Työpaikat Abeille ja välivuodeksi

Mistä töitä kun koulu loppuu? Kauttamme työskentelee vuosittain satoja koulunsa päättäviä.

Onko ylioppilaskirjoitusten jälkeen edessäsi tauko tai välivuosi, tai odotatko armeijan alkua? Työ lastenhoitajana tai koulunkäyntiavustajana voi olla paras tapa aloittaa työelämässä.

Seuren kautta voit työskennellä pääkaupunkiseudun päiväkodeissa varhaiskasvatuksen lastenhoitajana tai avustajana sekä peruskouluissa koulunkäyntiavustajana.

Työt voit aloittaa nopeasti ja työskennellä kesään asti, tai varmistaa työt koko välivuodeksi. Koulujen ja päiväkotien loma-aikoina emme tarjoa töitä.

Työskentelyn tavaksi voit valita joko määräaikaisen työsuhteen, jolloin töitä on jokaisena arkipäivänä, tai keikkatyön, jolloin voit itse valita milloin ja kuinka usein työpäiviä teet.

Kuka voi hakea

Seure tarjoaa töitä nuorille. Työpaikat nuorille ja opiskelijoille ovat tehtäviä lasten parissa kouluissa ja päiväkodeissa. Voit siis hakea ilman alan koulutusta, jos olet muuten osaava ja aidosti motivoitunut työhön.

 • Sinun tulee olla täyttänyt 18 vuotta
 • Sinun tulee pystyä työskentelemään suomeksi (tai ruotsinkielisissä päiväkodeissa ruotsiksi)
 • Sinulla on kokemusta lasten tai nuorten kanssa toimimisesta. Tällaista kokemusta on esimerkiksi:
  • harrastustoiminta valmentajana tai kerho-ohjaajana tai vapaaehtoistyö lasten tai nuorten parissa vaikkapa urheiluseuran, seurakunnan, partion tai 4H-kerhon kautta
  • vastuullinen lasten hoitaminen / lasten vahtiminen omassa perheessä tai muualla
 • Hakijan tulee toimittaa rikostaustaote Seureen
 • Olet motivoitunut työskentelemään lasten parissa
 • Sinulla on rohkea työote: Saavut toimeliaasti uusiin työkohteisiin, tartut tehtäviin ja kysyt neuvoa silloin, kun sitä tarvitset

Näin haet

 • Tutustu tehtäviin ja päätä, haluaisitko työskennellä mieluummin koulussa vai päiväkodissa
 • Mieti kumpi työnteon tapa sinulle sopii paremmin:
  • Säännöllinen kk-palkkainen työsuhde yhdessä työkohteessa tai kiertäen sovitulla alueella
  • Joustava keikkatyö
 • Valitse haluamasi työ Seuren avoimista työpaikoista. Jos olet kiinnostunut useammasta työpaikasta, hae kiinnostavimpaan ja mainitse hakemuksessa, että olet kiinnostunut myös muista tehtävistä.
 • Jos kokemusta lasten parissa on kertynyt vain vähän tai jos päiväkotityö tai koulunkäyntiavustajan tuntuu vielä vieraalta, voit hakea myös tutustumishaun kautta.
 • Jos et ole varma siitä, mihin sinun kannattaisi hakea, voit hakea avoimen haun kautta. Suosittelemme kuitenkin hakemista suoraan avoimeen tehtävään.
 • Kirjoita hakemukseen tarkkaan osaamisesi ja kokemuksesi. Minkä ikäisten lasten parissa toimit ja minkälaisissa tilanteissa? Oliko tilanteessa lapsiryhmien ohjausta, vai oliko työ esimerkiksi vaipanvaihtoa, pukemista tai ulkoilua? Onko sinulla kokemusta erityislasten parista, kuten autismin kirjolla olevien tai kehitysvammaisten lasten parista?
 • Lähetä hakemus.

Tällaisia työtehtävät ovat

Lastenhoitaja vastaa päiväkodissa lasten hoidosta, kasvatuksesta ja opetuksesta. Työssä autat ja ohjaat lapsia päiväkotipäivän aikana. Käytännössä työ on lasten perushoitoa, askartelun ja leikkimisen ohjaamista, ulkoilun valvomista sekä lasten auttamista pukeutumisessa ja ruokailussa. Seuraat vastuullisesti lasten hyvinvointia päivän aikana ja keskustelet aktiivisesti niin lasten, vanhempien kuin kollegoidenkin kanssa. Lue lastenhoitajan työstä lisää ja vinkit lastenhoitajan työpäivään.

Koulunkäyntiavustaja ohjaa, motivoi ja tukee oppilaan oppimista, sekä pitää huolta oppilaan hyvinvoinnista koulupäivän aikana. Koulunkäyntiavustaja voi työskennellä yleisopetuksessa ryhmäavustajana tai erityisopetuksen pienryhmissä. Hän voi työskennellä myös erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden henkilökohtaisena avustajana tai kehitysvammaisten tai autisminkirjoon kuuluvien oppilaiden avustajana. Lue lisää koulunkäyntiavustajan työstä ja vinkit koulunkäyntiavustajan työpäivään.

Työnhaku tutustumisen kautta

Jos työ lasten parissa kiinnostaa, mutta kokemusta lasten parista on vain vähän, voit hakea työhön tutustumisrekrytoinnin kautta. Tutustumisjakson aikana tutustut työhön käytännössä ja saat valmiudet toimia Seuren keikkatyöntekijänä. Tutustumisrekrytointi sisältää itseopiskelua ja haastattelun sekä tutustumisjakson työkohteissa ja loppukeskustelun. Lue tutustumisjaksosta lisää.

Töihin ruotsinkielisiin päiväkoteihin

Seuren kautta voit työskennellä myös ruotsinkielisissä päiväkodeissa. Täydellistä ruotsintaitoa emme vaadi, tärkeintä on halu käyttää ja oppia kieltä lisää ruotsinkielisessä ympäristössä. Lue lisää: Arbete tillsammans med barn.