Koronatiedotus Seuren asiakkaille

Sivun viimeisin päivitys 1.3.2023.

THL:n kanta on, että koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta.


Jos Seuren työntekijä altistuu työssään koronavirukselle

Jos Seuren työntekijä on altistunut työssään koronavirukselle:

  • Soitathan ilmoituksen asiasta Seureen viipymättä numeroon 09 329 73100.
  • Nopeuttaaksesi prosessia ja estääksesi taudin etenemistä toivomme, että olet yhteydessä suoraan myös kohteessasi altistuneeseen Seuren työntekijään. Näet Keikkanetistä työvuoroon vahvistetun työntekijän puhelinnumeron, johon voit ottaa yhteyttä.
  • Jos emme ole tavoitettavissa puhelinilmoitusta varten, voit lähettää tiedon sähköpostitse asiakkuus@seure.fi. Jos ilmoitat asiasta Seureen sähköpostitse, sinun täytyy ehdottomasti ilmoittaa altistuksesta soittamalla työntekijälle.

Jos työpaikallasi on todettu koronavirustartunta (testi positiivinen) potilaalla, asiakkaalla tai henkilöstössä ja teet ilmoituksen epidemiologiselle laitokselle, niin toimita heille myös altistuneen Seuren työntekijän tiedot. Tarvittavat tiedot ovat henkilötunnus, nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero, osoite ja kotikunta. Nopeuttaaksesi prosessia voit ottaa itse yhteyttä Seuren työntekijään ja selvittää häneltä tarvittavat tiedot.

Seure peruu työntekijän mahdolliset työvuorot tartuntatautilääkärin määräämään karanteenin ajalta ja ohjeistaa työntekijän hakemaan tartuntatautipäivärahaa.

Jos Seuren työntekijällä todetaan koronavirustartunta

Koronaviruspositiivisen työntekijän tulee noudattaa oman kuntansa terveydenhuollon ohjeita karanteenista ja eristyksestä.

Koronaan sairastuneen kohdalla noudatetaan Seuren sairauspoissaolo-ohjeita.

Työntekijöitä on ohjeistettu ilmoittamaan tartunnasta välittömästi myös työkohteeseen, jos hän on työskennellyt kohteessa 1-2 vrk ennen oireiden alkamista. Työntekijöitä on ohjeistettu ilmoittamaan tartunnasta välittömästi myös työkohteeseen. Katso tästä Seuren ohje työntekijöille.

Seuren työntekijän perehdytys ja suojaaminen

Kun työpaikallesi tulee työvuoroon Seuren työntekijä, huolehdithan työhön perehdyttämisestä. Epidemia-aikana on tärkeää pitää huolta siitä, että Seuren työntekijä tietää, millaisilla toimenpiteillä sinun työpaikallasi pyritään estämään virusten leviämistä. Mahdolliset normaalista poikkeavat käytännöt on tärkeää käydä läpi perehdytyksessä, ja huolehtia siitä, että Seuren työntekijä saa käyttöönsä työpaikallasi käytettävät suojavarusteet.

Hengityssuojaimen tai kasvomaskin käyttö työpaikalla

Seuren työntekijät työskentelevät asiakkaan työnjohdon ja valvonnan alaisena. Työnjohdolliseen vastuuseen kuuluu työntekijöiden työturvallisuudesta huolehtiminen. Työnjohto eli Seuren asiakas arvioi, pitääkö työpaikalla käyttää hengityssuojaimia tai kasvomaskeja. Asiakas hankkii tarvittavat suojaimet työpaikkansa koko henkilöstölle, siis myös Seuren vuokratyöntekijöille.

Seure suhtautuu vakavasti koronavirusepidemian torjuntaan ja edellytämme työntekijöiltämme samaa. Jos työkohteessa on maskisuositus, niin suositus velvoittaa Seuren työntekijää käyttämään maskia. Jos työntekijä ei pysty käyttämään maskia terveydellisten syiden takia, vaihtoehtona voidaan harkita visiiriä.

Jos Seuren työntekijä kieltäytyy käyttämästä maskia tai vaihtoehtoisesti visiiriä ohjeistuksistanne ja kehotuksistanne huolimatta, otathan heti yhteyttä Seureen. Seure keskustelee asiasta työntekijän kanssa ja selvittää syyn maskin käytöstä kieltäytymiseen. Jos syyt eivät ole terveydellisiä, Seure työnantajan roolissa harkitsee, että onko tarvetta ryhtyä kurinpidollisiin toimenpiteisiin.

Työkohteessani ei tarvitakaan Seuren työvoimaa koronavirustilanteen vuoksi. Kuinka toimin?

Jos olet tilannut Seuresta yksittäisille työvuoroille sijaisen ja tilaus on varattu/vahvistettu tai olet sopinut suullisesti työntekijän kanssa työvuorosta, on työsuhde muodostunut. Laskutamme työkohdetta Seuren palkanmaksuvelvoitteen ajan. Huolehdithan, että sovitut työvuorot näkyvät Keikkanetissä, jotta voimme maksaa työntekijän palkan oikein ja ajallaan.

Sinulla on oikeus siirtää Seuren työntekijä toisiin tehtäviin ja toiseen työpisteeseen normaalin työnjohdon direktio-oikeuden mukaisesti. Tilausta ei voi yksipuolisesti perua, koska työsuhde on jo muodostunut.

Voinko siirtää Seuren työntekijän toisiin tehtäviin?

Kyllä. Seuren työntekijän voi siirtää toisiin tehtäviin ja toiseen työpisteeseen työnjohdon direktio-oikeuden mukaisesti.

Seuren työntekijöiden koronarokotukset

Seuren työntekijät saavat koronarokotteen oman kotikuntansa rokotuspisteistä.

Terveydenhuollon työkohde voi harkintansa mukaan tarjota rokotteen kohteessa työskentelevälle Seuren työntekijälle ja hän voi halutessaan ottaa sen vastaan. Muussa tapauksessa työntekijän voi ohjata seuraamaan kotikuntansa rokotusjärjestystä.

Seuren sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiltä edellytetään Tartuntatautautilain pykälä 48 a mukaista koronarokotesuojaa.

Seuren työntekijöiden työsuhteet: työnantajan (Seuren) ja työnjohdon (asiakkaan) rooli

Työnantaja (Seure) vastaa työntekijöidensä työsuhteista. Työnjohto (asiakas) vastaa työn johtamisesta työpaikalla. Vain työnantaja voi päättää työntekijöidensä mahdollisista lomautuksista tai irtisanomisista.

Jos asiakas päättää toimenpiteistä, jotka vaikuttavat Seuren työntekijöihin, niistä on välittömästi ilmoitettava Seureen. Asiakkaan direktio-oikeus (työn johto ja valvonta) ei ulotu Seuren työnantajavelvoitteisiin.

Matkustaminen ulkomaille ja Seuressa työskentely

Seure ohjeistaa työntekijöitään seuraamaan matkustamiseen liittyviä Valtioneuvoston ja THL:n ohjeita. Katso tästä Seuren ohje työntekijöilleen.