Sinulla on enemmän osaamista kuin tiedätkään!

Joskus voi tuntua, että työtä ei löydä ilman työkokemusta, eikä työkokemusta taas kerry ilman töitä. Joskus taas voi näyttää, että halukkaille ei ole tarjolla mitään ilman vuosien kouluttautumista. Varsinkin työuran alkuvaiheessa on tilanteita, joissa työtä haetaan ilman aikaisempaa kokemusta tai muodollista koulutusta. Tarve voi tulla vastaan myöhemminkin, esimerkiksi alan vaihdon tai työelämään paluun yhteydessä.

Töihin ilman tutkintoa tai töihin ilman työkokemusta

Kiinnostavia töitä on edelleen tarjolla myös ilman koulutusta. Motivoitunut ja aidosti lasten kanssa työskentelystä kiinnostunut voi esimerkiksi hakea varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tai koulunkäynninohjaajan tehtäviin ilman alan koulutusta, työkokemuksen tai muutoin hankitun työtä tukevan kokemuksen perusteella.

Jos myöskään kokemusta ei ole, mutta henkilö on muutoin sopiva, voi Seuressa aloittaa uran työhön tutustumisen kautta. Tutustumisjaksolla motivoitunut henkilö tutustuu käytännön tehtäviin teoriapäivinä ja itse työkohteeseen tutustumalla. Tutustumisiin haetaan työhakemuksella niihin tehtäviin, joiden ilmoituksessa kerrotaan tutustumismahdollisuudesta.

Osaamista voi kerryttää myös ilman ammattitutkintoa tai työsuhdetta

Hakiessasi töihin ilman koulutusta tärkeää on osaamisen ja motivaatiosi kuvaaminen. Osaamista kerryttävää kokemusta on paitsi työkokemus, myös harjoittelukokemus, TET-jaksot, vapaaehtoistoiminta, ase- tai siviilipalvelus, yhdistystoiminta, harrastustoiminta ja pienet tehtävät, kuten lapsenvahtina toimiminen. Esimerkiksi kerho-ohjaajana tai isosena toimiminen ja valmentaminen kertovat aktiivisesta työotteesta ja kokemuksesta lapsiryhmien ohjaamisesta. Kerro tarkasti kokemuksestasi ja siitä, mitä osaamista olet tehtävissä kartuttanut.

Kerro myös motivaatiostasi. Jos haet esimerkiksi työskentelemään lasten parissa, kerro mikä työskentelyssä kiinnostaa ja onko sinulla on esimerkiksi myöhempiä opiskelusuunnitelmia alalle.

Erityisesti nuoren hakijan kannattaa myös kertoa yleisesti motivaatiostaan työntekoon. Esimerkiksi keikkatyö vaatii valmiutta ottaa työvuoro vastaan ehkä vasta samana aamuna, ja lähteä rohkeasti uuteen työkohteeseen vaikka useita kertoja viikossa. Vakuuta siis työnantaja aktiivisuudestasi, täsmällisyydestäsi ja vastuullisuudestasi.

Lue työnhausta lisää

Tilaa uutiskirjeemme

Saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.