Erityiskoulunkäynninohjaaja on lapsen tuki ja turva – Hamdi Salad päätyi työhönsä tutustumisen kautta

,

Erityiskoulunkäynninohjaaja Hamdi Salad nauttii työstään lasten parissa. Seuren järjestämä tutustuminen antoi hänelle rohkeutta ja taitoa työskennellä erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa.

Oman onnistumisen näkee lapsen silmistä.

– Minun työssäni paras palkinto on se, kun näen lapsesta, että olen osannut tarjota hänelle oikean avun, kertoo erityiskoulunkäynninohjaaja Hamdi Salad.

Työssään Salad avustaa vaikeimmin vammaisia koululaisia. Polku erityiskoulunkäynninohjaajan työhön kulki Seuren järjestämän rekrytoivan tutustumisen kautta.

Kokemus henkilökohtaisena avustajana työskentelystä sai hakemaan tutustumiseen

Salad kiinnostui koulunkäynninohjaajan työstä hänen oltuaan kotona kahden lapsen kanssa. Osittainen töihin paluu tuli ajankohtaiseksi, kun esikoinen meni päivähoitoon.

Kaksoistutkinnon suorittanut merkonomi työskenteli valmistumisensa jälkeen henkilökohtaisena avustajana. Viimeisimmässä työssään ennen äitiyslomaa Salad toimi iltapäiväkerhossa pienen tytön henkilökohtaisena avustajana.

Kokemus jäi mieleen ja antoi Saladille kipinän hakea autismi- ja kehitysvammaopetukseen tutustumisen kautta alkuvuodesta 2020.

Erityiskoulunkäynninohjaaja on kysytty osaaja

Tutustuminen antoi Saladille rohkeutta ja itsevarmuutta työhön.

– Tutustuminen oli kattava ja laaja. Kouluttaja oli selkeä ja kertoi konkreettisesti erilaisista työssä vastaan tulevista tilanteista, Salad kertoo.

Teoriaosuus antoi Saladin mielestä hyvät valmiudet käytännön harjoitteluun Saunalahden koulussa.

Onnistuneen harjoittelun jälkeen Salad aloitti erityiskoulunkäynninohjaajan työt Seuressa. Menestyksekkäästi suoritetusta harjoittelusta kieli se, että Saladia toivottiin heti harjoittelukoululle töihin.

Tutustuminen sopii monille ja tarjoaa hyödyllistä tietoa

Salad suosittelee autismi- ja kehitysvammaopetuksen rekrytoivaa tutustumista ensisijaisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa.

– Toisaalta suosittelen tutustumista lämpimästi myös yleisopetuksen koulunkäynninohjaajina työskenteleville. Tiedosta on ihan varmasti hyötyä. Tutustuminen avaa silmiä ja saattaa jopa innostaa työhön erityislasten pariin, Salad vinkkaa.

Tähtäimessä sosionomiksi tai kätilöksi opiskelu

Pidemmällä tulevaisuudessa Saladin mielessä siintää kokopäiväisesti työskentely sitten, kun myös kuopus menee päivähoitoon. Toistaiseksi työn ja perhe-elämän yhdistäminen on onnistunut hyvin. Salad on tehnyt keikkoja silloin, kun hänen puolisonsa tai sukulaisensa ovat hoitaneet kuopusta.

Antoisa työ lasten parissa on saanut Saladin pohtimaan jatko-opintoja. Yksi vaihtoehto olisi kouluttautuminen sosionomiksi, mutta sen kanssa tasaväkisesti kilpailee kätilön opinnot.

– Valinta on vaikea, ja minulla on ollut kova pohdinta käynnissä jo pitkään, Salad naurahtaa.

Tutustumisrekrytointi autismi- ja kehitysvammaopetukseen

Tutustuminen on tapa hakea Seureen töihin silloin, kun henkilö on soveltuva ja motivoitunut tehtävään, mutta alan koulutusta tai työkokemusta ei ole. Jaksolle haetaan samaan tapaan kuin työpaikkoihin ja tutustumaan valitaan hakijoiden joukosta soveltuvimmat.

Tutustuminen sisältää teoriamateriaalin ja siihen perustuvan ennakkotehtävän, alkuhaastattelun, kaksi tutustumispäivää autismi- ja kehitysvammaopetusta järjestävässä koulussa sekä loppukeskustelun. Tutustuminen on molemminpuolista. Sen aikana hakija tutustuu käytännön tekemiseen ja hän voi pohtia, miten työ hänelle urana sopisi. Työnantaja puolestaan arvioi hakijan motivaatiota ja kyvykkyyttä toimia tehtävässä, kuten esimerkiksi sitä kuinka aktiivisesti hän tarttuu toimeen tai ottaa kontaktia lapsiin.

Onnistuneesti suoritetun tutustumisen jälkeen hakija pääsee työskentelemään Seuren kautta pääkaupunkiseudun koulujen autismi- ja kehitysvammaopetuksessa. Tutustumisrekrytointeja järjestetään myös päiväkotityöhön.

Töiden aloituksen jälkeen Seuren työntekijällä on mahdollisuus halutessaan edelleen syventää omaa osaamistaan erilaisissa Seuren tarjoamissa koulutuksissa.

Rekrytoivia tutustumisia järjestetään useita vuosittain. Kun haku tutustumiseen alkaa, ilmoitus julkaistaan Seuren verkkosivuilla avoimissa työpaikoissa.

Saatat olla kiinnostunut näistä

Tilaa uutiskirjeemme