 30 kertaa, ehtisikö keittää kahvit. Kun vastasin samaan kysymykseen kolmattakymmenettä kertaa, alkoi jo vähän hymyilyttää.

Mitä arvostat työkavereissasi?

Sitä, että kun keikkalaisena tulen töihin, minulta kysytään, tarvitsenko apua. Hyvä työilmapiiri on kaiken A ja O.

Mikä on parasta Seuressa?

Oma vapaus valita keikkoja. Vapaus valita omia suosikkipaikkoja. Joustavat työajat. Jos on tarvetta arkivapaalle, voin ottaa viikonlopputyön.

Kumman valitset, Sami?

Seurelaisten Ystäväkirja kertoo ihmisistä #hyvässäseuressa – elämästä, työstä ja kaikesta siltä väliltä. Tämä on Seurelaisten Ystäväkirjan kolmas osa.

Sinua saattaisi kiinnostaa