Seure tarttui haasteeseen, tavoitteena Helsingin kaupungille satoja sairaanhoitajia ja lähihoitajia

Ajankohtaista

Työntekijäpulan vaivaamalla alalla hakijoille tarjotaan valinnanvapautta ja vaihtelua.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala ottaa huhtikuussa 2021 käyttöön Apotti-asiakas- ja potilastietojärjestelmän. Käyttöönoton vaatima vakituisen henkilökunnan koulutus ja laadukkaan hoidon turvaaminen käyttöönoton jälkeen vaatii työvoimaa. Sijaistyön järjestämisessä Seure toimii Helsingin kumppanina.

”Rekrytoimme Helsingille satoja hoitoalan osaajia kahdesta kuukaudesta lähes puolen vuoden pituisiin tehtäviin,” kertoo Seuren Helsingin Sote -rekrytointiprojektin projektipäällikkö Tiina Kaarni.

Pääkaupunkiseutu kärsii pahasta sairaanhoitaja- ja lähihoitajapulasta. Kun hakuja on satoja auki vakituisiinkin tehtäviin, Seure tekee työpaikoistaan houkuttelevia tarjoamalla vakiduunin sijaan joustavuutta ja vaihtoehtoja.

”Käytännöllisesti katsoen kaikilla hoitoalan ammattilaisilla, joille alan standardi eli kaksi- tai kolmivuorotyö on sopiva työtapa, on jo töitä ja useampiakin ottajia olisi,” Kaarni sanoo. ”Olemme keskittyneet tarjoamaan töitä myös heille, jotka toivovat muita vaihtoehtoja työaikojen ja -määrien suhteen. Kun hakija voi valita kaksivuorotyön sijaan vaikkapa kolme päivää viikossa ja pelkkiä aamuvuoroja, tavoitamme eläkeläisiä, opiskelijoita, pienten lasten vanhempia ja esimerkiksi hoitajataustaisia yrittäjiä.”

Hoitoalalle ei voi pikakouluttaa

Rekrytoinnin haastavuutta lisää se, että hoitotyö on vaativa ja tarkasti säädelty ala. ”Hoitohenkilöstöä ei voi pikakouluttaa tai muuntokouluttaa, ja useissa tehtävissä vaaditaan vähintään työharjoittelua samoista alan tehtävistä,” Kaarni kertoo.

Lisäksi pääkaupunkiseudulla on eri kaupungeissa eri lääkelupavaatimukset ja eri potilastietojen käyttöjärjestelmät, joista kaikista vaaditaan todistettu osaaminen. ”Ja jos työstä on ollut taukoa, niin osaaminen pitää toki päivittää.”

Työn aloittaminen halutaan tehdä Seuressa mahdollisimman sujuvaksii. ”Esimerkiksi tässä rekrytoinnissa emme alussa vaadi hakijalta Apotti-järjestelmäkoulutusta, ja käyttöönoton lähestyessä tarjoamme järjestelmäkoulutuksen työntekijöillemme,” Kaarni sanoo.

Helsingin sote-toimiala ottaa käyttöön Seuren resurssikeskuksen

Apotti-järjestelmään siirtymisen vaatima urakka on laaja, eikä haaste ei ratkea pelkällä rekrytoinnilla. Joulukuussa toimiala ottaa käyttöönsä Seuren tarjoaman resurssikeskuspalvelun. Resurssikeskuksen kautta Helsinki määrittelee henkilöstötarpeen ja Seuren palveluammattilaiset sekä Seuren kehittämä automaatio hoitavat sekä sijaisten että vakituisen henkilökunnan sijoittelun niin, että jokaiseen työvuoroon riittää vaadittu mitoitus osaavia ammattilaisia.

Seure rekrytoi Helsingin kaupungin tehtäviin satoja Sote-ammattilaisia.

Lue lisää:

Seure Henkilöstöpalvelut Oy on pääkaupunkiseudun kaupunkien, HUSin ja Keski-Uudenmaan Sote-kuntayhtymän omistama henkilöstöpalveluyhtiö, joka tarjoaa työntekijöitä omistajilleen muun muassa terveydenhuoltoon, kouluihin ja päiväkoteihin. Vuonna 2019 Seuren kautta työskenteli yli 15 000 vuokratyöntekijää, tehden yli 5,1 miljoonaa työtuntia.