Erityiskoulunkäyntiavustaja on lapsen tuki ja turva – Hamdi Salad päätyi työhönsä perehdytyksen kautta

Erityiskoulunkäyntiavustaja Hamdi Salad nauttii työstään lasten parissa. Seuren perehdytys antoi hänelle rohkeutta ja tietotaitoa työskennellä erityistä tukevia tarvitsevien lasten kanssa.

Oman onnistumisen näkee lapsen silmistä.

– Minun työssäni paras palkinto on se, kun näen lapsesta, että olen osannut tarjota hänelle oikean avun, kertoo erityiskoulunkäyntiavustaja Hamdi Salad.

Työssään Salad avustaa vaikeimmin vammaisia koululaisia. Polku erityiskoulunkäyntiavustajan työhön kulki Seuren järjestämän perehdytyksen kautta.

Kokemus henkilökohtaisena avustajana työskentelystä sai hakemaan perehdytykseen

Salad kiinnostui koulunkäyntiavustajan työstä oltuaan kotona kahden lapsen kanssa. Osittainen töihin paluu tuli ajankohtaiseksi, kun esikoinen meni päivähoitoon.

Kaksoistutkinnon suorittanut merkonomi työskenteli valmistumisensa jälkeen henkilökohtaisena avustajana. Viimeisimmässä työssään ennen äitiyslomaa Salad toimi iltapäiväkerhossa pienen tytön henkilökohtaisena avustajana.

Kokemus jäi mieleen ja antoi Saladille kipinän hakea autismi- ja kehitysvammaopetuksen perehdytykseen alkuvuodesta 2020.   

Erityiskoulunkäyntiavustaja on kysytty osaaja

Perehdytys antoi Saladille rohkeutta ja itsevarmuutta työhön.

– Perehdytys oli kattava ja laaja. Kouluttaja oli selkeä ja kertoi konkreettisesti erilaisista työssä vastaan tulevista tilanteista, Salad kertoo.

Teoriaosuus antoi Saladin mielestä hyvät valmiudet käytännön harjoitteluun Saunalahden koulussa.

Onnistuneen harjoittelun jälkeen Salad aloitti erityiskoulunkäyntiavustajan työt Seuressa. Menestyksekkäästi suoritetusta harjoittelusta kieli se, että Saladia toivottiin heti harjoittelukoululle töihin.

Perehdytys sopii monille ja tarjoaa hyödyllistä tietoa

Erityiskoulunkäyntiavustaja Salad suosittelee autismi- ja kehitysvammaopetuksen perehdytystä ensisijaisesti henkilölle, joka on kiinnostunut työskentelemään erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa.

– Toisaalta suosittelen perehdytystä lämpimästi myös yleisopetuksen koulunkäyntiavustajina työskenteleville. Tiedosta on ihan varmasti hyötyä. Perehdytys avaa silmiä ja saattaa jopa innostaa työhön erityislasten pariin, Salad vinkkaa.

Viime aikoina Salad on työskennellyt Seuren kautta erityiskoulunkäyntiavustajana Mellunmäen ala-asteen koulussa. Koululla on tullut puheeksi myös opettajan sijaisuuksien tekeminen Saladille tutuilla luokilla.

– Jos mahdollisuus tulee tarjolle, aion lähteä kokeilemaan.

Tähtäimessä sosionomiksi tai kätilöksi opiskelu

Pidemmällä tulevaisuudessa Saladin mielessä siintää kokopäiväisesti työskentely sitten, kun myös kuopus menee päivähoitoon. Toistaiseksi työn ja perhe-elämän yhdistäminen on onnistunut hyvin. Salad on tehnyt keikkoja silloin, kun hänen puolisonsa tai sukulaisensa ovat hoitaneet kuopusta.

Antoisa työ lasten parissa on saanut Saladin pohtimaan jatko-opintoja. Yksi vaihtoehto olisi kouluttautuminen sosionomiksi, mutta sen kanssa tasaväkisesti kilpailee kätilön opinnot.

– Valinta on vaikea, ja minulla on ollut kova pohdinta käynnissä jo pitkään, Salad naurahtaa.

Perehdytys autismi- ja kehitysvammaopetukseen

  • Perehdytys sisältää teoriamateriaalin ja siihen perustuvan ennakkotehtävän, alkuhaastattelun, kaksi perehdytyspäivää autismi- ja kehitysvammaopetusta järjestävässä koulussa sekä loppukeskustelun.
  • Perehdytykseen valitaan hakijoiden joukosta soveltuvimmat.
  • Hakijalta edellytetään kykyä ja halua toimia turvallisena ja luotettavana aikuisena oppilaille.
  • Eduksi on, jos hakijalla on kokemusta lapsi- tai nuorisoryhmien ohjaamisesta.
  • Onnistuneesti suoritetun perehdytyksen jälkeen hakija pääsee työskentelemään Seuren kautta pääkaupunkiseudun koulujen autismi- ja kehitysvammaopetuksessa.
  • Seuren työntekijällä on mahdollisuus halutessaan edelleen syventää omaa osaamistaan erilaisissa Seuren tarjoamissa koulutuksissa.

Perehdytyksiä järjestetään vuoden aikana useita. Kun haku perehdytykseen alkaa, ilmoitus julkaistaan Seuren verkkosivuilla avoimissa työpaikoissa.

Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.