Varahenkilö työskentelee siellä, missä tarve on suurin

Järvenpääläisen Ville Kettusen puhelimeen kilahtaa tavallisesti puolenpäivän jälkeen viesti. Vaihtelevuutta ja vapautta työelämässä arvostava Ville on Seuren kiertävä varahenkilö Helsingin kaupungin kotihoidossa. Saapunut viesti kertoo hänelle aina seuraavan päivän työvuoron tiedot ja kohteen.

– Tykkään liikkua ja tehdä, joten tällainen työskentelyn muoto sopii itselleni mainiosti, Ville kertoo omasta näkökulmastaan.

Kiertävä työntekijä on tavallisesti niin sanottu varahenkilö, jota Seure sijoittelee kulloisenkin tarpeen sekä työntekijän ja asiakkaan kanssa sovittujen määritysten pohjalta. Lähtökohtaisesti varahenkilö on aina siellä, missä päiväkohtainen tarve on suurin.

Hoitoala vei mennessään

Ensikosketuksensa hoitotyöhön Ville sai toimiessaan varusmiespalveluksen aikana lääkintämiehenä. Tämän jälkeen hän hakeutui opiskelemaan, suoritti sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Pohjois-Karjalan ammattiopistossa ja työskenteli useamman vuoden kotihoidon parissa Joensuussa ja Mikkelissä.

Seuressa Ville aloitti 2016 ja on siitä lähtien toiminut kiertävissä varahenkilötehtävissä, ensin määräaikaisena ja sittemmin vakituisessa työsuhteessa. Tällä hetkellä hän työskentelee ensisijaisesti Helsingin läntisessä kotihoidossa, mutta on aiemmin tehnyt vuoroja myös esimerkiksi Itä-Helsingissä ja Espoossa. Mahtuupa matkan varrelle pidempi työrupeama Keski-Uudellamaallakin. Vaikka vaihtelua kohteiden ja alueiden osalta on ollut, yksi yhteinen tekijä löytyy helposti.

– Olit missä tahansa, niin samaa työtä se kuitenkin on, Ville summaa.

Kiertävänä saa keskittyä omaan perustekemiseen

Perehdytyksen osalta Ville kertoo saaneensa hyvät eväät työskentelyä varten. Hän huomauttaa kuitenkin, että merkittävä tekijä varahenkilön tehtävässä pärjäämisessä on oma avoin asennoituminen.

– Se vaatii totuttelua, ettei välttämättä tiedä kaikkea etukäteen, sekä mukautumiskykyä vaihteleviin tilanteisiin. Työkohteilla on erilaisia käytäntöjä vaikkapa aamupalaverien tai sijaisten opastuksen suhteen.

Välillä suunniteltuun päivän kulkuun voi tulla yllättäviä muutoksia, vaikkapa ylimääräisiä asiakaskäyntejä, mutta näistä tilanteista selviää Villen mukaan juuri hyvällä sopeutumisvalmiudella. Vaihtelevuuden ohella häntä motivoi varahenkilötyössä myös eräänlainen helppous.

– Kotihoidossa sijaisilla ei ole omia asiakkaita, joten suurempia paperitöitä ei tule tehtäväksi normaalien käyntikirjausten lisäksi. Sijaisena saa keskittyä tekemään perustyönsä hyvin.

Mahdollisuus työskennellä joustavasti omien toiveiden sekä tarpeiden puitteissa on Villelle tärkeä tekijä arjen suunnittelussa ja sujumisessa myös töiden ulkopuolella. Perheelliselle miehelle arkiaamut ovat tällä hetkellä luontevin ajankohta työnteolle, sillä ne istuvat koko perheen päivärytmiin. Tulevaisuudessa voi kuitenkin olla myös toisin.

– Kunhan lapset kasvavat, niin voihan olla, että tekee välillä mieluummin vaikkapa iltavuoroja, Ville pohtii.

Kokemus tuo varmuutta – myös varahenkilölle

Kuten todettu, työkohde ja asiakkaat voivat vaihdella päivittäin, mutta työ itsessään pysyy samana. Varahenkilölle riittävä kokemus omasta alasta ja työtehtävästä on oikean asenteen ohella tärkeimpiä yksittäisiä seikkoja kiertävässä työssä menestymisen kannalta.

– Tähänkin työhön tulee lopulta rutiinia, joka auttaa sopeutumaan työn rytmiin.

Kaikille kiertävä työ ei sovi. Villen mukaan se vaatii tekijältään sopivaa kombinaatiota luonnetta, motivaatiota ja mukautumiskykyä. Vaihtelevista työympäristöistä ja -yhteisöistä innostuvalle varahenkilönä toimiminen voi kuitenkin tarjota paljon enemmän kuin perinteinen työsuhde.

Mikä varahenkilö?

Varahenkilöstössä työskentely sopii silloin, kun työssä halutaan kuukausipalkkaisen työsuhteen ennakoitavuutta. Seuren varahenkilöstölle työvuorot tehdään 3 viikon jaksoissa ja viikkotuntimäärä voidaan räätälöidä. Työkohde sen sijaan voi vaihtua jopa päivittäin. Työsuhteita on tarjolla muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollossa, ruokapalvelualalla sekä varhaiskasvatuksessa.

Lue lisää varahenkilön työstä. 

Tällä hetkellä Seure rekrytoi varahenkilöitä erityisesti Helsingin soteen.