Palautumisen jalo taito – vältä tämä yleinen virhe

Työstä palautuminen on tärkeä keino pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Valitettavasti moni meistä sortuu yleiseen virheeseen, joka vaikeuttaa palautumista merkittävästi. Vältä tämä virhe ja opi palautumisen jalo taito vinkkiemme avulla.

Työstä palautuminen tarkoittaa sitä, että annat itsellesi mahdollisuuden levätä ja ladata akkuja työn vastapainoksi.

– Olennaista on päästää irti työasioista työpäivän päätteeksi, sanoo työhyvinvoinnin ja työterveyden kysymyksiin erikoistunut Seuren erityisasiantuntija Krista Kuurila.

Palautuminen on olennainen osa stressin hallintaa ja oman toimintakyvyn ylläpitämistä. Jos palautuminen kärsii, pian kärsii myös oma hyvinvointi ja työteho.

Ota mikrotauot tavaksesi

Moni meistä sortuu paahtamaan koko työpäivän täysillä ilman taukoja ja kunnollista lounasta. Tämä on virhe, jota meidän pitäisi oppia välttämään.

Työskentelemällä tauotta emme anna aivoillemme ja kehollemme mahdollisuutta rentoutua ja kerätä voimia seuraavaa tehtävää varten. Kuvittelemme olevamme tehokkaita, vaikka näin toimimalla teemme hallaa omalle työkyvyllemme.

”Kun jo työpäivän aikana huolehtii palautumisesta, kaikki palautumisen taakka ei jää työpäivän jälkeiseen aikaan.”

Krista Kuurila

– Kun jo työpäivän aikana huolehtii palautumisesta, kaikki palautumisen taakka ei jää työpäivän jälkeiseen aikaan, Kuurila opastaa.

Palautuminen työpäivän jälkeen käynnistyy nopeammin ja tehokkaammin, kun työpäivän aikana on muistanut välillä hengähtää.

Lue lisää: Töissä saa ja kuuluu viihtyä

Kuurila neuvoo ripottelemaan työpäivään useita mikrotaukoja. Mikrotauko on lyhyt, esimerkiksi minuutin mittainen tauko, jonka aikana irrottaudutaan hetkeksi työstä. Mikrotauolla voit esimerkiksi sulkea silmät, katsoa ulos ikkunasta, jaloitella tai venytellä.

Töiden vastapainoksi jotakin ihan muuta

Välittömästi työpäivän jälkeen Kuurila pyrkii tekemään jotakin, jolla ajatukset saa pois työstä.

– Kun teen näyttöpääte- ja ajattelutyötä, tarvitsen vastapainoksi jotakin fyysistä tekemistä. Kesällä se on puutarhatöitä ja pitkiä kävelyitä, talvella käsitöitä.

Lue lisää: Vinkit kesään

Yhtä oikeaa tapaa palautumiseen ei ole, vaan jokainen voi kokeilemalla löytää itselleen sopivimman keinon. Kuurila neuvoo peilaamaan palautumista omaan työhön. Mikä on sopivan erilaista työhön verrattuna? Mikä tuo itselle hyvän olon?

Tällaisia asioita voivat olla metsään meneminen, perheen kanssa puuhailu, liikunta, kulttuuritapahtuma, kirjan lukeminen, ystävien tapaaminen tai omien ajatusten parissa oleminen. Olemme kaikki erilaisia, ja meillä on myös oma tapamme palautua.

Ovatko perusasiat kunnossa?

Palautumista edistävät myös terveelliset elintavat. Riittävä uni, liikunta ja monipuolinen ravinto auttavat kehoa ja mieltä palautumaan tehokkaasti. Lisäksi hyvät sosiaaliset suhteet ja ajan viettäminen läheisten kanssa tukevat hyvinvointia.

– Huomaan, että aivot toimivat paremmin, kun syö kasviksia suklaan sijaan, Kuurila nauraa.

Me ihmiset usein tiedämme, mikä meille olisi hyväksi, mutta emme silti toimi omaksi parhaaksemme. Olisiko Kuurilalla neuvoa tämän haasteen selättämiseen?

”Ota palautumiseen liittyvä haaste vastaan yhdessä hyvän työkaverin kanssa.”

Krista Kuurila

– Yhteisössä on voimaa. Jos löytyy vaikka hyvä työkaveri tai ystävä, jonka kanssa ottaisi työhyvinvointiin ja palautumiseen liittyvän pienen haasteen yhdessä vastaan. Ryhmähenki tai ryhmän paine voisi auttaa, Kuurila kannustaa.

Sinua voisi myös kiinnostaa